Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GUNVALD SEBASTIAN BUUR
Foto: GUNVALD SEBASTIAN BUUR

Bivirkning. Dyreforsøg med det smertestillende stof paracetamol viste bivirkninger hos fostre. Paracetamol findes i smertestillende piller som Pinex, Pamol og Panodil, der alle kan fås i håndkøb.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Almindelige hovedpinepiller forbindes med barnløshed

Det gik ikke godt, da forsøgsmus fik stoffet paracetamol. Lægemiddelstyrelsen bør begrænse gravides brug af stoffet, mener en af de danske forskere bag forsøget.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det smertestillende stof paracetamol, der blandt andet findes i håndkøbspræparater som Pinex og Panodil, kan reducere dannelsen af æg i æggestokkene med op til 50 procent. Det viser et hold danske, tyske og franske forskere i en artikel, der netop er offentliggjort online i det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences.

Der er tale om dyreforsøg – med mus – og resultaterne kan ikke uden videre overføres til mennesker. Alligevel er fundet stærkt foruroligende, siger en af forskerne, adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet:

»Paracetamol ser ud til at være endnu farligere for fostre, end vi hidtil har vidst. Og for at være på den sikre side bør Lægemiddelstyrelsen efter min opfattelse hurtigst muligt gøre noget for at begrænse gravides brug af smertestillende håndkøbsmidler med paracetamol«.

Kønsmisdannelser

Fra tidligere undersøgelser – blandt andet to danske arbejder fra 2010 – er det kendt, at forekomsten af kønsmisdannelser hos drenge af mødre, der jævnligt havde taget paracetamol i graviditeten, statistisk set er højere end hos drenge af mødre, som stort set ikke havde taget stoffet under svangerskabet.

»Der er altså ingen tvivl om, at paracetamol kan blande sig i udviklingen af menneskets reproduktionsorganer. Og derfor bør det ikke forbavse, hvis de resultater, vi har fundet i vores forsøg med hunmus, også i en eller anden udstrækning vil gælde pigefostre. Den reduktion af antallet af æg, som vi i dyreforsøgene kunne se hos museungerne, indtraf tidligt i graviditeten. På dette tidspunkt – og det gælder både hos mus og mennesker – dannes de æg, der senere gør individet i stand til at føde afkom. Og dannes der kun få æg, øger det risikoen for barnløshed«, siger David Møbjerg Kristensen, som har udført museforsøgene sammen med ph.d. studerende Jacob Bak Holm.

Hæmmede celledeling

I forsøget fik de drægtige hunmus i de sidste to tredjedele af svangerskabet en dosis paracetamol, der i forhold til deres kropsvægt svarede til den døgndosis af det smertestillende stof, gravide kvinder maksimalt kan indtage uden at overskride Lægemiddelstyrelsens anbefaling (4.000 milligram/4 gram). Og stoffet viste sig at have en forstyrrende effekt, fortæller David Møbjerg Kristensen:

»Vi kunne se, at paracetamol hæmmede celledelingen i æggestokkene hos de hunmusefostre, der havde været udsat for stoffet. Af indlysende etiske årsager kan man ikke udføre denne type forsøg på gravide kvinder, men når vi mener, at hovedtendensen fra museforsøgene med stor sandsynlighed også må antages at kunne være gældende for mennesker, skyldes det blandt andet størrelsen af den daglige dosis paracetamol, forsøgsmusene fik«, siger han og fortsætter:

»Når man laver dyreforsøg med et middel, giver man som regel dyrene en 10-100 gange større dosis, end man vil anvende til mennesker – for at fange bivirkninger. Her opererede vi med, hvad der hos de drægtige hunmus i forhold til deres kropsvægt svarede til den maksimale døgndosis, der allerede gælder for mennesker – og når et så lavt niveau giver alvorlige problemer i dyreforsøg, er der grund til at være på vagt«.

En cocktaileffekt

Musestudiet handler også om stoffet anilin. Det bruges blandt andet i forbindelse med fremstilling af skumplast, pesticider, tøj, plastik og gummi – og anilin kan også indgå i antioxidanter, der skal hindre fødevarer i at reagere med luftens ilt.

Paracetamol ser ud til at være endnu farligere for fostre, end vi hidtil har vidst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Anilin er en af den kemiske industris basisbyggeklodser, og vi møder det alle mulige steder i vores hverdag. Når det er relevant at tale om anilin i forbindelse med paracetamol, skyldes det, at anilin omdannes til netop paracetamol, når vi får det ind i kroppen«, siger Jacob Bak Holm:

»Faktisk er der så meget anilin og paracetamol i miljøet i den vestlige verden, at alle mennesker har paracetamol i kroppen – også selv om de ikke tager smertestillende midler. Paracetamol taget som smertestillende middel kommer så oveni den belastning, de gravide i forvejen oplever fra både anilin og fra visse andre hormonforstyrrende stoffer i miljøet – herunder plastblødgørere, de såkaldte ftalater, der faktisk har samme virkning som paracetamol i den menneskelige organisme. Hvor mange stoffer af den art, vi omgiver os med, er ukendt – men der kan være i tusindvis, som hver især kommer med et lille bidrag. Lagt oven i disse kilder bliver paracetamol i form af smertestillende midler nemt ’slurken, der får bægeret til at flyde over’. Det er den såkaldte cocktaileffekt«.

Forskerne understreger, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at sige, præcis hvor store mængder paracetamol der skal til, før det kan antages at påvirke dannelsen af æg i æggestokkene hos et menneskefoster.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at den »følger sikkerheden ved paracetamol nøje« – og vil »forholde sig til det nye studie, så snart det er publiceret«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden