Nu kan du for første gang læse Stephen Hawkings ph.d.-afhandling fra 1966. Det er Cambrigde University, der har offentliggjort den historiske afhandling.
Foto: Peter Hove Olesen

Nu kan du for første gang læse Stephen Hawkings ph.d.-afhandling fra 1966. Det er Cambrigde University, der har offentliggjort den historiske afhandling.

Viden og tech

Hjemmeside gik ned, da Stephen Hawkings ph.d.-afhandling for første gang blev offentliggjort

Universitetet i Cambridge har for første gang gjort Stephen Hawkings afhandling fra 1966 tilgængelig, og opfordrer flere til at følge Hawkings eksempel. Interessen har været så stor at universitetets hjemmeside gik ned.

Viden og tech

Enhver kan nu downloade og læse den dengang blot 24-årige fysiker Stephen Hawkings ph.d.-afhandling fra 1966. Det er Cambridge University, der mandag har offentliggjort afhandlingen skrevet af en af verdens mest berømte videnskabsmænd.

Det skriver The Guardian.

Stephen Hawking selv håber, at adgang til hans tidligere arbejde vil inspirere andre til ikke bare at tænke og lære, men også at dele deres forskning med omverdenen.

»Ved at gøre min afhandling offentlig tilgængelig håber jeg på at kunne inspirere folk i hele verden til at kigge op mod stjernerne og ikke ned på deres fødder, at undre sig over vores plads i universet og prøve at skabe mening med kosmos«, siger han i en pressemeddelelse fra Cambridge University.

Universitetet skriver, at den historiske afhandling allerede er det mest efterspurgte i deres arkiv.

Hjemmesiden gik ned

Efterspørgslen på afhandlingen har dog længe været stor. Alene i de seneste par måneder har det britiske universitet modtaget hundredvis af anmodninger om at kunne få adgang til afhandlingen i fuld længde.

I forbindelse med Open Access Week 2017, der for tiende år i træk tilskynder den akademiske verden til at dele deres forskning, blev den store efterspørgsel imødekommet.

Den overvældende interesse blev imidlertid for meget for universitetets hjemmeside, der i løbet af mandag var utilgængelig på grund af den store trafik, der fik hjemmesiden til at gå ned.

»Hver generation står på skuldrene af generationen før dem, ligesom jeg som ung ph.d.-studerende på Cambridge blev inspireret af Isaac Newton, James Clerk Maxwell og Albert Einsteins arbejde. Det er fantastisk at høre, hvor mange der allerede har udvist interesse i at hente min afhandling - forhåbentlig bliver de ikke skuffet nu, hvor de endelig har fået adgang til den«, siger Stephen Hawking i universitetets pressemeddelse i forbindelse med offentliggørelsen.

Hvor mange, der rent faktisk forstår afhandlingen, er dog en helt anden snak.

Verdensberømt forsker

Afhandlingen undersøger effekterne og konsekvenserne af, at universet udvider sig, og var begyndelsen på en rejse, der har gjort ham til en af verdens mest berømte forskere.

Kort efter sin 21 års fødselsdag blev han diagnosticeret med den sjældne motoriske nervecellesygdom ALS, som det meste af hans liv har gjort ham afhængig af en kørestol og et computersystem for at kunne tale. Men på trods af sygdommen har han det meste af sit liv været en af verdens mest markante videnskabsmænd.

Hans bog 'A Brief History of Time' fra 1988 er en af de mest succesfulde populærvidenskabelige bøger, der nogensinde er udgivet. Den er solgt i mere end 10 millioner eksemplarer på verdensplan og oversat til mere end 40 sprog.

Universitetet håber, at offentliggørelsen vil anspore andre til at gøre deres arbejde gratis tilgængeligt. Fra oktober i år vil det være et krav, at alle ph.d.-studerende afleverer en digital kopi af deres afhandling, og de vil blive opfordret til at gøre dem offentligt tilgængelige. Cambridge vil ligeledes forsøge at overbevise alle sine tidligere studerende, hvilket inkluderer 98 Nobel-prismodtagere, til at følge Stephen Hawkings eksempel.

Du kan læse pressemeddelelsen og få adgang til afhandlingen her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce