Annonce
Annonce
Jul

10 gode råd fra familieterapeuten: Sådan bevarer I julefreden

For høje forventninger kan være en kæp i hjulet for julefreden.

Fakta om danskernes jul

 • 132.000 danskere fejrer jul alene, viser en undersøgelse lavet af Epinion for DR fra 2012.
 • 263.000 danskere føler sig ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013 ofte alene på tidspunkter, hvor de hellere ville være sammen med andre.
 • Hver tredje dansker er villig til at åbne sin dør for en, som ikke har nogen at holde jul med, viser en undersøgelse lavet af Epinion for DR fra 2013.
 • 61 pct. af danskerne planlægger at være seks eller flere juleaften, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer fra 2012.
 • 45 pct. af singleforældrene mener, at delebørn kun bør holde én juleaften, mens 43 pct. mener, at børn godt kan holde to, viser en undersøgelse fra Singleplus.dk blandt 1.067 singleforældre i 2013.
 • 5 pct. af singleforældrene er i tvivl om, hvordan de selv skal holde juleaften uden børnene, viser samme undersøgelse.
 • 40.000 danskere rejser udenlands i julen, viser en undersøgelse fra Star Tours fra 2013.
 • 31 pct. af de 40.000 rejser væk for at blive helt fri for jul, viser samme undersøgelse.
 • 72 pct. af danskerne spiser and juleaften, 61 pct. spiser flæskesteg, og 50 pct. spiser begge dele, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer fra 2012.
 • 21 pct. af danskerne kender nogen, der ikke har haft råd til at holde jul, viser en undersøgelse fra i år, som YouGov har lavet for Mødrehjælpen.
 • For 35 pct. af de økonomisk pressede familier betød det, at forældrene ikke kunne leve op til børnenes forventninger, og for 22 pct. at der var ingen/færre gæster juleaften, viser undersøgelsen fra Mødrehjælpen.
 • 12 pct. af danskerne optager lån, køber på afbetaling eller overtrækker deres konto for at få råd til julegaver, viser ny undersøgelse fra Sydbank.
 • 4 pct. af danskerne fik ikke gaver i julen 2013, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Journal: Ruth Hansen

Uddannet cand.psych. og familieterapeut. Direktør og partner i virksomheden Dansk Familieterapeutisk Institut. DFTI udbyder efteruddannelse inden for familieterapi, supervision og relationskompetence. Konsulent i samarbejdsrelationer for en række offentlige og private institutioner. Terapeut sammen med cand.psych. og partner i DFTI Peter Mortensen i TV 2-dokumentarserien ?Stop nu krigen, mor og far?.

Bliver du forarget over, at din søster serverer gås juleaften? Sender I blikke, når eksmanden giver børnene for små gaver? Vi har høje forventninger til julen, men det kan være svært at være sammen som familie. Få 10 kloge råd til en mentalt sund jul fra familieterapeut og psykolog Ruth Hansen fra Dansk Familieterapeutisk Institut.

1. Sig, hvad du glæder dig til

»Hvad glæder I jer mest til hver især? Hvad er vigtigt? Hvad har været sjovest, mest hyggeligt, de andre år, og hvad duede ikke? Spørgsmålene er vigtige at stille til os selv og hinanden, for i virkeligheden ved vi ikke særlig meget om, hvad vi hver især sætter allermest pris på ved julen. Vi går meget nemt fejl af hinanden i bedste mening. Hvis vi ikke taler om vores forventninger, bliver vi skuffede, og der opstår misforståelser«.

LÆS ARTIKEL11 råd: Sådan gør du den stressede juleshopping behagelig for alle

2. Lad værten bestemme

»Er der noget, det er svært at give slip på, så er det, hvordan julen skal være. Men når flere generationer og familier er samlet, kan vi ikke komme uden om, at der vil være forskellige traditioner. Når to mennesker gifter sig, er der allerede to traditioner, der mødes. Og når det par så holder jul med de andre par og generationer i familien, er der mange traditioner på spil. Skal vi have flæskesteg eller and? Skal vi danse om juletræet før eller efter opvasken? Lad den, som holder julen, bestemme over traditionen og ritualerne«.

LÆS OGSÅVoksne fravælger julegaverne til hinanden

3. Tak nej

»Tjek din egen åbenhed over for en anderledes jul, inden du svarer ja til en invitation. Hvis du ikke kan give slip på dine egne forestillinger om, hvad en hyggelig jul skal være, så overvej at takke nej til invitationen – eller medbring selv den and, som du ikke kan undvære, hvis julen skal være god. Vi må selv tage ansvaret for, om vi kan acceptere og nyde den jul, vi får. Vi skal med andre ord kigge på os selv, selv om det ikke er det, vi almindeligvis gør først«.

LÆS OGSÅ Hver femte har for travlt med julearrangementer i december

4. Drop kunstig hygge

»Ønsket om julehygge og julefred kan føre til forventninger om harmoni på et niveau, som ingen kan leve op til. Men hverdagens konflikter lever også i julen. Giv plads til forskellige meninger, og vær nysgerrig på dem i stedet for at prøve at få dem væk. Især store børn og unge mærker, når vi forsøger at dække konflikter til i kunstig julehygge. De spotter det med det samme og kan ikke holde det ud. Større børn vil typisk protestere, og så reagerer forældrene med, at nu har vi gjort det så godt, og så er I bare utaknemmelige. Hverdagens uenigheder skal også have plads i julen«.

5. Skru ned for ’skal’

»Sørg for, at programmet ikke er alt for pakket med aktiviteter og pligter i julen. Prøv, om det er muligt at skaffe rum til ingenting eller til det, I lige har lyst til. Vi kan ikke holde til hele tiden at være i gang. At vi skal julehygge med planlagte ting hele tiden. Det bliver simpelthen for meget. Husk, at det er forskelligt, hvornår vi har brug for hvil eller gåture. Eller hvornår børnene har brug for at lege for sig selv. Hvis det skal være hyggeligt hele tiden, kan det blive overhyggeligt«.

LÆS OGSÅPsykolog: Sådan vælger du den perfekte julegave

6. Vær nær

»Der er rigtig mange af os, der drøner af sted i julen og ikke er til stede der, hvor vi er. Vi er hele tiden videre – får juleanden nu det, den skal, og ser ungerne ud til at hygge sig? Når julen er slut, opdager vi, at det gik da meget godt … vi har bare ikke rigtig nydt det. Både den indre og den ydre julefred hviler på evnen til at være nærværende i nuet. Er vi ikke nærværende, går det ud over samværet. Børn mærker meget tydeligt, om vi er til stede, og er vi ikke det, er det ikke sjovt for dem at være sammen med os. Prøv indimellem at være opmærksom på dit eget nærvær«.

7. Giv tilpas gaver

»Det er en smuk skik at give gaver. Selvfølgelig har vi lyst til det. Men i bedste mening kan vi komme til at lægge for meget i gaver. Og give for meget. Hvis vi giver mere, end vi helt kan stå inde for, eller prøver at udtrykke vores følelser gennem gaver, vil det let lægge et pres på modtageren om taknemmelighed, en tilpas glæde eller en modgave. Vi får ofte ’noget på hinanden’, når vi giver gaver, og der kommer en masse symbolik ind i foretagendet. Derfor er det vigtigt, at vi har taget ordentlig stilling til det, vi giver«.

LÆS OGSÅSkænderier om julegaverne kan give skår i skilsmissebarnets jul

8. Hold én juleaften

»Skilsmisseforældre har nogle særlige udfordringer i julen. Det er tusind gange vigtigere at bakke op om hinandens jul end at overbyde hinanden. Børnene skal have lov til at glæde sig til og fortælle om, hvor hyggeligt det bliver hos far juleaften. Der er ingen børn, der tager skade af at danse om juletræet to gange, men det er vigtigere at vise respekten for det, den anden gør. En måde at gøre det på er at holde én juleaften i stedet for to. Det er der sikkert mange, der er uenige med mig i, men én juleaften vil i højere grad tvinge forældrene til at støtte op om den andens jul«.

LÆS OGSÅ Skilsmissebørn får to juleaftener, selv om eksperter anbefaler én

9. Bliv enige om gaver

»Er I skilt, er det en god idé at samarbejde om gaveindkøb til jeres fælles børn. Igen bør I undgå at overbyde hinanden. Læg eventuelt en økonomisk ramme sammen, og koordiner, hvem af jer, der giver børnene hvad. For børnene er det langt vigtigere end gaverne, at mor og far kan holde ud at høre om og glæde sig over barnets gaver fra den anden forælder«.

10. Glædelig jul

»Summen af de ni øvrige råd er, at vi skal åbne vores hjerter, så kærligheden, rummeligheden og respekten for hinandens forskelligheder får plads. Jeg ønsker ikke at løfte pegefingeren, men blot understrege, at rummelighed og kærlighed kræver respekt for forskelligheder. Julens budskab er fred mellem mennesker. Husker vi det, kan det sagtens blive en glædelig jul«.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce