Foto: THOMAS BORBERG
Viden og tech

Her er Lomborgs mest kontroversielle synspunkter

Han er blevet sammenlignet med Hitler og anklaget for videnskabelig uredelighed. Nu vil regeringen genansætte ham som klimarådgiver.

Viden og tech

Bjørn Lomborg er verdenskendt for sine holdninger i miljødebatten – ikke mindst for at sige, at menneskeskabt global opvarmning ikke er verdens undergang.

Nu vil den nytiltrådte Venstre-regering genansætte ham for at få »flere stemmer i klimadebatten«, som klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har erklæret.

Dermed ventes Bjørn Lomborg, der var direktør i Institut for Miljøvurdering under Anders Fogh Rasmussen – men som i de senere har boet i Prag – at være på vej tilbage til Danmark for at advisere regeringen.

Klimaforandringerne er overdrevne

50-årige Lomborg er hadet og elsket på én gang – og er kendt for altid at optræde i jeans og t-shirt uanset lejlighedens karakter.

I 1998 skrev han fire kronikker i Politiken og efterfølgende en bog om 'Verdens sande tilstand', hvor han argumenterede for, at de mest omtalte påstande og forudsigelser om global opvarmning var forkerte. Derfor skulle man være varsom med at træffe beslutniner på baggrund af – ifølge ham – falske dommedagsprofetier, hvilket siden fik industrien til at omfavne ham, mens miljøforkæmpere skældte ham hæder og ære fra.

Biologen Kåre Fog anklagede ham i den forbindelse for videnskabelig uredelighed. Dog blev Lomborg, der tidligere er blevet sammenlignet med Hitler af FN's klimachef, renset, efter at Videnskabsministeriets jurister have korrekset Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Skeptisk over for CO2-beskatning

I 2007 udgav Bjørn Lomborg 'Cool it' som en gennemgående kritik af den tidligere amerikanske præsidentkandidat Al Gores bog og film 'En Ubekvem Sandhed', der kastede en Oscar og en Nobelpris af sig. Heri anerkendte Lomborg, at omfanget af fossile brændstoffer har betydning for jordens tilstand, mens han beklikkede, at konsekvenserne af klimaforandringerne var så katastrofale som tidligere spået.

Bjørn Lomborg foreslog derfor blandt andet, at verdens regeringer satsede mere på beskedne CO2-beskatninger samt mere forskning i grøn teknologi i stedet for Kyotoaftalen, der forpligter lande til at begrænse og reducere udledningen af drivhusgasser.

Til gengæld erklærede Lomborg tre år efter i sin bog 'Smart Solutions to Climate Change', at global opvarmning »utvivlsomt er en de af hovedbekymringer, verden står over for i dag«, og at der er hårdt brug for at investere milliarder af dollar årligt for at kunne håndtere klimaforandringerne. Han afviste imidlertid at have foretaget et holdningsskifte i klimadebatten.

»Den pointe, jeg altid har fremsat, er, at det ikke er verdens undergang«, sagde Lomborg.

Tidligere medlem af Greenpeace

Da SRSF-regeringen kom til i 2011, blev statsstøtten til Bjørn Lomborg fjernet. Men nu planlægger V-regeringen altså at gøre ham til en del af den officielle danske miljøprofil igen.

Lomborg og hans aktiviteter i Institut for Miljøvurdering under Fogh-regeringen og senere centret Copenhagen Consensus har allerede modtaget over 100 millioner kroner i statsstøtte.

Selv om den tidligere Venstre-regering i relativt få tilfælde har fulgt Bjørn Lomborgs råd, har han haft så stor gennemslagskraft, at han i april 2004 som den eneste dansker kom på Time Magazines liste over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker.

Lomborg er født i København, men opvokset i Nordjylland. Han er søn af en folkeskolelærerinde og en blomsterhandler, men er selv uddannet i statskundskab ved Aarhus Universitet, hvor han senere underviste.

Lomborg er tidligere medlem af Greenpeace, erklæret homoseksuel og vegetar, og så befinder han sig efter eget udsagn et sted mellem SF og De Radikale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad Bjørn Lomborgs rolle præcis bliver i den nye Venstre-regering, vil klima- og energiministeren ikke afsløre – ej heller hvor meget støtte Lomborg skal have. Men han vil mødes med Lomborg efter sommerferien, oplyser Lilleholt til Ritzau.

Kritik fra venstrefløjspolitikere

Flere oppostionspolitikere er efter nyheden om Bjørn Lomborgs comeback hastet til tastaturerne.

Blandt andet skriver Uffe Elbæk, frontmanden for Alternativet, på sin Facebook:

»Hvordan undgår vi at den sidste halvdel af 10'erne bliver en gentagelse af den første halvdel af nullerne i forholdet 1:1? Vi må da for pokker være blevet bare en lille smule klogere og mere nuancerede«.

Også Ida Auken (R), der er tidligere miljøminister, stiller sig undrende over for Lomborgs nye rolle:

»Regeringen har fuldstændig nedprioriteret klimatopmødet i Paris i år. Et af de vigtigste i mange år. I stedet trækker de denne her gamle krikke ud af stalden. Pænt dårligt signal at sende til den omverden, man gerne vil lave en klimaaftale med«, skriver hun på sin Facebook-profil.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce