Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Olieplatforme advares om miljøkontrol

Mærsk tipper i internt advarselssystem sine olieplatforme, når statens miljøfly er på vej.

Gem til liste

Hvis man får at vide, at et fly er på vej, og der er ledt for meget olie ud, kan man fabrikere en falsk pollution report

Ansat på boreplatform

Mærsks olieplatforme i Nordsøen advares helt rutinemæssigt, når flyvevåbnets miljøfly er på vej for at kontrollere, om platformene udleder for meget olie.

Advarslerne giver de ansatte mulighed for at kamuflere eller standse ulovlige udledninger og dermed ’snyde’ myndighedernes overvågning. Det fremgår af en række interne mail, som Politiken er i besiddelse af, og det bekræfter ansatte i Mærsk.

»Det er ikke acceptabelt«
»Det her er meget alvorligt«, er reaktionen i Miljøstyrelsen, som har bestilt overvågningen hos flyvevåbnet.

»Det er ikke meningen, Mærsk skal gå og rydde op, før flyene kommer. Det er ikke acceptabelt, og vi vil straks indkalde Mærsk til et møde om det her«, siger Michel Schilling, vicedirektør i styrelsen.

Også i flyvevåbnet tager man afstand fra Mærsks advarselssystem.

LÆS OGSÅMærsk leder giftig olie ud i Nordsøen

»Det er ikke hensigtsmæssigt, at de, der skal kontrolleres, ved, at de skal kontrolleres«, siger oberst Karsten Schultz, operativ chef for forsvarets miljøfly.

Politiken afslørede tidligere på ugen, at flere Mærskplatforme længe har udledt for meget olie i strid med loven.

Klart brud på retningslinjer
Det er ansatte i Mærsks helikopterafdeling i Esbjerg Lufthavn, som sender advarselsmailene ud.

De får oplysningerne, fordi flyvevåbnet før miljøflyenes take-off sender en flyveplan til en central computer i Belgien, som sender oplysningerne til afdelingen i Esbjerg Lufthavn.

LÆS OGSÅDF: Mærsk skal overholde reglerne

»Tysk miljøfly PCT550 har netop forladt sin base. Flyets rejse vil berøre den sydøstligste del af området (Kraka) i tidsrummet 0930-1000«, er en typisk besked i mailene, som går ud til alle chefer, driftsmestre og laboranter på platformene samt de øverste chefer i Mærsk Olie og Gas’ danske hovedkvarter i Esbjerg.

Misbrug af oplysninger
Ifølge Thorbjørn Ancker, pressechef i Statens Luftfartsvæsen, får medarbejderne i Mærsks helikopterafdeling oplysningerne, så de kan sikre afviklingen af flytrafikken til platformene.

Det er imidlertid et klart brud på retningslinjerne at sende dem videre ud i systemet.

»Hvis det kan dokumenteres, at flyveplandata bruges, som I beskriver, er der tale om et misbrug af oplysningerne«, siger han.

Fabrikerede rapporter
Ifølge en ansat på platformene kan Mærsk ikke nå at stoppe produktionen, men advarslen gør det muligt at justere anlæggene, så eventuelle ulovlige udledninger kan bringes ned eller standses.

»De kalder fra kontroltårnet og siger, at der kommer miljøfly, sørg lige for, I har tjek på vandet«, forklarer han.

LÆS OGSÅAnsatte: For hårdt pres er skyld i oliesvineri

»Hvis man får at vide, at et fly er på vej, og der er ledt for meget olie ud, kan man fabrikere en falsk pollution report (oliespildsrapport, red.) om, at der har været et ekstraordinært uheld på platformen«, fortæller en anden ansat. Af frygt for repressalier fra arbejdsgiveren ønsker ingen af dem at stå frem, men Politiken kender deres identitet.

Erkender regelbrud
Mærsk erkender, at man sender mail om forestående miljøflyvninger ud til platformene, men afviser, at det sker for at snyde miljøkontrollen.

»Vi mener, det skærper opmærksomheden omkring miljøsikkerhed ude på platformene, at de ved, at der finder overvågning sted«, siger operationschef Hans Henrik Kristensen i Mærsk Olie og Gas.

Han afviser, at de ansatte på platformene bruger oplysningerne til at kamuflere eller standse eventuel olieforurening. »Man kan ikke fjerne en oliepøl på havet på den tid, der er til rådighed«, siger han.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb