TV-vært Kamilla Bech Holten døde af kræft i nat.
Foto: JAN GRARUP

TV-vært Kamilla Bech Holten døde af kræft i nat.

Kultur

Kamilla Bech Holten død af kræft

Den tidligere børne- og underholdningsvært Kamilla Bech Holten er død efter længere tids kamp mod sin kræftsygdom.

Kultur

Der er mange måder at møde en kræftsygdom på.

En af dem er at tage kampen op, og det er den vej, tv-værten Kamilla Bech Holten har fulgt frem til sin tidlige død i weekenden som kun 36-årig.

Kamilla Bech Holten har levet et liv i rampelyset, både som eftertragtet vært på tv, som jaget vildt i de kulørte blade og i flere år også som den kongelige operachef Kasper Bech Holtens kone.

Chokbesked efter en operation I tv havde hun succes med først gennembrudsprogrammet ’Zig-Zag’ og senere ’Hjerterum’ og ’Den store klassefest’, der fik seertallene til at boome.

Men lynkarrieren blev sat på standby af en chokbesked efter en operation, hun opfattede som uskyldig. I et stort interview i Politiken for et halvt år siden har hun fortalt, at hendes mands ansigtsudtryk ikke var til at tage fejl af:

Den unge kvinde havde tyktarmskræft, den havde spredt sig, og lægerne gav hende 90 procents »chance« – for at dø.

I det usædvanligt åbne interview i marts afdækkede Kamilla Bech Holten, så de færreste vil glemme det, faserne i et accelererende ondt sygdomsforløb og i en determineret, men fortvivlet kamp for livet.

Først var der lammelsen over at stå midt i et succesombrust liv – og så pludselig opdage, hvordan alt andet end livet selv bliver ligegyldigt.

Derefter kom beslutningen om kamp, og da den var taget, oplevelsen af at blive syg på fuld tid: undersøgelser, konsultationer og kemobehandlinger, kvalme og bivirkninger tog både tid og kræfter, og som en logisk følge af at have valgt at prøve alt fulgte den opslidende jagt på alternative behandlere med hver sit tilbud om at hjælpe.

»Den hårdeste prøve«
Men sygdommen skred frem.

Sideløbende fulgte prisen for at være berømt: Flere ugeblade forsøgte at få den kendte tv-vært til at stå frem og fortælle om sin kræft.

I foråret valgte hun at træde frem i Politiken, hvor hun både fortalte om sine venner og sin mand som uvurderlige støtter undervejs – og om, hvordan ægteskabet alligevel til sidst bukkede under for presset:

»Kasper forlod mig under kemobehandling nummer 38. Før da var han blevet fjernere og fjernere. Sådan et sygdomsforløb er den hårdeste prøve, man kan udsætte et forhold for. Der var så meget kærlighed, at jeg troede, den ville overkomme alt. Man er meget privilegeret, hvis andre mennesker vil være der i modgang, også selv om det trækker ud«, sagde Kamilla Bech Holten i et åbenhjertigt interview.

Udtalelserne blev siden vredet og forvredet af en kulørt presse, der så en anledning til at hænge den kongelige operachef ud i det, der formentlig må have været også hans livs værste krise.

Levede i nuet

Med døden stadig tættere på oplevede Kamilla Bech Holten, hvordan det, hun havde troet, var betydningsfuldt, mistede mening. Succesen i karrieren og de engang så eftertragtede seertal var helt ligegyldige, og det var ikke dem, hun gerne ville huske på eller huskes for.

»Da jeg lå i sengen og ikke vidste, om jeg skulle leve eller dø, var det nogle helt andre og små ting, jeg tillagde vægt. For eksempel de gange, hvor jeg havde gjort noget for andre, men hvor de ikke vidste, at jeg havde gjort det«, fortalte Kamilla Bech Holten i Politiken-samtalen.

Hun valgte i sin sidste kamp at følge en vens råd om at leve i nuet.

Det er kun, havde vennen sagt, »når ens bevidsthed beskæftiger sig med fortiden eller med fremtiden«, at man kan være ulykkelig. Det råd fandt Kamilla Bech Holten lindring i midt i en periode, hvor det både gjorde ondt at kigge tilbage på det, der havde været, og se frem på det, der viste sig aldrig at ville komme.

Lørdag aften døde Kamilla Bech Holten på Bispebjerg Hospital i København.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce