Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

John Aasted Halse

Lad ikke de mobilelskende unge bestemme alt

Hvad betyder det for børn og unge på længere sigt, når de fra barnsben har udviklet en stor afhængighed af den mobile teknologi?

John Aasted Halse

»Vi går fuldstændig skævt af de unge digitale indfødte«, hed det i et interview med Søren Schultz Hansen (Pol. 21.3). ’Vi’ er indlysende alle os gamle idioter, der hverken forstår, indlever os i eller accepterer de unges brug af it.

Søren Schultz Hansen er tydeligvis forgabt i den unge generations måder at kommunikere og indhente viden på. De er på trods af deres optagethed af de mobile medier meget sociale, hedder det. De unge går tur, ikke med vennerne eller kæresten, men med deres ’håndholdte’. Og så er de jo i kontakt med omverdenen.

Måske, men virkeligheden er de ikke i kontakt med, de er faktisk helt væk! Søren Schultz Hansen er her talsmand for en dramatisk ændring i opfattelsen af, hvad det vil sige at være social.

Vi skal også glemme alt om almindelig høflighed, grænser og omgangsformer, fordi de unge er helt anderledes end før. Det er helt i orden, at de unge tager mobilen frem, selvom de står midt i en samtale med et andet menneske foran sig, for det er deres måde at gøre det på.

Grundlæggende repræsenterer Søren Schultz Hansen en strømning i tiden. Nemlig at 'vi' skal være fremme på beatet uanset hvad. Vi skal skrotte alle eksisterende værdier, og så skal den voksne generation blot være følgagtig over for de unge

Endelig anfører Søren Schultz Hansen, at unge er permanent innovative, samtidig med at han siger, at de er »optaget af, hvad andre tænker og gør og orienterer sig efter det«.

At være innovativ betyder at være fornyende og det kan man næppe være, hvis man hele tiden er optaget af, hvad andre mener om det, man selv går og tænker.

Vort samfund har brug for selvstændige, aktive, innovative, kritiske, ikke blindt autoritetstro og dannede mennesker.

Søren Schultz Hansen lægger op til det modsatte, nemlig unge mennesker, som – fordi de ikke kan tænke selv – hele tiden pejler sig frem til andres mening, som er uden paratviden om selv de enkleste ting, for de kan jo blot søge på nettet. Og de mener, de kan være på i en hvilken som helst situation, mens de lader ansigt til ansigt-kommunikationen erstatte af mobil fjernkontakt.

Grundlæggende repræsenterer Søren Schultz Hansen en strømning i tiden. Nemlig at ’vi’ skal være fremme på beatet uanset hvad. Vi skal skrotte alle eksisterende værdier, og så skal den voksne generation blot være følgagtig over for de unge. Med den konsekvens, at ’vi’, de voksne, skal sælge ud af, hvad ’vi’ måtte mene om værdier, holdning og dannelse.

Men med det bagvedliggende store spørgsmål: Hvad betyder det for børn og unge på længere sigt, når de fra barnsben har udviklet en så stor afhængighed af den mobile teknologi, at der allerede nu er tale om en ’mobilmani’?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce