På Museo Chicote, som er grundlagt i 1931, har de mikset cocktails til bl.a. Frank Sinatra og Pedro Almodóvar.
Foto: Hanne Olsen

På Museo Chicote, som er grundlagt i 1931, har de mikset cocktails til bl.a. Frank Sinatra og Pedro Almodóvar.

Rejser

Weekend i: Madrid er byen, hvor kokkene elsker at eksperimentere

En kulinarisk tur gennem den spanske hovedstad bringer dig ind i hjertet af den madrilenske kultur, hvor klassisk, spansk kogekunst møder kreativ, international gastronomi.

Rejser

Der er fart på den gastronomiske del af Madrid. Nye specialiserede cafeer, barer, restauranter og gourmetmarkeder skyder op og stortrives side om side med de gamle og velrenommerede. Og madrilenerne elsker at ’ir a tapear’, gå ud og spise tapas, ligesom de med stor appetit socialiserer over kaffe, søde sager, mad og cocktails.

I den kosmopolitiske hovedstad er der hverken mangel på gode råvarer eller gastronomisk variation. Madrid har samlet det bedste fra hele Spanien og verden, hvilket ikke kun ses på råvareudvalget på byens markeder og i delikatesseforretningerne. Tilflyttere, især latinamerikanerne, sætter i stigende grad præg på byens moderne gastronomi.

Og så har Madrid verdens andenstørste fiskemarked efter Tokyo, så på trods af at byen ligger midt i landet, fås friske fisk og skaldyr i utallige variationer.

Madrid overhaler ikke Barcelona på michelinstjerner, men niveauet af haute cuisine vokser. Unge talentfulde kokke åbner deres egne restauranter, og de er ikke bange for at eksperimentere med nyfortolkninger af spanske klassikere eller opfinde helt nye retter. Flere af dem har Michelin-komiteen fået øje på.

Tag for dig af de madrilenske kulinariske oplevelser, og smag dig helt ind i byens sjæl.

Fredag

1. Klokken 16: Guddommelig kaffe hos en ægte nørd

Boconó på Plaza de Cascorro i Latina-kvarteret er en af byens nye, trendy kaffespecialister. I den hyggelige café med rå murstensvægge og pallesofaer kan du få kaffe fra Brasilien, Mexico, Etiopien og Nicaragua, som ristes på stedet med stor nænsomhed.

Ejeren, Carlos, er fra Venezuela og kaffenørd. Kaffen er nøje udvalgt efter strenge kriterier, og maskinerne betjenes kun af certificerede baristaer, som Carlos selv uddanner. Udvalget tæller filterkaffe, macchiato, latte, cappuccino, specialkaffe som frappé samt hjemmelavede kager.

Boconó, Calle de Embajadores 3.

2. Klokken 19: Øl og tapas på en af byens ældste barer

La Dolores er en typisk bar med klassiske tapas på menuen, god stemning og metervis af ølkrus og flasker på hylderne. Baren hører til en af byens ældste og har trofaste stamgæster. La Dolores er et populært sted at mødes med vennerne til en aperitivo før middagen, og ud på aftenen er her proppet ved den lange bardisk.

Bestil en fadøl og en pintxo – tapa på brød – med marinerede ansjoser, som er husets specialitet.

La Dolores, Plaza Jesús 4.

3. Klokken 21: Topgastronomi på tre hjul

I en smal gade i Barrio de Las Letras ligger den fire år gamle restaurant TriCiclo, den trehjulede cykel. Stemningen er uformel og servicen i top omkring de rå træborde i de enkelt indrettede, hvide lokaler. TriCiclo, der drives af tre unge kokke, har fået tildelt Michelins Bib Gourmand for at skabe enkle og smukke retter med høj kulinarisk ekspertise.

Menukortet er inddelt i tre kategorier og varierer med årstiden. ’Del Mercado’ er baseret på enkle råvarer fra markedet, ’Un paseo’ er gourmetudgaver af traditionelle retter, og ’Un Viaje’ består af overraskende fusionsretter fra hele verden. Smag en ret fra hver kategori.

Bestil bord i god tid.

TriCiclo, Calle Santa Maria 28.

Lørdag

4. Klokken 10.30: Overdådig brunch med fed udsigt

Nice to meet you Restaurant & Lounge ligger på 14. etage af et af byens nye boutiquehoteller klos op ad Plaza de España. Restauranten er åben for offentligheden, og brunchen har et godt ry. Udvalget er overdådigt og tæller økologiske brød og kager, hjemmelavet yoghurt, frugt, salater, oste, skinke og røget fisk, varme à la-carte retter som eggs benedict og friskpressede juicer.

På Nice to meet you Restaurant & Lounge får man den mest fantastiske udsigt ud over Madrid.
Foto: Hanne Olsen

På Nice to meet you Restaurant & Lounge får man den mest fantastiske udsigt ud over Madrid.

Højdepunktet er udsigten, som er fantastisk i restauranten. Men går du ud på tagterrassen og i Sky Lounge på øverste niveau, får du byens mest spektakulære 360-graders panoramaudsigt ud over Plaza de España, Gran Vía og parken Casa de Campo.

Nice to meet you Restaurant & Lounge, Dear Hotel, Gran Vía 80.

5. Klokken 14.30: Skaldyrsfest uden turister

Latina-kvarterets marked, la Cebada, sælger til daglig friske råvarer, men hver lørdag til frokost ændrer det karakter. Fiskebodernes diske og de til lejligheden opstillede kasser dækkes med papirduge, og stedet forvandler sig til én stor skaldyrsfest.

Råmarinerede blæksprutter, muslinger, jomfruhummere og rejer flyder i lind strøm over diskene til løsslupne vennegrupper og kærestepar, der nipper herlighederne fra deres fælles paptallerkener med den ene hånd, mens de balancerer med et glas hvidvin i den anden.

Her får du både folkefest, som turisthorderne endnu ikke har opdaget, og skaldyr i topkvalitet. Du vælger dine skaldyr ved boderne og betaler efter vægt eller portion. Boderne har ingen spiritusbevilling, så du betaler et symbolsk beløb for et plastikglas, og så forsyner du dig selv med gratis øl eller vin fra isspande på gulvet.

Kom ikke senere end kl. 14.30.

Mercado de la Cebada, Plaza de la Cebada.

6. Klokken 17: Farvestrålende is overrasker i munden

Lolo Polos’ ispinde er lige så farvestrålende som Malasaña-kvarteret, butikken ligger i. Her kreeres ispinde, som sender tankerne tilbage til barndommen, men i en moderne, sundere udgave. Isene håndlaves i butikken og er helt uden kunstige tilsætningsstoffer. Hovedingrediensen er frisk frugt, som kun tilsættes vand nok til, at isen kan fryse, lidt mælk eller yoghurt.

Med smagskombinationer som vandmelon og agurk, jordbær og peber samt mango, yoghurt og kardemomme keder munden sig ikke i selskab med en Lolo Polo. Udvalget skifter dagligt.

Lolo Polos Artesanos, Calle del Espíritu Santo 16.

7. Klokken 20.30: Middag med latinamerikansk touch

Hos Celso y Manolo kombineres det bedste fra det traditionelle, spanske køkken med et strejf af ’nuevo latino’. Restauranten er en moderniseret videreførelse af en ældre restaurant, og den gamle marmorbar er i centrum i de enkle, æstetiske lokaler med tyrehoveder i flet på væggene. Retterne er enkle og baseret på gode, økologiske råvarer og har fået et tallerken-symbol i Michelinguiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På menuen er der – ud over kød, risretter og fisk og skaldyr, herunder byens bedste croquetas med torsk – et stort udvalg af oste og meget populære tomatretter. Prøv f.eks. en Chuletón de Tomate; tomat-ribeye med avokado, papaja, mango og friske urter. Eller en Solomillo de Tomate; tomatsandwich på blandede tomater med røget svinekød og pinjekerner.

Det gode udvalg af vine tæller etiketter fra egnen og økologiske fra Catalonien.

Det anbefales at bestille bord.

Celso y Manolo, Calle Libertad 1.

8. Klokken 22: Cocktails i elegant tidslomme

Slut aftenen i en tidslomme fra 1930’erne på byens mest ikoniske cocktailbar. Museo Chicote blev grundlagt af den kendte, spanske bartender, Pedro Chicote, i 1931. Art deco-interiøret er bibeholdt, og her mikses stadig virkelig gode cocktails.

På det varierede kort finder du bl.a. Hemingways version af daiquiri, ’Papa Doble’. Han og mange andre berømtheder som Ava Gardner, Frank Sinatra og Grace Kelly har sippet cocktails på stedet, og deres besøg dokumenteres af fotografier på væggene. Også byens enfant terrible filminstruktøren Almodóvar er stamgæst, og han har brugt baren som location i filmen ’Brudte favntag’. Musikken er en varieret rejse fra fortid ind i nutid.

Museo Chicote, Gran Via 12.

Søndag

9. Klokken 9.30: Start dagen med søde dejrør

Chocolate con churros fås overalt i Madrid, men de bedste fås hos San Gínes, der ligger i en hyggelig smøge af samme navn. Siden 1894 har stedet serveret de dybstegte dejrør, som dyppes i intens, varm chokolade, til horder af lokale og turister.

Overalt i Madrid kan man få serveret ’chocolate con churros’, her hos San Gínes.
Foto: Hanne Olsen

Overalt i Madrid kan man få serveret ’chocolate con churros’, her hos San Gínes.

En del af oplevelsen er at se tjenerne balancere rundt mellem bordene med kæmpe bakker med lagvis af de søde sager. Chokoladeblandingen kan købes i butikken ved siden af.

Chocolatería San Ginés, Pasadizo de San Ginés 5.

10. Klokken 11: På 9. etage finder du alle delikatesserne

Hvis du gerne vil have lidt spiselige souvenirs med hjem, men ikke orker at stæse byen rundt for at lede efter dem, er 9. etage i stormagasinet El Corte Inglés det rette sted. Her er et bugnende udvalg af delikatesser som oste, charcuteri, vine, turron (nougat), marmelader, kryddersalte, olier, eddiker, mandler samt ris og tørrede peberfrugter til paellaen. På etagen er der også nogle små gourmetrestauranter med østers, burgere, pizza, tapas, dim sum, kager og is.

I et hjørne finder du panoramavinduet, hvor du har første klasses udsigt til Callao-pladsen og Gran Vía ned mod Plaza de Espana.

Gourmet Experience Gran Vía, El Corte Inglés, Plaza del Callao 2.

11. Klokken 13: Frokost på et cool gourmetmarked

Gourmetmarkedet Mercado de San Antón er mere cool og hip end det hypede San Miguel, og mindre turistet. Markedet ligger i det lige så hippe homokvarter Chueca og er i tre etager. På første etage ligger alle råvareboderne, og på anden etage er der et godt udvalg af madboder, hvor du kan købe kvalitetsfrokost. Her tilbydes bl.a. tapas, specialiteter fra De Kanariske Øer, skaldyr, sushi og grillretter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tagterrassen på tredje etage har en bar, hvor du kan nyde en drink med fin udsigt over kvarteret.

Mercado de San Antón, Calle de Augusto Figueroa, 24B

12. Klokken 15: Ekstravagant chokoladekunst

Et besøg i Cacao Sampaka, der ejes af Albert Adrià, tidligere konditor på den hedengangne elBulli, er en fryd for både øjet og ganen – og et oplagt sted at købe gaver. Butikken bugner af kunstfærdigt udformede chokolader med smagsvarianter som ansjos, oliven, parmesan, peber, spicy lime, roser og jordbær og hibiscus og mynte. Cacao Sampaka har også mere klassiske varianter, chokoladeovertrukne nødder, marmelader og sødt smørepålæg.

Smag på de søde kunstværker i caféen, der ligger i forlængelse af butikken, eller tag dem på farten.

Cacao Sampaka, Calle Orellana 4.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce