Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RYE SKJOLDJENSEN ANDERS
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Spis mindre salt og få en god nats søvn

Nattetisseri kan skyldes et for stort indtag af saltholdig mad, mener forskere.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du tager et stort glas vand inden sengetid, men overvejer, om det nu var en god idé. For pludselig føles din blære fyldt og tissetrangen melder sig.

Men det er måske slet ikke det store glas vand, du drak, der er synderen.

Måske er det nærmere saltet, du tilsatte din aftensmad. Eller de salte popcorn, du spiste til filmen, inden du gik i seng.

Japanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem nattetisseri og saltindtag - og de mener, at mange natlige toiletbesøg, kan skyldes en for saltholdig, daglig kost. Det skriver BBC.

Forskerne fra Nagasaki University i Japan præsenterede i denne uge resultaterne af deres undersøgelse med 300 frivillige på en urologi-kongres i London.

Undersøgelsen viste, at forsøgspersoner med reduceret saltindtag havde færre toiletbesøg om natten.

Natlige toiletbesøg giver træthed og dårligt humør

Nattetisseri kaldes i medicinsk tale nykturi og rammer primært folk over 60. Europæiske data anslår endda, at 50 % af alle over 60 år har nykturi.

Nykturi giver søvnforstyrrelser, der påvirker livskvaliteten med stress, træthed og dårligt humør.

I undersøgelsen fulgte forskerne i tre måneder personer med højt indtag af salt og søvnproblemer, efter at have givet dem råd om at skære ned på salt i deres daglige kost.

Personernes natlige toiletbesøg faldt i gennemsnittet fra mere end to til kun et om natten.

Omvendt endte 98 personer i forsøget med at spise mere salt end normalt. De oplevede derfor, at de skulle besøge toilettet oftere om natten.

En af forskerne bag den japanske undersøgelse fortæller til BBC, at forsøget kan være en hjælp til ældre, der har problemer med nykturi.

»Undersøgelsen rummer mulighed for, at en enkelt modifikation i kosten i væsentlig grad kan forbedre livskvaliteten for mange mennesker«, siger forsker bag undersøgelse, Matsuo Tomohiro til BBC.

Han påpeger dog, at flere undersøgelser af sammenhængen mellem nattetisseri og saltindtag vil være nødvendige.

Danskere elsker salt

9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger lyder på 5-6 gram salt om dagen, men i Danmark er saltindtaget i for mænd på 9-11 gram og for kvinder er det 7-8 gram om dagen.

Professor Marcus Drak, der er ekspert i nykturi fra University of Bristol, siger til BBC, at mængden af salt generelt ikke regnes for at være årsagen til nykturi. Læger har derimod tendens til at fokusere på mængden af vand, patienter drikker inden sengetid og på problemer med blære og prostata.

»Her har vi en brugbar undersøgelse, der viser, hvordan vi bør overveje alle påvirkninger for bedst at kunne forbedre symptomerne«, siger han til BBC.

Så hvis din vandladning om natten er hyppig, skal du måske lade både vandglasset og saltkværnen stå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden