Stamceller kan måske bruges til at kurere øjensygdomme.
Foto: Borberg Thomas

Stamceller kan måske bruges til at kurere øjensygdomme.

Viden og tech

Kroppens egne celler kan ’opdrages’ til at redde synet

Stamceller vil muligvis kunne bekæmpe øjensygdomme, hvis de opdrages til at være andre celler.

Viden og tech

Forskere har længe studeret anvendelsen af stamceller til behandling af en række sygdomme. Og nu er der et nyt stamcellegennembrud på vej. For japanske forskere er det lykkedes at bremse en kvindes øjensygdom ved at bruge celler fra hendes egen krop. Det viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine.

»Det er en lille sejr, som med tiden måske kan blive til en ny type operation, der kan forbedre synet hos patienter med øjensygdomme«, mener Michael Larsen, der er professor i øjensygdomme ved Rigshospitalets Øjenklinik og Københavns Universitet.

Forskerne bag opdagelsen har lavet forsøget med såkaldt inducerede pluripotente stamceller. Stamceller kan nemlig ikke gøre patienter raske i sig selv. De skal først udvikles til specialiserede celler – altså opdrages til at være en anden celle.

I 2012 udløste opdagelsen af teknikken til fremstilling af stamceller fra modne celler Nobelprisen i Medicin og Fysiologi. Sammen påviste briten John B. Gurdon og japaneren Shinya Yamanaka, at en hvilken som helst moden celle ved genetisk manipulation kan omprogrammeres til en umoden stamcelle.

»Man sender nærmest cellerne tilbage i vuggestuen og giver dem en ny opdragelse. Så den celle, der var uddannet til at være murer, som bygger fundamentet i vores krop, bliver til en celle, der er finmekaniker i synsapparatet«, forklarer Michael Larsen.

De umodne stamceller kan så udvikle sig i alle tænkelige retninger. En hudcelle kan derfor til sidst kan blive til en nyrecelle, en tarmcelle eller principielt en hvilken som helst anden celle. For eksempel en specialiseret celle, som hører til i øjets nethinde.

80-årig fik reservedel til øjet

Efter års forskning, viser det sig nu også, at denne type stamceller muligvis kan bruges som reservedel i øjet og på den måde hjælpe folk med øjensygdomme.

En 80-årig kvinde med øjensygdommen AMD, der er alderspletter på nethinden og den hyppigste årsag til svagsyn i Danmark, blev den første testperson. Med stamceller fra hendes egen krop har forskerne bag forsøget fremstillet en biologisk reservedel til hendes øje. De har brugt celler fra kvindens hud og ’opdraget’ dem til at være en anden type celler – nemlig pigmentepitelceller, der findes i det yderste lag af nethinden og er afgørende for, at nethindens lysfølsomme celler kan fungere. Inden forsøget fjernede øjenlæger karnydannelse og arvæv i kvindens øje, som er noget af det, der forværrer sygdommen.

I forsøget lagde forskerne så et tyndt lag af de opdragede pigmentepitelceller ind under nethinden på kvinden med et mål om, at transplantatet skulle reparere nethinden og i bedste fald forhindre yderligere synstab.

På flere måder har forsøget, der fandt sted i Japan, været en succes.

Kvinden er ikke på mirakuløs vis blevet kureret for sin øjensygdom, men den er ikke blevet forværret, og hendes synsstyrke har været stabil siden operationen.

Efter forsøget er der tegn på, at de lysfølsomme celler foran transplantatet kan se. Det transplantat, som forskerne satte ind i kvindens øje, er også stadig i live, og det er ikke blevet angrebet af kroppens afstødningsmekanismer.

Michael Larsen påpeger, at det særlige ved at anvende patientens egne celler er, at forskerne »har kunnet få vævet til at overleve uden brug af immundæmpende medicin«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke nogen selvfølge, at det ville gå den vej, for i øjet er der særlige immunmekanismer på spil. Hvis nogen har brug for en nyre, skal den komme fra en donor med samme vævstype. Vævstypen er kun ens, hvis det er fra en enægget tvilling. Derfor bliver man afhængig af immunforsvarsdæmpende medicin, så kroppen ikke afstøder det fremmede væv. Det har ikke været nødvendigt her, fordi vævet er patientens eget«, siger Michael Larsen.

På vejen mod operation af flere

Det er lykkedes de japanske forskere at få laget af dyrkede celler, som de har lagt ind i øjet, til at blive optaget uden at forværre patientens tilstand, som formentlig var blevet værre, hvis patienten ikke var blevet behandlet.

Det er første trin på vejen mod en behandling af AMD.

»Resultaterne giver anledning til styrket optimisme og tro på, at man skal gå længere ned ad den her vej for at forske mere i, hvad man ellers kan opnå med de her celler. Det kan også retfærdiggøre, at man nu forsøger at operere tidligere, mens der er mere tilbage, der kan reddes«, siger Michael Larsen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce