Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ny banebrydende forskning: Downs syndrom kan 'slukkes'

Det ekstra kromosom, folk med Downs syndrom er født med, kan deaktiveres. Det viser ny forskning.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny banebrydende forskning kan muligvis på sigt 'helbrede' folk med Downs syndrom.

Amerikanske videnskabsfolk har fundet ud af, hvordan man kan deaktivere det ekstra kromosom, mennesker med Downs syndrom er født med.

LÆS OGSÅ

Forskningen kommer fra University of Massachusetts Medical School i USA og er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.

Født med et ekstra kromosom
Normalt bliver mennesker født med 23 par kromosomer, så der er 46 kromosomer i hver celle. Mennesker med Downs adskiller sig ved at have tre, i stedet for to, kopier af kromosom 21.

Det betyder, at de får symptomer som indlæringsvanskeligheder, tidlig Alzheimers og har en større risiko for blodsygdomme og hjertefejl.

Det er netop det ekstra kromosom, som det er lykkes forskerne at gøre inaktivt.

Gen slukker det ekstra kromosom
Forskerholdet, der er ledet af Dr. Jeanne Lawrence, har formået at indsætte et særligt gen (XIST) i en laboratoriefremvokset stamcelle fra en person med Downs syndrom. Genet manipulerer kromosomerne i cellen og formår at 'slukke' for det uønskede kromosom.

Holdet mener, at en af forklaringerne på, at personer med Downs syndrom får kognitive vanskeligheder, kan være fordi hjerneceller vokser langsommere på grund af det ekstra kromosom.

Vigtigt skridt på vejen

Forskningen kan forløbigt ikke bruges i praksis, men det er et vigtigt skridt på vejen, mener Carol Boys, der er direktør for den britiske forening for Downs syndrom.

LÆS OGSÅ

»Opdagelserne kan få seriøs indflydelse på det fremtidige arbejde, der kan være til stor gevinst for folk med Downs syndrom«, siger Carol Boys til BBC og tilføjer:

»Vi er stadig lang vej fra at kunne forstå, hvordan forsknings resultaterne kan bruges klinisk, men de kan være til stor hjælp i forhold til behandling af de helbredsproblemer, der rammer folk med Downs syndrom«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden