Annonce
Annonce
Film & tv

Svenske børn må ikke se Alfons Åberg

Børnehave i Malmø må ikke vise film, efter at forældre har klaget over, at deres dreng har fået mareridt af at se film om Alfons Åberg.

Annonce

Alfons Åberg er tilsyneladende ikke for børn. Da en børnehave i Malmø viste filmen 'Alfons og uhyret' fik en dreng mareridt og søvnproblemer. Og da det ikke var gået over efter en uge, valgte hans forældre at indberette Sadelmakarebyns förskola i Malmø til den statslige myndhighed Skolinspektionen.

Filmen handler om, at Alfons Åberg kommer til at slå en anden dreng og siden får dårlig samvittighed. Derfor kan han ikke sove om natten og tror, at der ligger et uhyre under hans seng. Uhyret forsvinder først, da han får sagt undskyld til den dreng, han har slået.

»I dette tilfælde har børnehaven vist en film som er direkte upassende for små børn«, skriver forældrene ifølge Helsingborgs Dagblad i indberetningen til Skolinspektionen. Forældrene mener også, at der i det hele taget bliver vist for mange film i børnehaven uden nogen pædagogisk anledning.

»Vi er omhyggelige med kun at vise kvalitetsfilm. Og aldersgrænsen på 'Alfons og uhyret' er nul år«, siger børnehavens leder, Eva Danerhall, til Kvällsposten.

Slut med film i børnehaven

Skolinspektionen valgte at lade Malmø kommune undersøge sagen. Og mens man venter på udredningen, er børnehaven helt holdt op med at vise film. Ifølge forvaltningen skal den lille filmpause bruges til at tjekke op på rutiner og retningslinjer i forbindelse med filmvisning i børnehaven.

LÆS OGSÅ Disney klipper sort dukke ud af svensk juleshow

»Vi har taget beslutning om, at der er i den nærmeste tid ikke vises film. Det føles godt at tage den beslutning efter den her sag«, siger børnehaveleder, Eva Danerhall, til Sydsvenskan.

»Vi kommer helt sikkert til at vise film igen når der er et pædagogisk sigte med det. Ligesom vi læser bøger eller spiller musik, så har film også sin plads i det pædagogiske arbejde i børnehaven«, siger hun.

Fortvivlende

Alfons Åbergs mor, Gunilla Bergström oplyser via Rabén og Sjögrens forlag at hun ikke har nogen kommentarer til Malmø kommunes beslutning.

Åbergs  mor. Det er Gunilla Bergström, der har skrevet bøgerne om Alfons Åberg. Hun vil ikke kommentere film-forbuddet i Malmø.Den første Alfons Åberg-bog udkom i 1972. Hun har modtaget en række priser for sit forfatterskab, bl.a. Astrid Lindgren-prisen. Foto: Lærke Posselt

Pelle Svensson som var med til at filmatisere 'Alfons og uhyret' siger til gengæld til Helsingborgs Dagblad, at det gør ham fortvivlet at høre.

LÆS OGSÅCensur i børnelitteratur gør verden fattigere

»Filmen er blevet vist i biografen i 25 år. Der må være millioner af børn, der har set den. Det er første gang, jeg hører, at den har generet nogen forældre«, siger han til avisen.

Han understreger endvidere at bøgerne og filmene om Alfons Åberg handler om at bearbejde den virkelighed, børn befinder sig i.

Filmcensur nedefra

I Sverige bliver film som i Danmark udstyret med aldersgrænser.

»Men derudover findes der ingen statslig filmcensur i Sverige. I stedet har vi en anden situation og et andet magtforhold, skriver kommentator og filmhistoriker, Jan Holmberg, i Dagens Nyheter .

»I stedet for et system, der virker oppefra og ned, hvor staten udsteder påbud og sanktioner, så sker der oftere og oftere indskrænkninger i afsenderens ytringsfrihed og modtagerens ret til information nedefra og op. Det vil sige, at enkeltindivider gives lignende magtbeføjelser i kraft af den krænkelse, ubehagsfølgelse eller de uhyggelige mareridt, vedkommende har oplevet, skriver han.

LÆS OGSÅ Svensk tv redigerer 'negerkonge' ud af Pippi Langstrømpe

Han understreger, at 'Alfons og Uhyret' siden udgivelsen i 1980 er set af millioner - også som børneprogram på svensk tv.

»Den er også blevet vist i biografen og er dermed blevet gransket af filmcensuren, som ikke gav den nogen aldersbegrænsning. Men nu opfattes den altså som så skadelig, at det berettiger et forbud mod al filmvisning i en børnehave«.

Redaktionen anbefaler

Svensk tv redigerer 'negerkonge' ud af Pippi Langstrømpe

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce