Konkurrence. Kun et par  håndfulde af de millioner af sædceller, der efter en udløsning søger mod  kvindens æg, klarer vejen dertil. Nu  forsøger forskere at finde ud af, hvordan succesfulde eksemplarer navigerer.  Foto: pdimages.com

Konkurrence. Kun et par håndfulde af de millioner af sædceller, der efter en udløsning søger mod kvindens æg, klarer vejen dertil. Nu forsøger forskere at finde ud af, hvordan succesfulde eksemplarer navigerer. Foto: pdimages.com

Viden og tech

Mandens sædceller sniger sig frem til succes

Fertilitetsforskere undrer sig over, hvorfor mange sædceller ikke svømmer den lige vej mod kvindens æg.

Viden og tech

Mandens sædceller sniger sig tilsyneladende nærmest af sted i krybesporet på turen gennem kvindens livmoder og videre ind i æggelederne i forsøget på at nå helt frem og ramme et æg.

I stedet for at svømme den direkte vej midt i de foldede kanaler på vej mod ægget, bevæger de fleste sig langs siderne, som de også bumper ind i hele tiden. Tilsyneladende bruger de forhindringerne til at navigere efter.

Det viser ny forskning anført af Petr Denissenko ved det britiske University of Warwick og kolleger, og som er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Pnas.

»Visse udformninger af de vægge, sædcellerne støder imod, ser ud til at fremme deres vej mod målet«, siger Petr Denissenko, som er ingeniør med speciale i væskemekanik og med i et team, der forsker i fertilitet ud fra et nyt perspektiv.

Aner ikke hvorfor de svømmer sådan
Forskerne har blandt andet undersøgt sædens vej og måde at finde frem på ved hjælp af små hårtynde rør fyldt med væske i et system, der imiterer æggelederen.

Sædceller sendes så ind i rørene, mens de observeres. På det grundlag kan forskerne lave modeller for sædens bevægelsesmønstre. Når sædcellerne drejer om et hjørne i de små rør, fortsætter de ligeud, til de støder på den anden side af røret, og så retter de ind i den rigtige retning og fortsætter fremad. Den »gode sæds« avancerede navigation undrer forskerne:

»Med denne vores viden vil det i teorien være muligt at adskille den lille andel sædceller, der har den helt rette udformning til at nå frem, fra størstedelen, som ikke har denne egenskab i så høj grad«, siger Petr Denissenko.

»Men vi kender ikke årsagen til, at de bevæger sig på denne måde, vi ser. Det skal vi i gang med at forske mere i«.

De færreste når frem
Kun omkring 10 af de cirka 200 millioner sædceller, der sendes af sted ved en mands udløsning, når helt frem til et æg og er med i opløbet om at blive den heldige befrugter af det. Den 20-25 centimeter lange rejse klares på under en halv time.

Forskerne vil derfor gerne kunne identificere de snigende sædceller og forstå mekanismerne i dem bedre. Blandt andet ved at lede efter særlige kendetegn blandt de mest succesfulde celler.

»Grundlæggende stiller vi spørgsmålet: Hvordan finder vi en Usain Bolt blandt de mange millioner sædceller i en udløsning«, siger dr. Kirkman-Brown, forsker ved Birmingham Women’s Fertility Centre og også en af forskerne bag arbejdet med at kortlægge sædens rejsevaner.

Succesfuld sæd til barnløse
Håbet er på sigt at kunne bruge denne viden til at yde mere effektiv hjælp med befrugtning til barnløse par.

»Jeg tror ikke, det her kan revolutionere arbejdet med assisteret befrugtning, for vi har i forvejen ret effektive metoder til selektering af god sæd, men det kan ikke udelukkes, at denne slags viden kan bruges til at forfine dem yderligere«, siger professor Anders Nyboe Andersen ved Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Tidligere forskning har vist, at også udformningen af sædcellens hoved og hale har betydning for, hvor god den er til at opnå succes.

Under udvælgelse af sæd til at hjælpe med befrugtning bruges i dag en teknik, der sikrer, at der vælges robuste sædceller, som er gode til at svømme og øger chancen for succesfuld befrugtning.

I Danmark har antallet af mennesker, der søger hjælp til befrugtning, været stigende i en årrække. Hvert år foretages omkring 33.000 behandlinger med assisteret befrugtning herhjemme.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce