Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

John Aasted Halse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad ikke de mobilelskende unge bestemme alt

Hvad betyder det for børn og unge på længere sigt, når de fra barnsben har udviklet en stor afhængighed af den mobile teknologi?

John Aasted Halse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi går fuldstændig skævt af de unge digitale indfødte«, hed det i et interview med Søren Schultz Hansen (Pol. 21.3). ’Vi’ er indlysende alle os gamle idioter, der hverken forstår, indlever os i eller accepterer de unges brug af it.

Søren Schultz Hansen er tydeligvis forgabt i den unge generations måder at kommunikere og indhente viden på. De er på trods af deres optagethed af de mobile medier meget sociale, hedder det. De unge går tur, ikke med vennerne eller kæresten, men med deres ’håndholdte’. Og så er de jo i kontakt med omverdenen.

Måske, men virkeligheden er de ikke i kontakt med, de er faktisk helt væk! Søren Schultz Hansen er her talsmand for en dramatisk ændring i opfattelsen af, hvad det vil sige at være social.

Vi skal også glemme alt om almindelig høflighed, grænser og omgangsformer, fordi de unge er helt anderledes end før. Det er helt i orden, at de unge tager mobilen frem, selvom de står midt i en samtale med et andet menneske foran sig, for det er deres måde at gøre det på.

Grundlæggende repræsenterer Søren Schultz Hansen en strømning i tiden. Nemlig at 'vi' skal være fremme på beatet uanset hvad. Vi skal skrotte alle eksisterende værdier, og så skal den voksne generation blot være følgagtig over for de unge

Endelig anfører Søren Schultz Hansen, at unge er permanent innovative, samtidig med at han siger, at de er »optaget af, hvad andre tænker og gør og orienterer sig efter det«.

At være innovativ betyder at være fornyende og det kan man næppe være, hvis man hele tiden er optaget af, hvad andre mener om det, man selv går og tænker.

Vort samfund har brug for selvstændige, aktive, innovative, kritiske, ikke blindt autoritetstro og dannede mennesker.

Søren Schultz Hansen lægger op til det modsatte, nemlig unge mennesker, som – fordi de ikke kan tænke selv – hele tiden pejler sig frem til andres mening, som er uden paratviden om selv de enkleste ting, for de kan jo blot søge på nettet. Og de mener, de kan være på i en hvilken som helst situation, mens de lader ansigt til ansigt-kommunikationen erstatte af mobil fjernkontakt.

Grundlæggende repræsenterer Søren Schultz Hansen en strømning i tiden. Nemlig at ’vi’ skal være fremme på beatet uanset hvad. Vi skal skrotte alle eksisterende værdier, og så skal den voksne generation blot være følgagtig over for de unge. Med den konsekvens, at ’vi’, de voksne, skal sælge ud af, hvad ’vi’ måtte mene om værdier, holdning og dannelse.

Men med det bagvedliggende store spørgsmål: Hvad betyder det for børn og unge på længere sigt, når de fra barnsben har udviklet en så stor afhængighed af den mobile teknologi, at der allerede nu er tale om en ’mobilmani’?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden