Netmobning. Facebook og andre internettjenester bruges oftere og oftere til mobning.
Foto: Fotocollage.

Netmobning. Facebook og andre internettjenester bruges oftere og oftere til mobning.

Viden og tech

Flere børn mobber hinanden på nettet

Mobning på internettet og via sms er blevet mere og mere almindeligt.

Viden og tech

Du sender en sms med en hadebesked til en pige, du måske dårligt kender. Eller du sviner en kammerat til i et chatroom eller på den sociale internettjeneste Facebook.

Og du gør det oftere og oftere.

Fænomenet kaldes cyberbullying, og det er et voksende problem, siger en svensk forsker.

Hver 10. oplever cybermobning Ann Frisén, professor i psykologi ved universitetet i Göteborg, siger, at omkring 10 procent af alle børn i 7. til 9. klasse er ofre for mobning via nettet eller sms.

»Denne form for mobning kan være mere alvorlig end traditionel mobning. Med den almindelige form for mobning har ofret i det mindste fred om aftenen og i weekenderne«, siger Ann Frisén i en pressemeddelelse fra universitetet i Göteborg.

Hun fortsætter:

»Ofre for internetmobning - eller cyberbullying - har ingen tilflugtssteder. Ofrene kan blive generet uafbrudt via sms og netsider. Og informationerne spreder sig meget hurtigt og kan være svære at fjerne. Dertil kommer, at det kan være svært at identificere mobberen«.

Ofre for internetmobning - eller cyberbullying - har ingen tilflugtssteder

Svært at fjerne grupperne
Mobberne benytter typisk sms, e-mail, chatrooms og Facebook, siger Ann Frisén.

»Et eksempel på dette er Facebook-gruppen 'Vi, der hader Stina Johansson'. Denne Facebook-gruppe var meget vanskelig at fjerne. Det tog Stinas forældre næsten en måned«, siger Ann Frisén.

Ann Frisén deltager i et EU-netværk af forskere, der studerer cyberbullying, og siden 1. januar har hun været koordinator for denne type forskning i Sverige.

»Det er meget lettere at være mobber på internettet, fordi det sætter dig i stand til at handle anonymt. Det gør det også muligt for en svagere person at mobbe en stærkere, hvilket er usædvanligt inden for normal mobning«, påpeger Ann Frisén.

Netmobning trives i Danmark
De seneste tal fra Danmark er indsamlet af Børnerådet og stammer fra 2008. De viser, at over 25 procent af alle danske børn har oplevet at blive mobbet 'inden for de seneste par måneder'.

Undersøgelsen omfatter mobning generelt. Net- og sms-mobning er ikke udspecificeret. Men det trives i vidt omfang blandt danske skolebørn, bekræfter lektor Jette Kofoed, Institut for Læring ved DPU, Aarhus Universitet.

»Noget af det, der gør cyberbullying anderledes end ansigt-til-ansigt mobning, er, at man kan gemme sig bag anonymitet. Samtidig er det også muligt at kryptere beskeden, så den er uforståelig for andre end en lille, intern flok«, siger Jette Kofoed.

Usikker på krænkerens identitet
Jette Kofoed deltager i forskningsprojektet eXbus, hvor mobningen undersøges i detaljer. Jette Kofoed beskæftiger sig specielt med digital mobning.

INDBLIKLæs om eXbus ( eksternt link)

»Den digitale mobning ytrer sig ofte anderledes end den direkte, personlige mobning. Eksempelvis kan man ikke være sikker på, hvem der egentlig står bag en mobbebesked. Der kan også være flere om en mobbemeddelelse, uden at ofret er klar over, hvem der står bag«, siger Jette Kofoed.

Ifølge Jette Kofoed har cyberbullying nogle meget vidtrækkende perspektiver, som er meget anderledes end ved ansigt-til-ansigt mobning.

»Hvis en pige modtager en besked, 'din bitch, du skal dø', så kan det af ofret opleves som en krænkelse, der spredes ud til hele verden«, siger Jette Kofoed.

Forældrenes rolle

Ann Frisén mener, at forældrene spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af cyberbullying.

»Det er godt, hvis forældrene viser interesse og beder børnene vise dem, hvilke netsider de kan lide at besøge. Men det er normalt ikke en god idé at forbyde dem at besøge bestemte hjemmesider«.

»I stedet bør forældrene fortælle børnene, hvordan de skal agere, når de er på disse sider«, siger Ann Frisén.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce