Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG (arkivfoto)

Byggesten. Stamceller, her forstørret i mikroskop, findes i knoglemarven inde i knoglerne. Det er her, at blodceller bliver produceret.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye stamceller fjerner tegn på hiv-sygdom hos to mænd

To hiv-patienter er stoppet med at tage deres medicin.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To mænd er holdt op med at tage medicin mod deres hiv-sygdom, efter at de har fået nye stamceller via en transplantation af knoglemarv.

Det skriver flere internationale medier med reference til en international aids-konference, hvor nyheden blev præsenteret.

Mændene var begge bærere af hiv-virus og havde også en form for blodkræft. De fik først en skrap kur med kemoterapi, der udryddede deres immunforsvar, hvor kræftsygdommen sad.

Derpå fik de via en blodtransfusion nye blodstamceller, der skal opbygge et nyt immunforsvar. Tilsyneladende har denne behandling haft den konsekvens, at patienternes hiv-virus er forsvundet.

Flere år uden tegn på hiv Hiv er i hvert fald ikke at finde i blodet hos de to mænd længere, men forskerne fra Harvard University advarer om, at den frygtede virus stadig godt kan gemme sig i organerne. Det skal flere undersøgelser klarlægge.

Der er nu gået henholdsvis to og fire år, siden de to patienter fik deres nye knoglemarv, og der er ingen tegn på hiv i deres blod. Patienterne er inden for de seneste syv til femten uger holdt op med at tage medicin mod hiv, og alligevel er sygdommen ikke vendt tilbage.

De to forskere Timothy Heinrich og Daniel Kuritzkes er ansat på Brigham and Women's Hospital i Boston, som er knyttet til Harvard University. De fortalte i dag om behandlingen af de to mænd på en konference i Malaysia.

»De har det godt. Resultaterne er spændende, men de viser endnu ikke, at mændene er blevet kureret. Det kan kun tiden vise«, sagde Timothy Heinrich.

De næste to år bliver afgørende. Hvis hiv-virusset stadig ikke er at spore i blodet, vil der ifølge forskerne være en ekstrem lille risiko for, at det nogensinde vender tilbage.

Nye stamceller udryddede hiv

Begge mænd tog inden transplantationen deres sædvanlige antivirale hiv-medicin.

Medicinen har tilsyneladende betydet, at de nye stamceller er blevet beskyttet mod den hiv-virus, der var i mændenes blod. Samtidig har de nye stamceller gjort deres opgave og udryddet patienternes eksisterende knoglemarv, hvor hiv-virusset opstår og deler sig.

Nye stamceller har én gang tidligere fjernet hiv-sygdom fra en patient. Det skete i 2007. Men det var en helt anderledes situation end de nye fund. Patienten fik dengang nye stamceller fra en donor, som i sit immunforsvar havde en sjælden genetisk mutation, der beskytter mod hiv. Den mutation fik hiv-patienten overført via transplantationen.

LÆS OGSÅ

De to mænd, som er holdt med at tage hiv-medicin, fik derimod stamceller fra normale donorer.

En knoglemarvstransplantation er en meget risikabel og dyr behandling. Ifølge forskerne vil det for langt de fleste hiv-patienter være farlige at modtage den behandling end blot at fortsætte den almindelige behandling mod hiv, der holder sygdommen i ro.

»Men de her eksempler kan give os nye tilgange til, hvordan vi kan behandle og i sidste ende udrydde hiv«, siger formand Kevin Frost fra The Foundation for Aids Research.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden