Rød måne, blodmåne. Total måneformørkelse. Fænomenet kommer først igen om 33 år.
Foto: Thomas Borberg

Rød måne, blodmåne. Total måneformørkelse. Fænomenet kommer først igen om 33 år.

Viden og tech

Sker først igen i 2028: Se en total måneformørkelse mandag morgen, hvis vejret ikke driller

Først om et årti vil vi igen kunne opleve en total måneformørkelse i Danmark i hele den totale fase.

Viden og tech

Mandag morgen bliver sidste chance i næsten ti år.

Først nytårsaften i 2028 vil man igen kunne observere en rød fuldmåne i Danmark under hele den totalformørkede fase.

Men såfremt vejret arter sig i de tidlige morgentimer mandag, kan man i 62 minutter opleve årtiets sidste totale måneformørkelse.

Det er årets mest opsigtsvækkende astronomiske begivenhed, mener astrofysiker Michael Linden-Vørnle, chefkonsulent ved DTU Space.

»Her glider fuldmånen gennem Jordens skygge og bades i orangerødt eller kobberrødt lys. Under måneformørkelser slipper Jordens atmosfære den røde del af solens lys igennem og afbøjer det, så det rammer månen«, siger han.

Den totale fase begynder kl. 5.41. Da står månen 20 grader over horisonten mod vest. Den totale del varer til kl. 6.44. Herefter glider månen over i Jordens halvskygge, og det røde skær forsvinder.

Under en total formørkelse rammes månen af kerneskyggen fra Jorden, som dækker for det meste af solens lys, bortset fra det rødlige, der afbøjes.

Derfor kan man opleve Jordens drabant hyllet i et farveskær, der kan spænde fra lyserød til orange eller dybrød.

En måneformørkelse opstår, når månen og solen står på linje med Jorden imellem sig. Den kan være total eller partiel (delvis).

Stod man på månen, ville man se Jorden dække en stadigt større del af solskiven. Jordskyggen bevæger sig hen over månens overflade med 50 kilometer i minuttet, skriver Videnskab.dk.

Jyderne får det svært

Vejrudsigten mandag morgen er desværre ikke god - i hvert fald ikke, hvis man bor i Jylland.

»Natten til mandag bliver det gradvist mere skyet, og mandag morgen bliver der nok sne og tøsne over Jylland, der går over i slud og regn på Vestkysten. I københavnsområdet bliver der nok ret mange skyer, men på Østsjælland og Bornholm er der mulighed for at se formørkelsen, siger meteorolog Dan Nilsvall, vagthavende på DMI.

Heller ikke på Fyn tegner vejret optimalt. Men der er stadig en mulighed for jyder og fynboer, tilføjer Dan Nilsvall.

»Man kan være heldig, at frontsystemet bevæger sig meget langsommere, end prognosen siger. Så der er en lille chance«, siger DMI-meteorologen.

Misser man mandagens himmelshow, og synes man, der er længe til 2028, er det også muligt at få de sidste syv minutter med af en totalformørket fuldmåne 7. september 2025.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce