Overvægt. Måske skal man ikke være helt så ked af, at have lidt ekstra på sidebenene.
Foto: Thomas Borberg

Overvægt. Måske skal man ikke være helt så ked af, at have lidt ekstra på sidebenene.

Viden og tech

Overvægtige mennesker lever måske længere

Ny amerikansk undersøgelse puster endnu engang liv i det såkaldte 'fedme-paradoks'.

Viden og tech

Måske skal du ikke være helt så ked af dine dansehåndtag.

Hvis du vejer mere end gennemsnittet, er der nemlig sandsynlighed for, at du lever længere. Det viser et nyt studie fra Michigan State University.

Det lyder måske mærkeligt, men ifølge den amerikanske undersøgelse har overvægtige mennesker den laveste gennemsnitlige dødelighed på alle parametre. Mennesker med meget lav fedttprocent har derimod dødelighed, der minder om folk med svær fedme.

Vi bluffer os selv med sådan en undersøgelse

Undersøgelsen puster dermed liv til det 'fedme-paradoks', der har forvirret forskere verden over de seneste år.

Professor Min-Hao Kuo og hans forskerhold er de første, der påviser en positiv relation mellem cellers indhold af fedt og deres levetid.

I undersøgelsen har forskerne brugt gærceller, da de ifølge Min-Hao Kuo er gode modeller for studiet af menneskeceller. De biologiske mekanismer er nemlig i stor udstrækning ens.

»Efter grundig analyse har vi demonstreret, at fedt i cellerne opretholder cellens liv ved hjælp af mekanismer, der stort set er uafhængige af alle andre former for livsændringer, som normalt opstår hos gærceller såvel som menneskeceller«, forklarer Min-Hao Kuo til MSUToday.

Trilletrunterne lyver for sig selv

Læge og ph.d. Vibeke Manniche, der har skrevet bøger om fedme, er bange for, at undersøgelser som Min-Hao Kuos får folk til at forfalde til fysisk inaktivitet og fedme.

»Det er det, jeg kalder 'foretrukken læsning'. Hver eneste gang, der kommer sådan en undersøgelse, sidder trilletrunter som jeg selv og bruger dem som undskyldning for at tage et ekstra stykke kage«.

AFSLØRING:

Selvom Vibeke Manniche kender til fedmeparadokset, mener hun, at det er forsimplet at se på dødelighed alene ud fra cellers fedtniveauer.

»Vi ved, at børn får tidlig åreforkalkning som følge af overvægt. Vi ved, at det giver forhøjet blodtryk. Vi ved, at det giver slidgigt, og vi ved, det øger risikoen for kræft. Der er stort set ikke den dårligdom, som fedme ikke øger risikoen for«, siger hun, men anerkender at undersøgelsen også har sine interessante elementer.

»Det er spændende, at den påviser, at der måske er en nedre grænse for, hvor tynd det er sundt at være, men det er bekymrende, hvis man giver for meget luft til den her slags studier«, siger hun og påpeger, at mennesker ikke dør af fedme i sig selv, men af de utallige følgesygdomme.

»Vi bluffer os selv med sådan en undersøgelse«, siger hun.

Mennesker er komplicerede

Min-Hao Kuo mener ikke, at man kan kritisere hans undersøgelse med frygten for, at folk bruger den som undskyldning for at spise mere.

»Jeg siger på ingen måde, at folk skal fede sig selv op, men hun har ret i, at paradokset ikke er så simpelt«, siger han og forklarer, at undersøgelsen også viste en grænse for, hvor tyk man måtte blive, før dødeligheden steg igen.

»Hvis du bliver alt for fed, så er det klart, at kroppen ikke kan opretholde sig selv. Men det, vores undersøgelse viser, er, at du lever længere med et BMI mellem 25 og 29.9 end med et BMI mellem 20 og 24.9«.

Ifølge Min-Hao Kuo viser al forskning også, at der er stor forskel på, hvor fedtet befinder sig i menneskekroppen.

»De fedtceller, der er i blodet, er ikke gode. De kan være grundlag for hjerte-kar-sygdomme og åreforkalkning, men der findes celler andre steder i kroppen, hvis formål er at lagre fedt, så her betyder det ikke det store. Sidder fedtet på maven, er det ikke så godt, men sidder det på hofterne, er det faktisk helt i orden. Mennesker er på den måde meget komplicerede, men det betyder ikke, at vi skal ignorere den her forunderlige sammenhæng mellem overvægt og samlet levetid«.

Min-Hao Kuo håber at undersøgelsen vil bidrage på andre forskningsområder, som for eksempel medicin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden