Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En hær af nano-robotter skal få kroppen til at hele sig selv

USA’s militær vil udvikle mikroskopiske robotter, der kan sprøjtes ind i kroppen og kurere sygdomme indefra.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de største omkostninger ved krig er de menneskelige, og soldater, der har været ved fronten, kommer ofte hjem med enten fysiske eller psykiske skader.

Men hvad hvis man kunne overtale kroppen til at hele sig selv, så skader i form af sår, infektioner, angst, depression og posttraumatisk stress kan helbredes uden brugen af medicin?

Jeg tror, at vi er klar til at lave fundamentale ændringer i den måde, vi diagnosticerer og behandler sygdomme på

Det er tanken bag ElectRx (udtales ’electrics’), et nyt ambitiøst forskningsprojekt, som det amerikanske militærs teknologiske forskningsagentur, DARPA, netop har sat i værks. Med en bevilling på godt og vel en halv milliard kroner har forskere fra syv universiteter fået grønt lys til at undersøge, hvordan man kan manipulere med nervesystemets naturlige elektriske impulser, så kroppen ’snydes’ til at helbrede sig selv.

Og hvordan vil de så gøre det? Jo, ideen er ganske simpel: DARPA vil bygge en hær af mikroskopiske nano-robotter så små, at de kan sprøjtes direkte ind i blodårerne ligesom en vaccine. Her vil de sætte sig på nervesystemet og automatisk holde øje med kroppens helbred. Og hvis noget ikke er, som det skal være, vil de sætte gang i kroppens egne naturlige helingsmekanismer.

LÆS ARTIKEL

»I stedet for at være afhængige af medicin, så forestiller vi os et lukket system, der principielt fungerer ligesom en mikroskopisk, intelligent pacemaker. Den ville ustandseligt vurdere forholdene i kroppen og give cellestimulationer, der er skræddersyede til at bevare sunde organfunktioner, så patienterne bliver og forbliver raske. Alt sammen ved at bruge kroppens egne systemer«, siger Douglas Weber, som er projektleder på ElectRx, i en pressemeddelelse.

»Jeg tror, at vi er klar til at lave fundamentale ændringer i den måde, vi diagnosticerer og behandler sygdomme på«.

DARPA laver Sci-fi-projekter på række

Okay, intelligente nano-robotter lyder givet vis som noget fra en sci-fi-roman. Indtil videre er nano-robotterne kun på idéstadiet, og forskerne er stadig et godt stykke vej fra målet rent teknologisk. Men skøre fremtidsprojekter er netop noget af det, DARPA har specialiseret sig i, og i mange tilfælde er projekterne faktisk endt med at blive til ny, revolutionerende teknologi.

Et af DARPA’s helt store triumfer er udviklingen af Arpanet, der lagde grundlaget for det internet, vi kender i dag. Og i november 2008 fremlagde de ideen om at udvikle en selv-gående firbenet robothund, som skulle kunne fragte over 180 kilo materiel til soldater ved frontlinjen. Det var dengang også et rent sci-fi-projekt, men allerede i februar 2012 kunne robotvirksomheden Boston Dynamics fremvise prototypen AlphaDog.

LÆS ARTIKEL

Derudover forsker DARPA i eksoskeletter, tankestyrede armproteser, jetpacks, der gør det muligt for soldater at løbe overmenneskeligt hurtigt, samt soldater der ikke behøver søvn.

1/8.000-del af et rødt blodlegeme

For at ElectRx kan blive en realitet skal forskerne dog overkomme nogle åbenlyse forhindringer. I dag arbejder tusindvis af forskere på nano-behandlinger af for eksempel kræft, men her kan man næppe tale om robotter. Det er i stedet såkaldte nano-beholdere, som kan aflevere medicin til specifikke celler og dermed begrænse medicinens skadevirkninger på raske celler, men som ikke kan meget mere end det.

Derfor er der lige nu to store udfordringer, som DARPA-forskerne skal arbejde på. For det første skal de undersøge, hvordan nano-robotterne skal kunne registrere kroppens biomarkører – de biologiske eller kemiske stoffer, som fortæller noget om kroppens helbredstilstand. Dernæst skal de finde ud af, hvordan de kan ’tænde’ for de præcise nerveceller, der er forbundne med vigtige funktioner. Her undersøger de forskellige teknikker som elektricitet, lys, lyd og magnetisme.

LÆS ARTIKEL

Og nå ja, så skal de lige finde ud af, hvordan de kan bygge robotter, der er cirka en 8.000-del så stor som et rødt blodlegeme. Men hvor der er en vilje, er der som regel en vej. Og så skader det heller ikke at have en halv milliard kroner til rådighed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden