Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Facebook-køn. Når Facebook indfører nye kategorier, så man kan identificere og positionere sig som andet end bare 'mand' eller 'kvinde', er det en naturlig udvikling.
Foto: Paul Sakuma/AP (arkiv)

Facebook-køn. Når Facebook indfører nye kategorier, så man kan identificere og positionere sig som andet end bare 'mand' eller 'kvinde', er det en naturlig udvikling.

BoB
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit køn? Ja, det er lidt kompliceret

Er du 'ciskønnet', 'pankønnet', en 'kønsvariant', intetkønnet eller måske tveåndelig?!

BoB
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Når du logger ind på Facebook for at møde de venner, mærkesager og organisationer, som interesserer dig, vil vi gerne have, at du føler dig tilpas og kan være dit sande, autentiske selv. En vigtig del af dette er at kunne udtrykke sit køn, specielt hvis det rækker ud over de vante forestillinger om bare at være 'mand' eller 'kvinde'.« Frit oversat fra Facebooks Diversity side 13. februar 2014.

WOAH. Er du 'ciskønnet', 'pankønnet', en 'kønsvariant', intetkønnet eller måske tveåndelig?! Så har du kronede dage på Facebook, efter at det sociale medie har ændret profilindstillingerne til at inkludere hele 58 forskellige kønskategorier.

Ja, det er skam kompliceret at være social netværker i dag, hvor kategorierne Hr. og Fru Danmark er i voldsom opløsning, og hvor de faste kasser og identiteter er kollapset. Moderne mænd og kvinder er nu så facetterede, at deres lemmer stikker ud af kasserne til højre og venstre.

Dér er en kærlig, tilstedeværende far, som ikke gider være macho mere. Hans lange omsorgsfulde lemmer, hans interesser og selvforståelse kan ikke være i den lille mandekasse mere. Han gider ikke krig, heller ikke mod kvinder, eller har lyst til at overtage Jens Hansens bondegård fra sin far, og han vil bare gerne være et ordentligt menneske.

Hans søster har det lige sådan - bare omvendt.

Hun gider ikke rette ind, hun vil ikke være enten det ene eller det andet, for hun ved i bund og grund ikke rigtig, hvem hun er, eller hvem hun vil dele det med. Hun vil bare være til.

Når det toneangivende medie Facebook indfører nye kategorier, så man kan identificere og positionere sig som andet end bare 'mand' eller 'kvinde', er det en naturlig udvikling. Facebook har længe haft flere civilstatuskategorier og bl.a. givet mulighed for at præsentere sig som én, der er: »I et forhold - men det er kompliceret«. Livet har aldrig været enkelt, men det bliver i stigende grad umuligt at klampe et par brædder rundt om individet og tro, at den potte så er ude.

Som feministiske skribenter skal vi være de første til at råbe hurra for mangfoldigheden. Hos BoB har vi nemlig en fast knap på tastaturet, Control O, for 'Opråb', som vi trykker på, hver gang en eller anden idiot påstår, at kvinder er lavere væsner og ikke hører til i samfundets top. At små piger hellere vil lege med komfur end våben. At de bør amme i 2 år og tage hele barslen. At dygtige sportskvinder som Lindsey Van ikke må konkurrere til OL i skihop, fordi hun er kvinde med en fysik, som ikke kan 'tåle det'. At kvinder fra naturens hånd er dette og hint.

Men vi er selv slemme til at dele befolkningen ind i de to gamle kasser; mænd og kvinder. Skal vi være ærlige, så skyldes det, at kassetænkningen sidder så dybt i os, at vi kommer til at henregne alle mænd til at være 'mænd'. Og så er det dovenskab.

Hvis vi, hver gang vi skal skrive om køn, skal komme med en disclaimer om de mange søde, kloge, kærlige, demokratiske, fredelige, ligestillingsparate, hjemmegående, sexede og fornuftige mænd, som ikke passer ind i machokassen, så kom vores klummer til at fylde for meget.

Så hurra for Facebooks sprængningsforsøg, hurra for de svenske pædagoger og deres - indrømmet - lidt konstruerede personlige pronomen 'høn'. Hurra for det prestigefyldte luksusvarehus Barneys' nye modekampagne for transkønnede, fotograferet af mesterfotografen Bruce Weber.

SEBarneys kampagne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hurra for de pionerer, der ikke vil lade noget så ubetydeligt som et køn stå i vejen for deres ambitioner.

Vi ved da godt, at der ikke findes nogen gratis frokoster. Og at Facebook med deres nye kønskategorier bedre kan skræddersy deres markedsføring til de 25 transkønnede, queer, pankønnede personer, der bor i parcelhus i udkanten af Ohio.

Og vi kan da hurtigt skyde argumentet af sted om, at de 58 nye kategorier blot er ny 'kassetænkning'.

Men vi tror faktisk, at det signal, Facebook, Barneys og andre mangfoldighedsopmærksomme sender her, vil give alle mere udsigt, mere plads, flere penge og mere frihed til at være det komplekse menneske, de nu engang er, og sende en lang finger til Uganda, Nigeria og Rusland, der as we speak fængsler folk, der elsker alternativt.

Og så glæder vi os til, at funktionaliteten også kommer de danske brugere til gavn. Så vi fremover kan more os over notifikationer som 'Johanne har fødselsdag i dag, ønsk dem tillykke'.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden