Skyen. Verdens første brintbombe, The Cloud eller på dansk Skyen, blev prøvesprængt over Marshalløerne i 1952.
Foto: AP (arkiv)/AP

Skyen. Verdens første brintbombe, The Cloud eller på dansk Skyen, blev prøvesprængt over Marshalløerne i 1952.

Viden og tech

Eksperter tvivler på, at Nordkorea sprængte brintbombe

Nordkorea hævdede onsdag at have prøvesprængt en brintbombe. Men det »kan være bluff«, mener internationale eksperter.

Viden og tech

Det er langtfra sikkert, at det var en brintbombe, Nordkorea prøvesprængte onsdag, sådan som det kommunistiske regime ellers meldte ud.

ONSDAG

Det slår flere internationale eksperter fast i blandt andet New York Times, og den danske ekspert Thomas Galasz Nielsen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) stiller sig ligeledes kritisk.

En brintbombe er nemlig op til 1.000 gange kraftigere end en atombombe, men den eksplosion, der fandt sted onsdag morgen nordkoreansk tid, var kun på størrelse med de tre tidligere atomprøvesprængninger, som Nordkorea tidligere har udført - og altså derfor langtfra så stor en eksplosion, som en brintbombe normalt ville udløse.

Den prøvesprægning, som Nordkorea udførte onsdag, udløste ifølge sydkoreanske eksperter en energi på 6 kilotons. Til sammenligning udløste regimets tre tidligere atomprøvesprængninger henholdsvis under 1 kiloton, 2 kilotons og 8 kilotons energi.

Ligeledes er de seismiske bølger, som blev målt i det jordskælv, som blev udløst af eksplosionen, væsentligt mindre, end de seismiske bølger, der blev udløst, da USA tilbage i 1971 testede en brintbombe, skriver New York Times.

»Hvordan kunne en termonuklear eksplosion udløse så svagt et seismisk signal«, spørger den amerikanske fysiker Kenneth W. Ford, som var med i arbejdet omkring USA's første brintbombe, og som har udgivet en bog om brintbomben.

100 gange mindre end amerikansk brintbombe

Hvor den amerikanske brintbombe udløste seismiske rystelser på 6,8 på Richterskalaen, udløste den nordkoreanske prøvesprængning kun rystelser på mellem 4,8 og 5,1. Og eftersom Richterskalaen er logaritmisk med grundtal 10 - hvilket betyder, at rystelserne stiger med 10 gange for hvert trin - betyder det, at den nordkoreanske prøvesprængning var tæt på 100 gange mindre end den amerikanske prøvesprængning i 1971.

Kenneth W. Ford kalder derfor over for New York Times den nordkoreanske udmelding yderst mistænkelig:

Jeg er enig i mistanken om, at det ikke var en rigtig H-bombe (brintbombe, red.)

»Jeg er enig i mistanken om, at det ikke var en rigtig H-bombe (brintbombe, red.)«.

Brian Stump, seismolog ved Southern Methodist Univerisity i Dallas, Texas, tilføjer i det anerkendte videnskabelige magasin Science:

»Det kunne have været både en kemisk eller en nuklear eksplosion (atombombe, red.), men på grund af omfanget er det sandsynligvis en nuklear eksplosion«.

Frygt blandt fjenderne

Det vakte stor bekymring i det internationale samfund, da nordkoreansk stats-tv kunne oplyse, at landet onsdag havde gennemført en succesfuld prøvesprængning af en brintbombe.

SKRÆK

Fordi en brintbombe er op til 1.000 gange kraftigere end en atombombe, er det nemlig en alvorlig trussel, hvis den diktatoriske stat har fået en sådan i sit våbenarsenal.

Ligner en lille atombombe

Men den nordkoreanske udmelding »kan være bluff«, siger David Albright, chef for det Washington-baserede analyseinstitut Institute for Science and International Security, til New York Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han vurderer, at det sagtens blot kunne have været en lille atombombe, Nordkorea prøvesprængte.

Den teori bakkes delvist op af Philip E. Coyle III, som stod for den amerikanske brintbombeprøvesprængning i 1971. Han understreger over for New York Times, at de seismiske rystelser, som den nordkoreanske prøvesprængning udløste, var lille nok til både at kunne have været en almindelig atombombe, en brintbombe, eller en såkaldt boostet atombombe.

Verdens hidtil største brintbombe, 'Tsar Bomb', som russerne prøvesprængte i 1961 udløste energi på over 50.000 kilotons - altså næsten 10.000 gange større end den nordkoreanske prøvesprængning onsdag, som udløste en energi på 6 kilotons.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Endnu uvist, om Nordkorea har aktiv atombombe

Også den Thomas Galasz Nielsen, analytiker med speciale i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), sætter et stort spørgsmålstegn ved Nordkoreas påstand om at have prøvesprængt en brintbombe.

ANALYSE

Det naturlige step for Nordkorea er alt andet lige at forsøge at lave en mindre atombombe, der kan transporteres - for så kan den lige pludselig gøres til en aktiv atombombe

Han fortæller desuden, at Nordkorea hidtil har fokuseret på at fremstille en mindre atombombe. De tre atomprøvesprængninger, som Nordkorea udførte i henholdsvis 2006, 2009 og 2013, beviser nemlig kun, at landet er i stand til at sprænge en atombombe - ikke at de er i stand til at spænde den på et missil og dermed affyre den mod et fjendtligt mål:

»Det naturlige step for Nordkorea er alt andet lige at forsøge at lave en mindre atombombe, der kan transporteres - for så kan den lige pludselig gøres til en aktiv atombombe«, siger Thomas Galasz Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Får måske aldrig at vide, hvad det var

Hvorvidt prøvesprængningen onsdag rent faktisk var en brintbombe eller blot en atombombe, kan man finde ud af ved at undersøge atmosfæren for radioaktivt udslip, fortæller Thomas Galasz Nielsen. Sådanne prøver vil formentlig både USA, Japan og Sydkorea udføre, men hvorvidt prøverne nogensinde bliver offentliggjort er mere usikkert.

Alle prøver af de tre tidligere nordkoreanske atomprøvesprængninger er således aldrig kommet ud til offentligheden, skriver videnskabsmagasinet Science.

Kun fem lande har beviseligt brintbomber i deres våbenarsenal: USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina, som alle fem er permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce