ENDEAVOUR. Her ses en replika af James Cooks skib til den nye verden
Foto: MARK BAKER/AP

ENDEAVOUR. Her ses en replika af James Cooks skib til den nye verden

Viden og tech

Kaptajn Cooks skib til den nye verden er fundet i USA

Den opdagelsesrejsende kaptajn Cooks skib, Endeavour, er dukket op på bunden af havet ud for den amerikanske kyst.

Viden og tech

Forskere siger onsdag, at de efter alt at dømme har fundet sejlskibet Endeavour, som kaptajn James Cook brugte til at gøre store opdagelser i det sydlige stillehav i det 18. århundrede.

Skibet mener de at have fundet nogle få hundrede meter fra kysten i Newport i den amerikanske stat Rhode Island.

Nye undersøgelser fra Rhode Islands Marine Archeology Project (Rimap) tyder på, at det var et af 13 skibe, som med vilje blev sænket af den britiske flåde i 1778 for at blokere havnen mod franskmændene. Skibet ligger i en klynge sammen med fire andre skibe.

»Da vi så, at der her var fem, som var lagt yderst ved det nordlige batteri, ja så fandt vi til vores store glæde fire af dem, og der er et hul, hvor det femte skulle have ligget. Det er ret betydningsfuldt«, siger Kathy Abbass, der som leder for Rhode Islands kommission til kulturbevarelse var mødt op ved fremlæggelsen af de nye oplysninger.

95 mand tog af sted på verdensberømt ekspedition

Skibet blev købt af det britiske admiralitet i marts 1768. Det var da en tre og et halvt år gammel bark – en særlig skibstype, hvor de forreste master er fuldriggede.

Det hed 'Earl of Pembroke', men blev ombygget og døbt 'Endeavour' – Bestræbelse.

30. juli 1768 begav James Cook sig afsted for at sejle om på den anden side af Jorden med en besætning på totalt 95 mand. Dermed begyndte det, der skulle blive en af verdens mest berømte ekspeditioner.

Erklærede Australien og New Zealand som britisk besiddelse

Det var her, hvor Cook som den første sejlede rundt om New Zealand. Det var her, hvor han i 1770 som den første gik i land i det østlige Australien – det nuværende New South Wales.

Han erklærede såvel Australien som New Zealand for underlagt den britiske trone, uanset hvad de lokale indbyggere havde at sige til det.

Ekspeditionen sluttede i 1771, og så er det, at der kommer tåge ind over oplysningerne om skibets skæbne. Cook Society skriver, at det sejlede nogle ture til Falklandsøerne og også sejlede kul på Nordsøen.

Endeavour blev købt af den britiske flåde, der brugte hende som troppetransportskib og omdøbte hende til Lord Sandwich.

Hun blev brugt, da briterne forsøgte at holde på deres amerikanske kolonier efter 4. juli 1776, da USA's uafhængighedserklæring blev til.

I 1778 var der stadig krig. Briterne holdt Rhode Island besat og forsøgte at holde amerikanere og franskmænd væk.

Så var det, at flåden besluttede at blokere Rhode Island-havnen i Newport. Det blev gjort ved at sænke 13 skibe ni forskellige steder. På et sted ligger fem skibe, og et af de fem skibe er ifølge Rimap Lord Sandwich – alias Endeavour.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce