Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskere afslører tre gener som forhindrer kræft

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har gjort opdagelse, som kan forbedre kræftbehandlingen.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere har opdaget tre vigtige gener, som kan være nøglen til ny forståelse af, hvorfor kræftceller bliver meget ustabile og modstandsdygtige overfor behandling.

»Hvis blot et af de tre gener fjernes, bliver kræftcellens arvemasse og kromosomer ustabile. Kræftsvulster bliver dermed også mere aggressive og sværere at behandle«, fortæller professor Jiri Bartek, der er forsker hos Kræftens Bekæmpelse.

Det er Jiri Bartek, der har gjort opdagelsen i samarbejde med forskere fra England og Sverige. Og forskernes forventning er, at den nye viden kan få indflydelse på behandlingen af kræftpatienter i fremtiden.

»Den viden kan vi jo udnytte til udvikling af ny medicin, hvor vi enten forhindrer denne ustabilitet i tumoren eller udnytter den, for eksempel ved at påvirke kræftcellernes høje stressfaktor, så cellerne bryder sammen og dør«, siger Jiri Bartek.

46 kromosomer undersøgt Opdagelsen har da også vakt international opmærksomhed. Således beretter det ansete videnskabelige tidsskrift Nature om de danske forskningsresultater.

»Det har hidtil været et mysterium for os, hvorfor de fleste kræftsvulster bliver så ustabile og meget forskellige sammenlignet med normale celler. Nu har vi fundet svaret«, fortæller professor Jiri Bartek.

Jiri Bartek og hans forskerhold undersøgte først de 46 kromosomer, som findes i normale menneskeceller, og sammenlignede med tarmkræft-celler fra kræftsvulster.

Her blev forskerne opmærksomme på, at der manglede nogle bestemte gener i kromosom nummer 18 i modsætning til den normale celle.

Forskerne prøvede herefter at fjerne en eller flere af disse tre gener, hvorefter kræftcellens kromosomer straks blev ustabile og udviklede sig aggressivt.

Nu venter dyreforsøgene

Samme mekanisme, som forskerne fandt i tarmkræftcellen, gælder også for en lang række andre kræftformer, hvilket gør opdagelsen ekstra interessant.

»Vores forskning i Kræftens Bekæmpelse viser, at stressniveauet er meget højere i kræftceller end i normale celler. Den viden kan vi bruge til at bekæmpe kræftcellerne ved at gøre dem endnu mere stressede, så de til sidst dør af stress«, siger Jiri Bartek.

Næste trin i forskningsprojektet er dyreforsøg for at få bekræftet at resultaterne holder, inden man går over til kliniske forsøg på mennesker.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden