Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
smitte. Husdyr-MRSA er en gruppe af antibiotikaresistente stafylokokker, der oftest smitter fra dyr til mennesker, der arbejder i landbruget. Men danske forskere har nu sandsynliggjort, at der er sket smitte gennem udenlandsk fjerkrækød til danske forbrugere med en ny resistent bakterie.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

smitte. Husdyr-MRSA er en gruppe af antibiotikaresistente stafylokokker, der oftest smitter fra dyr til mennesker, der arbejder i landbruget. Men danske forskere har nu sandsynliggjort, at der er sket smitte gennem udenlandsk fjerkrækød til danske forbrugere med en ny resistent bakterie.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny MRSA-bakterie smitter sandsynligvis gennem fødevarer

Udenlandsk fjerkræ kan have smittet danskere med en ny variant af husdyr-MRSA.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang i Danmark sandsynliggør forskere, at der er sket smitte med en ny variant af MRSA direkte fra fødevarer til mennesker.

I alt 10 tilfælde af smittede med en variant af husdyr-MRSA i de større, danske byer fra 2009-2015 er blevet undersøgt gennem kortlægning af bakteriernes arvemasse, og i syv af disse tilfælde er det mest sandsynligt, at smitten med husdyr-MRSA er sket ved kontakt med kød fra udenlandsk fjerkræ.

Over fem år er vores import af udenlandsk fjerkræ steget markant. I 2015 importerede Danmark 138 millioner kilo udenlandsk fjerkræ mod kun 90 millioner kilo i 2011, oplyser Det Danske Fjerkræråd. Den største stigning er sket i engros-salg.

Robert Leo Skov, der er tidligere leder for MRSA overvågningen og har været med til at udarbejde den nye analyse, siger om det nye resultat:

»Fødevarer smitter over grænser. Vores resultater viser vigtigheden af, at vi bruger så lidt antibiotika, som det er muligt i landbruget her til lands men ikke mindst internationalt. Danmark ligger allerede relativt lavt i forhold til andre lande i antibiotikaforbrug, men der er selvfølgelig også mulighed for forbedring«, siger han.

Analysen er lavet af Statens Serum Institut og er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Clinical Infectious Diseases.

Ny type MRSA

MRSA er bakterier som er modstandsdygtige overfor almindelig pencilin, og hvis man får en MRSA-infektion skal der bruges specielle antibiotika til behandling.

I den nye analyse fra Statens Serum Institut er der ikke tale om den for tiden omtalte svine-MRSA, men om en anden type husdyr-MRSA, som ikke er fundet i det danske landbrug. Husdyr-MRSA er en gruppe af antibiotikaresistente stafylokokker, der oftest smitter fra dyr til mennesker, der arbejder i landbruget. Men svine-MRSA er kun en af flere typer af resistente stafylokokker, og ved den nye variant af MRSA har forskerne sandsynliggjort, at smitten i Danmark er sket i kontakt med fødevarer.

»Bakterierne, der er fundet i udenlandsk fjerkrækød, matcher den type husdyr-MRSA, som blev fundet hos syv personer i vores analyse«, siger Jesper Larsen, der er dyrlæge ved Statens Serum Institut.

Kortlagde bakteriernes arvemasse

I 2009 så forskerne det første eksempel i Danmark på den nye type husdyr-MRSA hos mennesker. Nogle af personerne i undersøgelsen havde fået en infektion med MRSA-bakterien, mens andre var raske personer, der blot fik taget en prøve, fordi man mistænkte, at de kunne have resistente bakterier boende i næsen.

Forskerne kontaktede en række samarbejdspartnere fra andre lande i Europa og fik tilsendt prøver fra mennesker, dyr og fødevarer, som de undersøgte for at genfinde den nye type. Både disse prøver og prøver fra mennesker i Danmark blev undersøgt ved at kortlægge bakteriernes arvemasse og se, om der er tale om præcis den samme type i forskellige prøver.

I løbet af undersøgelsen, der dækker hele perioden fra det første tilfælde i 2009 indtil udgangen af 2015, blev den særlige type fundet i prøver fra 10 mennesker i Danmark. Den samme type blev fundet i fjerkrækød i udlandet og fjerkrækød importeret til Danmark. For 7 af de 10 prøver fra mennesker, var der tale om præcis den samme type som i det udenlandske fjerkrækød.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vores nye resultater tyder på, at fjerkrækød i sjældne tilfælde smitter mennesker direkte. Det er mest sandsynligt, at der er tale om smitte ved håndtering af det rå kød og ikke en smitte overført ved at spise kødet«, siger Jesper Larsen.

Foreslår mere overvågning

Forskerne har identificeret den nye type husdyr MRSA i udenlandsk fjerkræ i danske supermarkeder. Yderligere undersøgelser viste, at ingen af de syv byboere arbejder med levende dyr eller har gjort det.

Derfor konkluderede forskerne, at det er mest sandsynligt, at smitten med de resistente bakterier skete direkte ved håndteringen af det udenlandske fjerkræ. En af de smittede arbejdede i en slagterafdeling i et supermarked, hvilket underbygger konklusionen, siger Jesper Larsen.

»Vores analyse peger på, at det ville give mening at tage stikprøver fra fødevarer løbende for at identificere, om der kommer nye typer resistente bakterier«, siger Robert Leo Skov.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden