Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rekord. Jeanne Calment blev 122 år gammel. Nu tyder forskning på, at hun meget vel kan komme til at blive den eneste, der kommer til at leve så længe.
Foto: Florian Launette/AP

Rekord. Jeanne Calment blev 122 år gammel. Nu tyder forskning på, at hun meget vel kan komme til at blive den eneste, der kommer til at leve så længe.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre forskere afliver myte: Du bliver ikke ældre end 115 år

Forskere fastslår, at den maksimale levealder er 115 år.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bliver ældre og ældre.

Men alligevel er det begrænset, hvor gamle vi kan blive.

Nemlig 115 år.

Det fastslår tre forskere i magasinet Nature, i et forsøg på at aflive myten om, at den forventede maksimale levealder bliver ved med at stige.

Lige nu er det den franske kvinde Jeanne Calment, som holder rekorden for at have levet i længst tid. Hun døde i 1997 i en alder af 122 år og nåede dermed at leve længere end nogen af sine børn og børnebørn.

Ifølge Jan Vijg, der er arvelighedsforsker på Albert Einstein medicinske Universitet, er det dog meget usandsynligt, at der nogensinde vil være nogen, som kommer til at blive ældre end Jeanne Calment.

»Vi har nu nået loftet for, hvor gamle vi kan blive. Fra nu af vil mennesker ikke blive ældre end 115 år«, siger han til avisen New York Times .

Naturlig begrænsning

Forskerne er nået frem til resultatet ved at bruge en database over levealder i 38 lande.

Ved at inddele befolkningssammensætningen efter levealder for derefter at sammenligne antallet af ældre fra år til år, var det muligt for forskerne at måle, hvordan den maksimale levealder har ændret sig gennem de sidste 100 år.

De kunne blandt andet se, at antallet af ældre, som levede i længere tid, steg voldsomt fra 1920 og frem til 1980, hvorefter den gennemsnitlige ældste befolkningsgruppe har ligget på omkring 99 år lige siden.

Derudover så forskerne også på den internationale database for levetid, som indeholder data for de 534 mennesker, som har levet længst. Her viste udviklingen, at den maksimale levealder steg mest fra 1970 og frem til slutningen af 1990'erne. Men siden dengang har den gennemsnitlige maksimale levealder ligget stabilt på 115 år.

Derved kunne de konkludere, at menneskeheden måske har nået sin naturlige begrænsning for, hvor lang tid vi kan leve.

Beholder rekord

Forskernes resultater er meget overraskende, når man medregner, at verdens befolkning er stadigt stigende. Samtidig er det generelle helbred på verdensplan blevet forbedret, hvilket burde betyde, at der er ville være langt flere mennesker, som ville have mulighed for at blive ældre.

RUNDSPØRGE

»Man burde forvente, at der ville komme flere, som blev lige så gamle som Jeanne Calment, men det er der ikke«, siger Jan Vijg.

Ifølge deres beregninger er kun sandsynligt, at der mindre end en gang inden for de næste 10.000 år vil være en person, som lever længere end 125 år.

Dermed får Jeanne Calment nok lov til at beholde sin rekord noget tid endnu.

Måske stadig muligt

Det er dog ikke alle, som er enige i de tre forskeres resultater.

James Vaupel, der er leder af Max Planck Instituttet for demografisk forskning i Tyskland, mener, at analytikerne har overset, at udviklingen i maksimal levealder endnu ikke har nået sit maksimum i flere lande.

I Japan forventer man eksempelvis, at de børn, som blev født i 2015, i gennemsnit vil blive 83,7 år gamle. Hvilket er den højeste forventede levealder i verden. Og i Frankrig og Italien forventer man også, at folk vil komme til at leve længere i fremtiden.

Richard Faragner, der studerer biologien hos ældre på Britghton Universitet, mener også, at analytikerne glemmer, at fremtidig medicin måske vil kunne forlænge vores levealder.

»Selvfølgelig er der et naturlig begrænsning på vores levetid, hvis vi ikke gør noget«, siger han til magasinet Nature.

Men Ifølge Richard Faragner har undersøgelser vist, at det er muligt at forlænge levetiden hos blandt andet orme, mus og fluer ved at ændre på deres gener, og derfor kan han ikke se, hvorfor det samme ikke skulle kunne være muligt for mennesker.

»Hvis det ikke er muligt at forlænge levetiden for mennesker, så ville det gøre os forskellige fra alle de dyr, som vi har lavet eksperimenter på«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden