Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Shop. Forskerne bag CBS-undersøgelsen har allieret sig med en række stormagasiner i københavnsområdet, og ved indgangen til disse forretninger vil i alt cirka 50 kvinder blive hvervet til eksperimentet.
Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)

Shop. Forskerne bag CBS-undersøgelsen har allieret sig med en række stormagasiner i københavnsområdet, og ved indgangen til disse forretninger vil i alt cirka 50 kvinder blive hvervet til eksperimentet.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder undersøges for købemani

Undersøgelse af danske kvinder skal vise, hvordan man kan forbedre behandlingen af shopaholics.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens højtidshandelen buldrer derudad og butikkernes julemænd bag kunstskægget uafladeligt gnægger deres ’ho-ho’, vil forskere fra Copenhagen Business School (CBS) om kort tid gennemføre en feltundersøgelse af tvangsmæssig og ukontrollabel indkøbstrang – også kaldet købemani.

Denne pinefulde trang, der både kan føre til økonomisk ruin og ødelagt privatliv, kan i nogen grad sammenlignes med ludomani.

Men hvor ludomani hovedsagelig konstateres hos mænd, er de allerfleste shopaholics kvinder. Hvor mange danskere der i varierende grad slås med købemani, eksisterer der ikke noget officielt tal for.

Tallet 300.000 har, med reference til Psykiatrifonden, længe været i omløb. Men fonden har nu trukket tallet tilbage, fordi man er usikker på det.

Hos Dansk Misbrugscenter, en af de få organisationer, der herhjemme tilbyder behandling for købemani, er man også usikker på omfanget, siger Marco Guarino, der er leder af centrets afdeling i Aalborg, hvor man årligt har omkring 15 personer med købemani og deres familier i behandling: »Men det er en afhængighedsproblematik, som efter min erfaring tit er noget overset«.

Indkøb med elektroder

Forskerne bag CBS-undersøgelsen har allieret sig med en række stormagasiner i københavnsområdet, og ved indgangen til disse forretninger vil i alt cirka 50 kvinder blive hvervet til eksperimentet.

Den enkelte deltager udstyres med en diskret brille, der registrerer hendes øjenbevægelser – samt en række små eeg-elektroder, som placeres på hendes hoved og dernæst dækkes med en fiks hat.

Elektroderne måler den elektriske aktivitet i hjernen, og efter shoppeturen vil CBS-forskerne under ledelse af neuropsykolog Thomas Ramsøy interviewe kvinderne og analysere de elektroniske registreringer.

»Meningen med forsøget er blandt andet at finde ud af, hvornår det går galt for de kvinder, der kan karakteriseres som shopaholics«, forklarer Thomas Ramsøy: »Er det allerede inden, de går ind i butikken, eller sker det først, når de ser de lækre varer?«.

»Shopaholics kan hjælpes«

I 2013 gennemførte CBS-forskerne en laboratorieundersøgelse, hvor 100 danske kvinder på en skærm fik vist en række billeder af forskellige mærkevarer – sko, tøj og tasker. Hver deltager havde forinden fået udleveret et kontantbeløb, som hun bagefter kunne købe ind for – og udfyldt et spørgeskema om sine shoppingvaner.

Forskerne ville undersøge en gammel antagelse om årsagen til købemani – at den skulle være en følge af dårlig impulskontrol, fortæller Thomas Ramsøy: »Godt 10 pct. af deltagerne faldt ind under kategorien shopaholics – og det svarer cirka til den formodede forekomst i hele den kvindelige del af befolkningen. Ofte var de klar til at bruge deres egne penge, når det beløb, de havde fået, var væk«.

Efter neuropsykologiske undersøgelser konkluderede CBS-forskerne, at shop-amok kvinderne havde lige så god impulskontrol som de andre deltagere. Deres problem var derimod følelsesrelateret, siger Thomas Ramsøy:

»Disse kvinder havde en udtalt emotionel reaktion, når de så en attraktiv vare. Det kunne vi se ved at måle deres pupiludvidelser«.

Hos shopaholics antages de kraftige emotionelle reaktioner at blokere de faresignaler, der hos de fleste forbrugere naturligt vil bremse tilløb til amok-indkøb, forklarer Thomas Ramsøy: »Shopaholics kan hjælpes via terapi. Vi håber, at resultaterne fra det nye forsøg kan bruges til at forbedre denne behandling«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden