Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det er især indadvendte navler, som fnullermændene foretrækker.
Foto: Jens Dresling

Det er især indadvendte navler, som fnullermændene foretrækker.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker løser gåden om fnuller i navlen

En østrigsk forsker gjorde epokegørende opdagelse efter at have samlet 503 klumper af fnuller fra sin egen navle.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter tre års studier har den østrigske kemiker Georg Steinhauser opdaget, at en speciel type af kropshår på maven fanger bittesmå tøjfibre og trækker dem ind mod navlen.

Det skriver Fyens Stiftstidende med den engelske netavis Telegraph.co.uk som kilde.

Dr. Steinhauser gjorde sin opdagelse efter at have studeret 503 klumper af fnuller fra sin egen navle. En nærmere analyse afslørede, at klumperne ikke kun bestod af tøjfibre som ventet, men også af død hud, fedt, sved og støv.

Virker som en tragt Han konkluderer derfor, at fnuller opbygges i hårene på maven og i løbet af dagen transporteres til navlen sammen med alt det andet, der skrabes op undervejs. Ved at studere hårene på maven har han opdaget, at deres form og mønster virker som en tragt, der suger fibrene ind mod centrum.

»Mavebehåring ser ud til ofte at gro i cirkler omkring navlen, og hårene selv fungerer nærmest som små kroge«, siger han til Telegraph.co.uk.

Sådan løser du problemet
Takket være sin opdagelse kan dr. Steinhauser dermed også give opskriften på, hvordan man undgår navlefnuller: Barbér maveskindet. En piercing i navlen vil efter forskerens mening have samme virkning, idet den så at sige kan feje fibrene væk, inden de når ned i bunden af navlen.

En anden metode til at bremse fnuller er at iklæde sig gammelt tøj på, da det mister færre fibre end nyt tøj, som ifølge forskeren kan afgive op mod en tusindedel af sin vægt til navlen om året.

Ældre, behårede mænd i størst fare

Den østrigske opdagelse af fnullerfragtende hår følger fint op på den første store sammenlignende undersøgelse af navlefnuller, hvor australske forskere i 2001 sendte spørgeskemaer til 5.000 mennesker for finde fælles træk for dem, der samler fnuller.

Og det fandt de: Der er forøget risiko for nullermænd i navlen, hvis man er mand, ældre, behåret ... og ens navle vender indad. For den opdagelse blev australierne i 2002 tildelt den alternative nobelpris, Ignobelprisen.

Det var også australierne, der afslørede, at navlefnuller som regel er blåt, fordi vi oftest har blå eller grå bukser på, og når de gnides mod kroppen, finder fibrene vej op til navlen, skriver Fyens Stiftstidende.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden