Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Med et par enkelte piller, kan du komme til at ligne ham her.
Foto: AP/AP

Med et par enkelte piller, kan du komme til at ligne ham her.

Viden og tech

Forskere: Legaliser hjerne-epo

Kunne du tænke dig en verden, hvor en enkel pille kunne gøre dig klogere? Det er gruppe amerikanskere forskeres drøm.

Viden og tech

Har du svært ved at forstå Sartre, volder matematikstykkerne af og til problemer, og kunne du godt tænke dig at være bare en lille smule klogere - til alting?

Det kan snart blive en mulighed, hvis det står til en gruppe amerikanske forskere.

Syv prominente amerikanske neuroforskere og etikere taler i en artikel i magasinet Nature for at legalisere piller, der kan forbedre menneskers intellektuelle ydeevne.

Hjerne-epo helt ok De syv forskere skriver i Nature:

»Det bør være muligt for mentalt kompetente voksne mennesker at gøre brug af kognitiv forøgelse ved brug af stoffer«.

Altså - hjerne-epo er helt ok.

DAMP-piller forøger indlæring
I USA har diskussionen rumsteret et stykke tid.

Flere undersøgelser har vist, at op mod syv procent af samtlige studerende og op til tyve procent af forskere allerede har gjort brug af mentalt præstationsfremmende piller.

Pillerne Ritalin og Adderall, som oprindelig er udviklet til personer med DAMP, øger nemlig som en sidegevinst brugernes indlæringsevne, ligesom den forbedrer hukommelsen. Og det har studerende og forskere gjort brug af.

Ikke alle er positive stemt
Det er dog ikke alle, der er lige positive stemt over for en fremtid, hvor alle har mulighed for at melde sig ind i Mensa.

En enkelt af artiklens forfattere har selv kritik at indvende. Neuroetiker Martha Farah siger til hjemmesiden Wired.com:

»De første, der gør brug af pillerne, får et forspring. Men efterhånden som flere mennesker tager dem til sig, vil de som ikke gør det, føle sig tvunget til det for at kunne være konkurrencedygtige«.

Farlige piller

Ud over at eksempelvis Ritalin og Adderall fortsat er ulovlige at bruge som præstationsfremmende piller, er der også andre indvendinger mod kloge-pillerne.

Forskerne skriver i Nature:

»Kognitive fremmende midler påvirker vigtige organer, og derfor kan der være alvorlige bivirkninger ved at tage pillerne«.

I stedet foretrækker forskerne, at udvikle bedre stoffer, der kan sætte skub i hjernecellerne, men som ikke har risici forbundet med sig.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce