Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP/AP
Foto: AP/AP

Truet. Koraler som disse i australske Great Barrier Reef og store dele af resten af klodens undervandsliv er udrydningstruet, viser ny rapport.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havene har det chokerende dårligt

Havdyr er i højrisiko for at uddø, konkluderer rapport.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havets flora og fauna lider under overfiskeri, forurening og klimaændringer.

Så meget, at flere undersøiske dyrearter er truet med at uddø, og koralrev risikerer at forgå. Den drastiske udvikling sker tilmed hurtigere end hidtil antaget.

Det viser en ny rapport, som er udarbejdet af et ekspertpanel af forskere inden for flere relaterede områder - på initiativ fra den internationale organisation 'International Programme on the State of the Ocean' (IPSO).

»Vi ser forandringerne ske hurtigere, end vi troede, eller på måder, som vi ikke havde forventet at se før om hundreder af år«, siger IPSO's videnskabelige direktør og biologiprofessor ved Oxford Universitet, Alex Rogers til BBC.

Dyr og koraler vil dø Rapporten konkluderer blandt andet, at »der er høj risiko for at komme ind i en fase, hvor havdyr vil uddø i en skala, som ikke hidtil er set i menneskets historie«.

»Vi har stadig det meste af verdens biodiversitet, men den aktuelle rate af arters uddøen er meget højere end tidligere. Og hvad vi står overfor nu, er med sikkerhed en global udryddelse af flere arter«, siger professor Alex Rogers.

Desuden er tre fjerdedele af verdens koralrev i risiko for at forgå.

Den stigende vandstand og nedsmeltningen af Polerne og Grønlands indlandsis er blandt de ændringer i undervandsmiljøet, som skader livet under overfladen.

Men værst af alt skyldes ændringerne, at overfiskning, forurening og klimaændringer spiller sammen på en måde, som man ikke har været bevidst om tidligere.

»Når vi ser den samlede effekt af, hvad mennesker gør ved havene, er konsekvenserne markant værre, end vi individuelt havde påregnet«, siger professoren.

Tiltag i fremtiden

Rapporten, der officielt bliver udgivet senere på ugen, vil blive fremlagt i FN's hovedkvarter i New York. Her vil delegerede fra flere landes regeringer begynde at diskutere ændringer af forvaltningen af havene.

»Udfordringerne for havenes fremtid er store; men i modsætning til tidligere generationer ved vi nu, hvad der er behov for, at vi gør«, siger formanden for organisationen 'World Commission on Protected Areas', Dan Laffoley til BBC.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden