Teknologi. I USA har man lavet en printer, der kan printe kropsdele.
Foto: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

Teknologi. I USA har man lavet en printer, der kan printe kropsdele.

Viden og tech

Forskere har 3d-printet et menneskeøre

Med en helt ny form for 3d-printer er det lykkedes amerikanske forskere at printe menneskeligt væv.

Viden og tech

Det har taget ti år, men nu har et team af videnskabsfolk ved det amerikanske Wake Forest Baptist Medical Center haft succes med at 3d-printe et menneskeøre og indoperere det på en mus.

Det fremgår af en ny videnskabelig artikel i Nature Biotechnology.

Forskerne demonstrerede den nye teknologi ved at printe et øre, en muskel og et stykke knogle ved at bruge cellevæv fra mennesker, kaniner, mus og rotter.

De har rent faktisk skabt en gås, der lægger guldæg.

Man har endnu ikke forsøgt at teste de nye implantater på mennesker, men da forskerne implementerede et menneskeøre på en mus, beholdt øret sin form, dannede selv ny brusk og udviklede i løbet af to måneder en normal blodtilførsel.

To uger efter, at man havde indopereret 3d-printet muskelvæv i en rotte, begyndte nye nerveceller at vokse omkring musklen og i et forsøg på fem måneder, lykkedes det at få en rotte til selv at erstatte et stykke 3d-printet kranie med rigtig knogle og funktionelt blodomløb.

Struktur som en svamp

Det har været muligt at printe levende væv i mange år, men indtil nu har det været umuligt at holde det i live, hvis det blev mere end 0,2 milimeter tykt.

Ved Wake Forest Baptist Medical Center har man brugt de seneste ti år på at udvikle den organprinter, de kalder ITOP eller Integrated Tissue and Organ Printing System.

Den bruger en ny printeteknik, hvor man printer vævet med en masse små mikrokanaler. Lidt ligesom som en svamp, der så har nemmere ved at 'suge' næringsstoffer ind i vævet.

Printeren bruger en bionedbrydelig form for plastik til at lave strukturen og en vandbaseret gel, der indeholder cellerne og næringsstofferne, der hjælper dem til at gro.

Et enormt gennembrud

Professor Martin Birchall, der er kirurg ved University College London, siger til engelske BBC, at han finder resultaterne »imponerende«.

»Udsigten til at kunne printe menneskeligt væv og organer til implantation har været reel i nogen tid, men jeg må indrømme, at jeg ikke havde forventet at se så hurtige fremskridt«, forklarer han.

»I betragtning af dette gennembrud, fremskridt på andre områder og de ressourcer, der er til rådighed for forskerne på Wake Forest, så tror jeg, der vil gå mindre end ti år, før kirurger som mig bruger det her i praksis. De har rent faktisk skabt en gås, der lægger guldæg«, siger han, men understreger, at der stadig skal foretages en del undersøgelser og forsøg, før man kan bruge den nye 3d-printer til mennesker.

Det ultimative mål for forskerteamet er at kunne printe direkte ind i en levende patient.

Forskere ved Wake Forest Baptist Medical Center har lavet en printer, der kan printe kropsdele. Kilde: Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce