Rotteudrydelse. Den særlige gift er udviklet i Bells laboratorium i USA og er indkapslet i lyseblå piller, som tiltrækker rotterne, men frastrøder andre dyr.

Rotteudrydelse. Den særlige gift er udviklet i Bells laboratorium i USA og er indkapslet i lyseblå piller, som tiltrækker rotterne, men frastrøder andre dyr.

Viden og tech

180 millioner rotter skal bombarderes fra luften

Galapagos skal renses for tilflyttere, som skader det unikke dyreliv på øerne.

Viden og tech

Næsten 22 ton gift skal smides fra en helikoter ud over to af Galapagos-øerne, skriver nyhedsbureauet AP

Det drejer sig om øerne Pinzon og Plaza Sur, som ligger omkring 1.000 kilometer fra Ecuador.

Øerne, som i sin tid inspirerede Darwin til sin evolutionsteori, vrimler mildt sagt med rotter, som ikke stammer fra øen, men er kommet til med skibe siden det 17. århundrede.

Man regner med, at der bor omkring 180 millioner rotter på de to øer, og de lever blandt andet af æg fra nogle af øernes helt særlige beboere.

Det går for eksempel ud over æggene fra øernes store landskilpadder og havleguaner.

De spiser alt »Det er et af de værste problemer, Galapagos-øerne har. Rotterne formerer sig hver tredje måned, og de spiser alt«, siger Juan Carlos Gonzales, som er specialist i naturbevaring.

For at undgå at påvirke resten af Galapagos-øernes rige dyre- og fugleliv, er det en helt særlig og meget kostbar gift, man bruger for at få ram på rotterne.

Giften er indkapslet i små lyseblå firkanter, som frastøder de andre dyr, men tiltrækker rotterne. Giften går i opløsning efter en uge, og er desuden designet til at få de døde rotter til at tørre ud og gå i opløsning inden for otte dage.

På den måde håber man at undgå, at de døde dyr skaber miljøproblemer.

»Det er en dyr, men helt nødvendig krig«, siger Juan Carlos Gonzales.

Største masseudrydelse nogensinde

Fase 1 i rotteudryddelsen startede i januar i år, og projektet er den største masseudrydelse af rotter nogensinde. Nedkastningen af gift vil fortsætte gennem hele november.

En del dyr er blevet fanget ind for at undgå, at de tager skade af giften eller de døde rotter. Det er alt fra geder til høge og nogle af de store leguaner.

LÆS OGSÅ

Ud af de 19 Galapagos-øer er kun to beboede. De to, Santa Cruz og Isabele, er de sidste på listen over øer, der skal renses for rotter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce