Annonce
Annonce
Vi guider

Vi guider Sådan får du perfekte kartofler

... og andre tip fra kokken Kille Enna, forfatteren bag ’Kartofler på bordet’.

Gem til liste
Tips til julemiddagen
  1. Sådan steger du anden og svinet helt perfekt

    Her er de simple råd til at få saftigt kød med sprødt skind og svær på bordet juleaften. Se flere detaljer

  2. Her er opskriften på de perfekte brunede kartofler
  3. Sådan skal flæskestegssovsen laves
  4. Sådan steger du den perfekte and

Opskrifter med kartoffel

Kogning af kartofler
Det burde jo være nemt nok, tænker man. Men mange danskere, ja selv mange restauranter, overkoger deres kartofler, mener Kille Enna. »Betragt dem som pasta. De skal være al dente«.

Hæld vand på kartoflerne, så det lige dækker. Kartofler skal koges i så lidt vand som muligt. Bring vandet i kog, skru derefter ned, men det skal stadig koge.

Kog nye kartofler i 8-12 minutter, indtil spidsen af en skarp urtekniv kan gå halvvejs ned igennem kartoflen uden at møde modstand. Hæld vandet fra og lad dem trække i fem minutter.

Ældre vinterkartofler med tykt skind skal have omkring 15 minutter.

Kartoffelmos
Kartoflerne skæres i store stykker eller koges hele med store mængder salt – 30 gram salt til et kilo uskrællede kartofler. Det smager bedre på den måde end at tilsætte salt senere.

Det er en myte, at man ikke må tilsætte salt til vandet, siger Kille Enna, der i en overgang tilberedte 300 kuverter kartoffelmos hver dag på en amerikansk restaurant. Her var beskeden klar: Salt kogevandet.

Du kan naturligvis lave en rustik kartoffelmos ved at mose kartofler godt og blande fedtstof i. Men skal man lave en luftig, lind kartoffelmos, skal de kogte, afdampede kartofler presses igennem en kartoffelpresser, sigte eller purékværn.

Ibland derefter nænsomt en mælke-, smør- og flødeblanding, der er kogt op og lige så varm som mosen. Blandingen må ikke være kold. Vend blandingen i kort tid – ellers bliver den sej. Resultatet er den ultimative, luftige mos.

Bagte kartofler
Store, melede knolde, der tager lang tid at lave. Sådan kender de fleste den bagte kartoffel. Men ikke i Kille Ennas version.

»Jeg bryder mig ikke om de enorme, forvoksede bagekartofler«.

Hun bruger små til mellemstore kartofler. Skrub, børst og vask dem og kom dem i en bradepande. Sæt dem i en 200 grader varm ovn. Bag dem i 5 minutter, til de er helt tørre. Tag dem ud, vend dem i olivenolie, havsalt og evt. andre krydderier.

Bag videre i 15-20 minutter. Vend dem en gang imellem for at give ensartet sprødhed.

Pommes frites
Den perfekte pomfrit handler blandt andet om at slippe af med kartoflens fugt. Ellers siver fugten hurtigt gennem den sprøde skorpe, og du ender med bløde pomfritter. Derfor er sorter med mindre fugtindhold og mere stivelse bedst.

Fugten fjernes ved at tilberede pomfritter ad to omgange. Kog først de 1 gange 1 cm udskårne kartoffelstave i 5-8 minutter i 125 grader varm olie, til de er halvmøre. Tag dem af og lad dem køle af. Varm olien op til 180 grader og dybsteg pomfritterne, til de er gyldne og sprøde.

Du kan eventuelt i stedet koge pomfritterne i vand først, før de dybsteges. Så suger de ikke så meget olie, og du får en utrolig lethed og dejlig sprødhed, mener Kille Enna, der elsker pomfritter og laver dem ugentligt.

Kille Enna steger, lidt usædvanligt, sine pomfritter i koldpresset olivenolie. Det giver det bedst smagende resultat, men olivenolie har et lavt rygepunkt, så pas på, olien ikke kommer over 200 grader.

Olivenolien kan bruges flere gange, hvis du filtrerer urenheder fra i et kaffefilter efter brug og opbevarer den koldt. Du kan også bruge jordnøddeolie.

PolitikenPlus
  • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

    Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
  • Køkkenmaskine Den nye multimaskine fra Tyske Gastroback har mere end 20 programmer indbygget så maskinen kan det meste af hvad man har brug for i et køkken.

    Pluspris 1.274 kr. Alm. pris 1.499 kr. Køb
  • Køkkenrulleholder Gejst transmission køkkenrulleholder, som er inspireret af gear, akseler og tandhjul.

    Pluspris 335 kr. Alm. pris 395 kr. Køb
  • Vuelta Vino - bog og 10 fl. Rundtur i Spanien ? få den helt nye vinbog ?Spansk vin? og 10 udvalgte vine fra områder og producenter, der omtales i bogen. Læs og smag samtidig!

    Pluspris 1.560 kr. Alm. pris 1.840 kr. Køb
  • Cavakassen, 12 flasker Cava produceres på samme måde som Champagne ? og det smages! Fylde, smag og velduft i store mængder fylder glasset ? og boblerne giver liv og glæde. Smag tre af Spaniens bedste cavaer i denne kasse.

    Pluspris 1.395 kr. Alm. pris 1.660 kr. Køb