Samleren. Alice Rasmussen har i årenes løb fundet fossiler i tusindvis,  og de bedste ligger i dag på danske  museer. 22 af de fossiler, hun og familien har fundet, har fået status af danekræ. Foto: Sara Galbiati

Samleren. Alice Rasmussen har i årenes løb fundet fossiler i tusindvis, og de bedste ligger i dag på danske museer. 22 af de fossiler, hun og familien har fundet, har fået status af danekræ. Foto: Sara Galbiati

Viden og tech

Dansk fossilsamler får enestående hæder

Alice Rasmussen modtager snart verdens fornemste pris til amatørpalæontologer.

Viden og tech

Man kan bruge en geologhammer – sådan en, der har pighoved – hvis man skal gå løs på udvalgte felter af en kalkflade for at hugge fossiler fri.

Og det er der en del geologer, både professionelle og amatører, som gør. Men ikke Alice Rasmussen, hun foretrækker en lille mukkert og en mejsel.

»Jeg har da«, som hun forklarer, »på et tidspunkt prøvet med en geologhammer. Men den lå ikke rigtigt i hånden; det endte bare med, at jeg fik beskadiget det fossil, jeg ville slå fri, og det er jo ikke meningen«.

Når The Palaeontological Association – den internationale videnskabsorganisation for fossilforskning – til december holder årsmøde i Dublin, Irland, vil Alice Rasmussen, der »efterhånden har været pensionist i et par år«, blive kaldt frem. Og når det sker, vil hun modtage verdens fornemste pris til amatørpalæontologer, Mary Anning Award, som en påskønnelse af årtiers indsamling og katalogisering af cirka 65 millioner år gamle fossiler i Faxe Kalkbrud og ved Stevns Klint:

Forstenede hajtænder, krokodillelorte, krokodilleryghvirvler, koraller, søpindsvin og et utal af småorganismer, der hver især fortæller detaljer fra evolutionen – og i mange tilfælde har været så unikke, at danske og udenlandske forskere har kunnet basere store videnskabelige redegørelser på analyser af materialet.

»Alligevel er det nærmest ubegribeligt for mig, at jeg får den pris. Jeg er meget, meget glad for den og for den anerkendelse, den repræsenterer. Men ... jeg har jo bare samlet fossiler, fordi det er så interessant«, siger Alice Rasmussen.

Ikke meget skolegang
Skolegang har hun ikke meget af. Hun fik de syv år, loven sagde, at alle skulle have – og så gjaldt det ellers om at komme ud at tjene penge. Sådan var det at være født og opvokset i små kår i mellemkrigsårene.

Havde Alice Rasmussen været ung i dag, havde mulighederne været ganske andre: »Så tror jeg bestemt, at jeg ville have læst geologi. Det ville have været en drøm, og sten har altid interesseret mig. Som barn gik jeg på stranden ved Nørresundby og samlede og blev lige fascineret, hver gang jeg fandt en ny«.

Men ... jeg har jo bare samlet fossiler, fordi det er så interessantMen da folkeskolen var et overstået kapitel kort efter Anden Verdenskrig, var næste stop en skotøjsfabrik – hvor hun først var hjælpepige og senere blev nådlerske.

Nogle år efter mødte hun Henning; han var gartner, og de blev gift og fik »sådan en-to-tre« fire børn op gennem 1950’erne. Gartneriet, som var en mand og kone-forretning, lå i Vindbyholt mellem Faxe og Præstø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her dyrkede Alice og Henning blomster, der blev solgt på Københavns Engros Grønttorv, og der var i disse år på alle måder rigeligt at se til. Efterhånden som børnene blev større, trak det mere og mere i Alice for at komme ned i Faxe Kalkbrud og ud til Stevns Klint: »Det var den gamle stenfascination fra Nørresundby. Jeg vidste, at der ville være interessante ting at finde«.

Henning, som hun mistede for et år siden, kørte gerne med. Han var ikke helt så bidt af en gal sten som Alice, men alligevel interesseret. Leif, deres søn, var – og er – derimod »lige så fossiltosset som sin mor«, fortæller Alice:

»Leif har gjort nogle meget flotte fund. For eksempel den blok, han fandt i Faxe Kalkbrud i 1989. Det var det år, loven om danekræ blev vedtaget, og da Leif kom med sin blok, der rummer omkring 25 søpindsvin, som har bevaret både næb og tænder, blev der stor opstandelse. Den fik danekrænummer 3; da var jeg altså meget stolt af min søn«.

Kvindeligt forbillede
Mary Anning, som den fornemme pris er opkaldt efter, var englænder. Hun levede fra 1799 til 1847, og livet igennem indsamlede og beskrev hun fossiler ved Lyme Regis i Dorset.

»Skønt hun ingen faglig uddannelse havde, fik hendes fund afgørende betydning for eftertidens opfattelser af fortidens liv. Derfor er det på alle måder passende, at hun lægger navn til prisen«, siger Jesper Milan, der er palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe og sammen med to kolleger indstillede Alice Rasmussen til hædersbevisningen.

Alice Rasmussen bliver den første dansker, som får prisen – og den allerførste kvindelige prismodtager. At prisen nu går til en kvinde, er i sig selv meget meningsfuldt, siger Jesper Milan:

Skønt hun (Alice Rasmussen, red.) ingen faglig uddannelse havde, fik hendes fund afgørende betydning for eftertidens opfattelser af fortidens liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Som kvinde havde Mary Anning ingen muligheder for at komme ind i datidens akademiske cirkler. Alligevel udførte hun et arbejde, der skulle komme til at præge videnskaben, fordi hun forstod at tilegne sig den nødvendige viden. Ligesom Alice Rasmussen – på de vilkår, der nu engang har været hendes – ved selvstudier og ikke mindst via mange års arbejde i både Faxe Kalkbrud og ved Stevns Klint har formået at indsamle et enormt antal videnskabeligt interessante fossiler, som hun meget systematisk har registreret. Det er den indsats, hun hædres for«.

Spørger man Alice Rasmussen, hvilke fund hun især tænker tilbage på, taler hun uden tøven om næsekalk. Det er meget sjældne kalkforekomster, hvor ukendte forhold har betydet, at visse af fortidens dyr er bevaret med en utrolig detaljeringsgrad, fordi de så at sige er blev genskabt, i takt med at de er blevet opløst.

Næsekalk fik sit navn, da den første forekomst blev fundet i 1940’erne i Faxe Kalkbrud af professor J.P.J. Ravn fra Geologisk Museum. Navnet skyldes, ganske enkelt, at aflejringen havde et omrids, der ret præcist svarede til en profil af professorens næse. I 1970’erne blev den anden aflejring af næsekalk fundet i Faxebruddet. Den tredje og til dato sidste fandt Alice Rasmussen i begyndelsen af 1990’erne.

»Den var så utrolig rig på de fineste små fossiler«, husker hun.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce