Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DALHOFF CASPER
Foto: DALHOFF CASPER
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kontroversiel IQ-professor forklaret gennem 10 citater

Intelligensforskeren Helmuth Nyborg har lagt sag an for at få sit navn renset.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2013 blev den tidligere professor Helmuth Nyborg kritiseret af Udvalgene vedrørende videnskabelig uredelighed (UVVU) for at vildlede og plagiere i en forskningsartikel under overskriften ’The Decay of Western Civilization Double Relaxed Darwinian Selection’.

I artiklen søgte den omstridte intelligensforsker at påvise, at ikke-vestlig indvandring med tiden vil betyde, at den gennemsnitlige IQ i Danmark vil falde. Men ifølge UVVU var artiklen »uredelig« og »levede ikke op til god videnskabelig praksis«. Siden har Helmuth Nyborg stævnet UVVU, og retssagen begyndte 25. januar i Vestre Landsret i Viborg.

»Det sætter en plet på hele min videnskabelige karriere«, siger Helmuth Nyborg om afgørelsen fra UVVU.

Det er dog langt fra første gang, at 79-årige Nyborg er i vælten. Den tidligere professor i udviklingspsykologi på Aarhus Universitet har blandt andet vakt debat ved at offentliggøre undersøgelser af, at mænds generelle intelligens er højere end kvinders. Samt ved at bruge den såkaldte g-score, som er en betegnelse for almen intelligens.

5 citater fra Helmuth Nyborg selv:

Jyllands-Posten, 2010.

»Det siger sig selv, at hvis der kommer mange mennesker til Danmark fra lande, hvor indbyggerne har en lavere intelligenskvotient, så får vi over tid en lavere gennemsnitlig intelligenskvotient. Det er en ganske alvorlig trussel, da flere undersøgelser viser, at det er svært at opretholde et demokrati i lande, hvor befolkningens IQ er lavere end 90«.

BT, 2003.

»Man kan ikke træne sin IQ. Du kan måle intelligensen allerede i 3-4-5 års alderen, og ud fra den kan du sige meget om, hvad det menneske kommer til at tjene og hvilken uddannelse, det får … Det mest fantastiske er, at medierne og universiteterne og mange specialister og alle smagsdommerne ikke ved det eller fortier det. Tallene har været kendt de sidste 50-80 år«.

Information, 2011.

»Jeg er ikke en misforstået videnskabsmand; moderne universiteter er én stor misforståelse. Universitetet har tabt sigtet med, at det blot skal være for eliten, der nøjagtigt kun skal interessere sig for, hvad den finder interessant. Og ingen — hverken institutledere, dekaner, rektorer eller staten — skal fortælle, hvad der skal forskes«.

Politiken, 2002.

»Alle seriøse forskere i intelligens er enige om, at g-scoren er det bedste måleinstrument for den almene intelligens. Min undersøgelse viser, at drenge og piger er lige intelligente indtil 14-års alderen, men når de passerer de 16 år, har mændene en 27 procent højere g-score end kvinderne. Så kan man selv vælge om, man vil græde eller råbe hurra over resultatet«.

Information, 2011.

»Det kan godt være, jeg er blevet en gammel og skuffet, tidligere socialistisk studenteraktivist. Og måske er det en pessimistisk mands fantasier. Men jeg tror ikke, Danmark kan reddes som velfærdsstat og demokrati. Jeg er bange for, at næste generation får et ringere liv i alle henseender, fordi vi værner om de svage og importerer indvandrere, som ikke har været igennem samme barske, darwinistiske udvælgelse. Jeg ser mig selv som en person, der prøver at analysere mig frem til, hvad jeg skal mene om verden«.

5 citater om Helmuth Nyborg:

»Hvis man placerede Helmuth Nyborg i en ørken i Afrika, ville han sandsynligvis også klare sig dårligt. Det kan godt være, at indvandrere, der kommer til Danmark ikke klarer sig godt i en IQ-test, men det betyder ikke, at deres efterkommere er mindre intelligente end etniske danskere«.

Albert Gjedde, leder af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet, i Jyllands-Posten i 2010.

»Han har fortiet en ghostforfatter, og så har han konstrueret fiktive data i en bestemt artikel«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udvalgene vedrørende videnskabelig uredelighed (UVVU) i en meddelelse på hjemmesiden 'Forskerforum' i 2013.

»Intelligens består af mange ting, også indlevelsesevne og intuition. Bare fordi man ikke kan måle dem, kan man ikke sige, de ikke eksisterer. Nyborgs undersøgelse viser kun én ting, nemlig at drengene er bedre til at løse testene. Men at sige, de er mere intelligente end piger, er lige så absurd som at sige, at grøn er pænere end gul«.

Hjerneforsker Peter Lund Madsen i BT i 2002.

»Den måde, Helmuth Nyborg beskæftiger sig med arvehygiejne på, er naturvidenskabeligt set noget pjat. Der er allerede stor viden inden for populationsgenetik og genhyppigheder med videre, men Helmuth Nyborgs tilgang har intet med videnskab og slet ikke human genetik at gøre«.

Lektor i genetik og udviklingsbiologi på Aarhus Universitet, Ernst-Martin Füchtbauer, i Information i 2011.

»Kære medsøstre - hvis I vil undgå både at spilde samfundets ressourcer og imødegå egne nederlag på jobmarkedet - så få lige tjekket jeres østrotype og råintelligens!«.

Jane Bloch, cand.jur. og bachelor i psykologi, i debatindlæg i Politiken i 2003, efter Helmuth Nyborg havde fastslået, at mænd er kvinder overlegne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden