Pioner. Mens den side af Månen, som altid vender mod Jorden er blev udforsket, har menensket aldrig besøgt eller studeret bagsiden. Nu planlægger Kina at sende et fartøj derop i 2018.
Foto: NASA/AP/AP

Pioner. Mens den side af Månen, som altid vender mod Jorden er blev udforsket, har menensket aldrig besøgt eller studeret bagsiden. Nu planlægger Kina at sende et fartøj derop i 2018.

Viden og tech

Kineserne vil lande på bagsiden af Månen

For første gang nogensinde vil mennesket udforske Månens 'mørke' side, som aldrig kan ses fra Jorden.

Viden og tech

I 2018 vil mennesket for første gang lande et fartøj på Månens bagside. Det er i hvert fald planen, oplyste Kinas statslige administration for videnskab, teknologi og statslig forsvarsteknologi (SASTIND) torsdag.

Den videnskabelige landvinding skal finde sted ved at lande fartøjet Chang'e 4, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua. Lykkes det, vil missionen kunne kaste lys over en række hidtil ubesvarede spørgsmål.

Mens både mennesker og maskiner flere gange har besøgt den side af Månen som kan ses fra Jorden, er bagsiden fotograferet, men ellers uudforsket og kaldes den 'mørke' side på trods af, at den faktisk er lige så lys som forsiden.

Månen bruger 28 døgn på at kredse en gang rundt om Jorden og præcis lige så lang tid på at rotere omkring sin egen akse. Derfor vender den altid samme side mod Jorden.

»Chang'e 4 vil være den første mission i menneskets historie, som foretager denne ekspedition«, siger Liu Jizhong, der er chef for måneudforskningscenteret under for SASTIND ifølge Xinhua.

Han oplyste også, at Kina har sendt et brev til det internationale samfund med en invitation til at samarbejde om projektet.

Det store problem med at lande fartøjer på bagsiden er, at månen skygger for al radiokontakt med Jorden.

Omdirigerer kommunikationen

For at kommunikere med Chang'e 4 må Kina derfor placere en satellit, som kan skabe forbindelse til både den og Jorden og agere bindeled mellem de to.

Landingen af Chang'e 4 forventes at finde sted i det såkaldte Aitken-krater tæt på Månens sydpol, skriver Huffington Post. Oplysningerne er endnu ubekræftede.

Krateret, som er det er 2.500 i diameter og otte kilometer dybt, giver håb om at besvare spørgsmål om, hvad der gemmer sig under Månens overflade.

Da Chang'e 4's forgænger Chang'e 3 landede på Månen i december 2013 og landsatte robot-køretøjet, Yutu, resulterede det i opdagelsen af en helt ny type månesten.

Ud over Chang'e 3 og 4 barsler Kina med en endnu en bror i Chang'e-familien, nemlig Chang'e 5, som skal udgøre sidste etape i Kinas mission og bringe en prøve fra Månen tilbage til Jorden.

Kinas måneambitioner omfatter også et andet program, som har til formål at lande mennesker deroppe - dog på forsiden. Dette ventes dog først at blive gennemført efter år 2020.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce