Annonce
Annonce
Mad

Brug mandariner i maden

Mandariner smager også godt med lidt tilberedning. Kokken Christian F. Puglisi brænder frugten af, koger en curd og hælder saften over en varm salat.

Gem til liste
Se også

Christian F. Puglisi

Har netop åbnet sin egen restaurant Relæ i Jægersborggade i København. Se restaurant-relae.dk.

Han er udlært på Røgeriet og har arbejdet på Michelinstjerne-restauranten Taillevent i Paris og El Bulli, der gennem mange år er blevet udråbt til at være verdens bedste restaurant. Puglisi skrev dagbog om opholdet på El Bulli til Politiken.

Gennem næsten to et halvt år har Puglisi også været daglig leder i køkkenet på Noma.

Puglisi er født på Sicilien og kom til Danmark i 1989 med sine forældre.

Mandarin er virkelig en frugt, jeg forbinder med vinteren.

De små orange kugler er den sikre leverandør af C-vitaminer til mig og min familie, når kulde og frost har fjernet alt, hvad der måtte ligne et bær fra hylderne.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Appelsin kan også levere varen, men det er, som om mandarinens lidt lettere 'frakke' gør den så meget nemmere at skrælle, at man gerne når at spise et par af dem, inden man er gået i gang med at skrælle en appelsin.

Desuden har mandarinen en enkelt dimension mere, som man sjældent finder i en appelsin. Og det er bitterheden. En bitterhed, der gør det søde mere håndterbart, og på samme tid gør den lidt mere fleksibel i det salte køkken end appelsinen.

Citrusforvirring
Der kan nemt skabes forvirring, når man taler om mandariner og klementiner, og hvad der egentlig er forskellen. I virkeligheden er forskellen ikke særlig stor, klementiner er nemlig en sort mandariner, der først og fremmest har færre frø i sig.

LÆSHvad er forskellen på en mandarin og en klementin?

Det gør dem en hel del nemmere at spise, og efterhånden er det oftest klementiner, man finder i supermarkedet.

Mandarinerne er som regel lidt større, og jeg oplever, at de er mere kødfulde og en tand mere bitre end de kernefri fætre.

Blødhed er et dårligt
Mærk dig lidt frem, når du køber mandariner, og sørg altid for, at skallen er fast og virker til at sidde tæt om frugtkødet. Er de for bløde, kan det være et tegn på, at de har været for længe undervejs.

Her følger et par opskrifter på nogle nye anvendelser - se boksen øverst til højre - hvor jeg får udnyttet mandarinens kompleksitet: bitterhed, syre og sødme på én gang.

Disse tre egenskaber er også gode i det salte køkken, hvor man ellers sjældent ser mandariner. Her har jeg brugt mandarinen med den bitre endiviesalat og sødlige kammuslinger, som mandarinen giver både opbakning og modspil.

Husk, at det ikke giver helt det samme at skifte ud med en appelsin, men at klementinerne også vil være anvendelige.

PolitikenPlus
  • Kød fra Dyssegaarden Dyssegaardens frilandsgrise ? køb en halv gris - finparteret. Køb pakken hos Plus, print kvitteringen og afhent pakken hos Dyssegaarden i Roskilde.

    Pluspris 2.199 kr. Alm. pris 2.585 kr. Køb
  • Økologisk grydebrød Økologisk grydebrød. Stenkværnet på Mejnerts Mølle på gammeldags manér og indeholder derved alle de naturlige næringstoffer, som naturen har tilføjet. Kasse med 6 x 850 gram.

    Pluspris 174 kr. Alm. pris 205 kr. Køb
  • Middelhavskassen, 12 fl. Saftig, krydret vin ? sjælden drue der nu giver kvalitetsvin ? en af verdens bedste vinmagere. Lyder det som opskriften på en god vinkasse?

    Pluspris 1.295 kr. Alm. pris 1.520 kr. Køb
  • Italiensk Vinfestival Er der noget, der kan få sindene i kog i Italien er det mad og vin, helst begge dele på samme tid.

    Pluspris fra 150 kr. Alm. pris fra 175 kr. Køb
  • Domaine Bressy Masson 12 fl. Domaine Bressy Masson er en af ATOMWINEs bestsellere, og det er ikke uden grund. Det er et meget velrenommeret hus i Rasteau, og vinene er essensen af alt det, man forbinder med det sydlige Rhône.

    Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.483 kr. Køb