PLANET. Her ses kraterne på Merkurs nordpol. Det er i de dybeste af disse, at forskerne mener, at der findes is. Man kan se på aflejringerne, at isen i kraterne længst væk fra nordpolen kun ligger i skyggesiden.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/National Astronomy and Ionosphere Center, Arecibo Observatory

PLANET. Her ses kraterne på Merkurs nordpol. Det er i de dybeste af disse, at forskerne mener, at der findes is. Man kan se på aflejringerne, at isen i kraterne længst væk fra nordpolen kun ligger i skyggesiden.

Viden og tech

'Messenger' finder is på planet nærmest solen

Forskere har sandsynliggjort, at der findes is på Merkur.

Viden og tech

Der findes is på planeten Merkur.

Det er forskere overbevist om, efter at Nasa's rumsonde Messenger har gjort nye observationer af planeten, som er den mindste planet i solsystemet.

Messenger blev i 2004 sendt ud på sin mission, hvor den har som mål at kortlægge planetens overflade og finde ud af, hvilke kemiske stoffer der findes på overfladen. Sidste år ankom rumsonden til planeten, som den nu er i kredsløb om.

Kratere uden sol Videnskabsmænd har i årevis haft en hypotese om, at der findes vand på Merkur, skriver Nasa.

På planetens overfladen er der masser af kratere, og det er heri, at forskerne nu fastslår, at der med meget stor sandsynlighed findes is.

LÆS MERE

Planeten er karakteriseret ved store temperaturstigninger, men ved planetens poler er der områder, der aldrig ser sol, og hvor temperaturen derfor er mere stabil. Forskerne har derfor haft en teori om, at der ligger vand her.

Dækket af mørkt lag

Tre uafhængige undersøgelser underbygger den hypotese, som forskerne har haft.

LÆS OGSÅ

Ved hjælp af Messengers såkaldte neutronspektrometer har de målt mængden af brint på Merkurs nordpol.

Derudover har de med laser målt refleksionen fra de dybe kratere og lavet detaljerede modeller af temperaturen på Merkurs overflade og næroverflade. Resultaterne er blevet publiceret i det elektroniske videnskabstidsskrift Science Express.

Målingerne indikerer, at is er hovedbestanddelen i kraterne på Merkurs nordpol, og at der findes is på af de koldeste af kraterne. Isen er dækket af et mørkt materiale, som ser ud til at indeholde en blanding af organiske stoffer, som er kulforbindelser der danner grundlag for alt liv, som vi kender det.

Kun en rumsonde har tidligere besøgt Merkurs nabolag.

Det var den amerikanske Mariner 10, som i 1974 og 1975 fløj forbi Merkur tre gange. Mariner 10 kortlagde halvdelen af planeten og opdagede en tynd atmosfære af helium omkring den varme planet.

LÆS MERE

At gå i kredsløb om Merkur kræver mere energi, end en rumsonde skal bruge for at forlade Solsystemet, skriver rummet.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce