Annonce
Annonce
Kultur

Tyrkisk udstilling om folkemord er »en svinestreg«

Skal Iran også have lov at benægte Holocaust på Det Kongelige Bibliotek, spørger Lars Aslan Rasmussen.

En hån mod ofrene. Videnskabelig forfalskning af værste skuffe og en helt igennem grotesk beslutning.

Sådan siger Socialdemokraternes socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, som reaktion på nyheden om, at Det Kongelige Bibliotek vil lave en alternativ udstilling om det armenske folkedrab.

LÆS OGSÅArmensk folkedrab griber ind i hollandsk valg

Lige nu har biblioteket en udstilling om folkedrabet, som bygger på journalisten Helle Schøler Kjærs bog '1915: Danske vidner til det armenske folkemord', og det er faldet den tyrkiske ambassade for brystet.

LÆS KRONIK AF SCHØLER KJÆRNår historien er gidsel

De anerkender nemlig i modsætning til de fleste historikere og en lang række nationer ikke massakren mod det kristne armenske mindretal i Osmannerriget årene 1915-1917 som et folkedrab.

Modudstilling
Derfor har bibliotekets direktør efter et møde med Tyrkiets ambassadør valgt at give ambassaden mulighed for at lave sin egen alternative udstilling.

Når der bliver begået historieforfalskning, løgne og propaganda for offentlige penge, så må der gøres noget. Det her var et folkemord, og det må Tyrkiet lære at stå ved

Lars Aslan Rasmussen (S)

»Det er jo helt grotesk«, siger Lars Aslan Rasmussen, der selv har en tyrkisk far.

LÆS OGSÅTvivl om bagmænd til mord på armensk journalist

»Det var et folkemord, så der skal ikke være nogen alternativ fremstilling af historien. Der findes rigeligt af mærkelige sider på internettet, men at det lykkes Tyrkiet at lave det her, er en svinestreg, synes jeg«

Han mener ikke, at der skal være plads til den slags udstillinger, når man i Tyrkiet kan »blive myrdet og sat i fængsel for at tale om et folkedrab«.

Hvad kan man så også udstille?
»Jeg synes som sådan ikke, at politikere skal blande sig i alting, men når der bliver begået historieforfalskning, løgne og propaganda for offentlige penge, så må der gøres noget. Det her var et folkemord, og det må Tyrkiet lære at stå ved«.

Og hvis udstillingen faktisk bliver til noget, rejser det et nyt spørgsmål, mener Aslan Rasmussen:

»Jeg vil gerne vide fra Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, om man også må lave udstillinger med sine egne historier om Vietnam-krigen, om Iran må lave en udstilling, hvor de benægter Holocaust, og om man må komme med sit eget bud på 2. Verdenskrig på biblioteket?«.

LÆS DEBATArmenske Folkemord må ikke glemmes

Lars Aslan Rasmussen mener, at udstillingen bør pilles ned, fordi den »på alle måder er moralsk og historisk forkert«.

Politiken.dk har forsøgt at komme i kontakt med Erland Kolding Nielsen, men han sidder ifølge Det Kongelige Bibliotek i møde til sent i aften.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce