Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN ZAKORA (arkiv
Foto: MARTIN ZAKORA (arkiv

Nej. De danske unge drikker betydeligt mere end i andre lande. Men der er opbrud i deres drukvaner. Især hos dem, der har hørt ordet nej.

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre skulle træne lidt i at sige nej

De danske unge fører stadig det europæiske drukkapløb stort.

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nej.

Det klinger umiddelbart så negativt, men det lille ord kan faktisk føre noget meget positivt med sig.

I lørdags kunne vi i Politiken bringe historien om, at der er opbrud i de danske unges vilde drukkultur. En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning viser tegn på, at de unge drikker mindre og begynder senere. Det store flertal ser nu ud til at begynde at drikke i 9. klasse mod 8. klasse for en håndfuld år siden.

»De unge viser en kritisk distance til alkohol, som vi aldrig har set før«, lød det fra en af forskerne bag undersøgelsen, Jakob Demant.

Det er blandt de unge blevet legitimt at tale om, at man kan være bange for at miste kontrollen eller for helbredsskader efter alkohol.

»Det tager toppen af det drikkepres, som hidtil har sat tøvende unge i en fuldstændig umulig situation, fordi de fremstod barnlige«, sagde Jakob Demant fra Center for Rusmiddelforskning.

En rigtig god nyhed i et land, hvor de unge har europæisk rekord i druk og drikker i gennemsnit dobbelt så meget som andre unge i Europa. De alleryngste har en endda en lidet sund verdensrekord.

Forspringet er så stort, at der er lang vej til, at vi smider alkoholførertrøjen, men noget tyder altså på, at de unge trods alt ikke er i færd med at styrke førerpositionen.

De unge flytter sig. Spørgsmålet er, om deres forældre også gør det?

Forskningen viser entydigt, at teenagere drikker mindre i familier, hvor forældre har en restriktiv holdning til alkohol.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at børn, hvis forældre synes, at det er okay, at de drikker, indtager op til ti gange så meget alkohol som børn, hvis forældre er klart imod.

Den nye undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning viser også, at når forældre laver alkoholregler, så accepterer teenagerne det. Selvfølgelig bliver der ’snydt’, men det mindsker deres alkoholindtag.

De unge flytter sig. Spørgsmålet er, om deres forældre også gør det?Alligevel bliver det store flertal af forældre paradoksalt nok ved med at praktisere, at deres børn skal have et ’naturligt og frit’ forhold til alkohol – og derfor undlader de at lave alkoholregler.

Det giver åbenbart den bedste selvfølelse at kunne optræde som rummelig og afslappet forælder, som ikke pålægger sine børn restriktioner.

Og den mulighed for på forældremøder at sige replikker som: Jeg har tillid til mit barn. Man skal jo stole på ham, eller: Børnene skal jo høste deres egne erfaringer.

Hellere det end at lytte til samtlige sundhedseksperters advarsler om de risici, der er forbundet med, at unge drikker for tidligt og for meget.Eksperterne taler ofte for døve forældreører, når de beder om, at forældre siger nej til alkohol, eller beder om, at man laver restriktive alkoholaftaler med sine teenagere.

For det er vigtigere for et flertal af forældre at have et åbent og tillidsfuldt forhold til deres barn. Men hvorfor skabe den modsætning? Man kan da sagtens have tillid og alligevel have regler.

Hvorfor stiller danske forældre helt frivilligt deres børn til rådighed i et europæisk drukkapløb, hvor vi ved vores ’tillidsfulde’ adfærd har gjort dem til vindere i usund drukkultur?

Man kan da sagtens have tillid og alligevel have regler.

Skulle vi ikke hellere træne i at sige nej og dertil og ikke længere, når nu al forskning viser, at det nytter.

Det er noget af en falliterklæring, hvis de unge i virkeligheden er mere parate til at dæmpe druktrykket end deres forældre. Ansvaret ligger hjemme på matriklen. Og hvis vi vil en ændre en drukkultur, så begynder den der.

Der er mesterskaber, man ikke frivilligt skal lade sine børn deltage i, og nogle rekorder, man ikke skal gå efter at beholde.

De kloge siger, at vi voksne bare skal øve os i at kunne sige nej.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden