Det er lykkedes for et hold forskere i North Carolina at lære to aber at styre en kørestol med tankens kraft alene. Kilde: Shawn Rocco / Duke Health

Viden og tech

Aber kontrollerer kørestol med tankens kraft

Det er lykkedes forskere i North Carolina at lære to aber at styre en køresstol med tankens kraft.

Viden og tech

At en abe kan betjene en kørestol lyder måske ikke så specielt.

Men at det er lykkedes forskere at få aben til at gøre det med tankens kraft alene vækker håb for, at man snart kan hjælpe patienter med svære lammelser til at få større bevægelsesfrihed med lignende teknologi.

Ifølge den videnskabelige rapport fra Duke University i USA er op mod 70 procent af svært fysisk handikappede patienter villige til at få indopereret elektroder i hjernen, hvis det kan hjælpe dem til større fysisk frihed. Alligevel er der forsket meget lidt på området, hvorfor succesen med aberne er vigtig.

Helt konkret indopererer man små elektroder i abens hjernebarke. Elektroderne opfanger så de elektriske impulser, hjernen udsender, når aben for eksempel løfter det ene ben for at gå.

Ved at operere elektroder ind i hovedet, bliver det muligt at registrere abernes hjerneimpulser trådløst. Det trådløse signal bliver så koblet til en elektrisk kørestol, og på den måde kan abernes hjerner sende elektriske impulser til kørestolen og derved få den til at køre frem, tilbage og til siden. Ligesom når man går.

Efter kort tid kunne forskerne registrere, at abernes hjerne begyndte at opfatte kørestolen som deres kroppe. Bevægelserne blev intuituve og de blev hurtigt bedre til at manøvrere hen til en skål med grapefrugt.

Hjælp til svært lammede

Man har tidligere brugt en lignende teknologi til trådløst at kontrollere robotarme.

Problemet er, at patienter, der af den ene eller anden årsag ikke kan bevæge hverken arme eller ben, i visse tilfælde heller ikke kan gøre det med hjælp fra elektroder. Såkaldte quadriplegiapatienter. De burde dog kunne få en stol til at bevæge sig, som det er lykkedes for aberne.

Derfor er det også den ledende professor Miguel Nicolelis' håb, at teknologien kommer til at hjælpe blandt andet svært lammede patienter, der normalt ikke kan komme rundt selv.

Et vigtigt projekt

Hos Scleroseforeningen er direktør Klaus Høm begejstret for projektet.

»Nu kender jeg ikke detaljerne, men jeg synes altid, det er spændende og vigtigt, når forskere kommer med løsninger, der kan gøre det lettere at være handikappet«.

Selvom han synes projektet er vigtigt, har han stadig en vis portion skepsis.

»Jeg vil selvfølgelig gerne se det fungere med mennesker. I min position hører jeg ofte om alle mulige nye teknologiske landvindinger, men jeg synes tit, at det tager lang tid, før det kan bruges i praksis«.

Forskerne bag projektet mener selv, at resultaterne er så lovende, at teknologien allerede kan tages i brug blandt mennesker inden for få år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce