Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

nyt Sommervejr. Sammenlignes gennemsnittet for perioden 1961-1990 med perioden 2001-2010 er somrene herhjemme generelt blevet 1,2 grader varmere, de giver 25 procent mere regn og 76 ekstra solskinstimer. Samtidig er vejret blevet mere ustadigt.  Arkivfoto: Joachim Adrian

nyt Sommervejr. Sammenlignes gennemsnittet for perioden 1961-1990 med perioden 2001-2010 er somrene herhjemme generelt blevet 1,2 grader varmere, de giver 25 procent mere regn og 76 ekstra solskinstimer. Samtidig er vejret blevet mere ustadigt. Arkivfoto: Joachim Adrian

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pilen peger mod en sommer med møgvejr

Kulde, regn og blæst afløst af enkelte dage med sol og varme. Sådan lyder DMI’s bud på sommerprognose.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du er til lange somre med sol, varme og tørvejr i ugevis, kan det være en idé at overveje at holde dig væk fra Danmark i juni, juli og august.

De tre danske sommermåneder ser nemlig ud til at blive en småkølig og våd affære. Det viser en prognose for sommerens vejr, som Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, offentliggør i næste uge.

»Jeg kan nok ikke levere den melding, de fleste nok sidder og håber på. For der er ikke noget, som tyder på, at vi får en lang periode med stabilt, varmt vejr denne sommer, som det ser ud lige nu«, siger energi- og erhvervsmeteorolog Jesper Rasmussen hos DMI, som har været med til at lave prognosen.

»Det bliver formentlig en sommer, der kommer til at minde om den, vi havde i fjor med ustadigt vejr med regnvejrsdage, byger og måske kraftige tordenvejr og så enkelte fine dage med sol og varme«.
Der bliver varmt andre steder i Europa

Danmark kommer til at ligge i grænseområdet mellem ustabilt vejr med kulde og regn fra vest og mere stabil varm luft fra syd og øst, som ellers er dominerende i varme somre. Det er årsagen til, at der forventes en sommer med ustadigt vejr. I området mellem de to typer tryk – kaldet frontzonen – er vejret ustabilt, fordi kulden og varmen slås om at få overtaget.

»Det ser ud til, at lavtrykkene vil dominere i det nordlige og vestlige Europa, mens højtrykkene med varme ligger over det sydlige og østlige Europa fra Italien op til Polen«, siger Jesper Rasmussen.

Hvad angår nedbør, sol og varme, ventes sommeren at komme tæt på normalen, som er gennemsnitstal for juni, juli og august fra 1961-1990, vurderer Jesper Rasmussen. Her er gennemsnittet 591 timer med solskin, 188 millimeter regn og 15,2 grader celsius.

Dermed kommer der trods alt lidt mere sol og mindre regn end i fjor, som med 320 millimeter nedbør var den næstvådeste sommer registreret herhjemme.

VEJRUDSIGTEN Generelt er tendensen, at vi har fået varmere og vådere somre med flere solskinstimer i de seneste ti år. »Det er blevet vådere, varmere og mere solrigt om sommeren i det nye årtusinde, og der er tendens til flere nedbørshændelser som eksempelvis skybrud« siger klimatolog hos DMI John Cappelen.

»Der er mange forhold, som spiller ind, men en højere temperatur betyder blandt andet, at atmosfæren kan rumme mere vand. Og billedet stemmer meget godt overens med de forandringer, klimamodellerne forudser«.

Prognosen er kun en... prognose

Et alternativ til at søge udenlands for at slippe for sommerregnen er at håbe på, at prognosen ikke holder. Den laves via en matematisk model i en computer, der fodres med data om kendte luftstrømninger og tryk forskellige steder på kloden og erfaringsmæssige forventninger til, hvordan de vil udbredes. På det grundlag beregnes og forudsiges ’et bedste skøn’ over vejret for en tremåneders periode. Men der er usikkerhed i den slags beregninger, og DMI rammer ikke altid plet. »Det er vores bedste bud ud fra de data og modeller, vi har. Men der skal ikke så meget til, for at det kan ændre sig. Vores vinterprognose ramte generelt ret godt i år, men i en periode havde vi forudset lunt vejr, og så kom der 14 dage med koldt vintervejr«, siger Jesper Rasmussen. »Så man ved aldrig, og det kan da ikke udelukkes, der kommer lidt længere perioder med sol og lunt vejr i sommer«. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden