Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kakao kan hjælpe på hukommelsen

Et stof, der er i kakao, kan forbedre hukommelsen, viser undersøgelse.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Særlige bioaktive ingredienser, der findes i blandt andet kakao, kan have en større effekt på aldersrelateret hukommelsestab, viser en ny undersøgelse, der er blevet offentliggjort søndag.

Det er stoffet flavonoid, der kan hjælpe, når det bliver indtaget i en særlig forberedt kakaodrik, viser et eksperiment, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Neuroscience.

Gennem tre måneder har 37 sunde og raske frivillige i alderen 50-69 år dagligt drukket en høj dosis af flavonoider på 900 milligram eller en lav dosis på 10 milligram.

Forskerne gennemførte derpå hjerneskanninger, der måler blodvolumen i en bestemt del af hjernen, hvor hukommelsesdannelse typisk forværres, som man ældes.

Der blev desuden udført prøver af deltagernes hukommelse, før og efter de startede med at indtage den særlige kakaodrik.

Får bedre hukommelse

Gruppen, der indtog den høje dosis, viste en stor forbedring og en større blodgennemstrømning til en bestemt del af hjernen.

»Hvis en deltager havde en hukommelse som en typisk 60-årig i starten af undersøgelsen, ville den person i gennemsnit efter tre måneder have en hukommelse som en typisk 30 eller 40-årig«, siger Scott Small, der er professor i neurologi på Columbia University Medical Center i New York.

Endnu mangler resultaterne dog at blive bekræftet i en større undersøgelse, understreger han.

Flavonoider har mødt stor interesse. Stoffet kan være den manglende brik i puslespillet om at håndtere aldersrelateret hukommelsestab i verdens hurtigt voksende befolkning af ældre, men uden at bruge narkotika.

Stoffet eksisterer udover i kakao også i druer, blåbær og andre frugter samt i nogle grøntsager og visse former for te.

Chokolade hjælper ikke

Resultaterne gælder for normalt hukommelsestab som eksempelvis at glemme navne på nye bekendtskaber, eller hvor man har lagt nøglerne.

De gælder dog ikke for hukommelsestab forårsaget af Alzheimers.

Før man kaster sig over chokoladen, er der dog en enkelt advarsel.

»Mængden af flavonoider, der findes i chokolade, er ubetydelig sammenlignet med det høje ekstrakt, som vores frivillige har indtaget«, siger Small.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden