0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Præventive anholdelser hører til i en politistat

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Ingen må underkastes vilkårlig anholdelse, tilbageholdelse eller landsforvisning.« Verdenserklæringen om menneskerettigheder, artikel 9).

Politiets historiske masseanholdelser under den store klimademonstration »Planet first - People first« lørdag den 12. december, hvor 968 blev anholdt og kun 13 sigtet for noget som helst, er politistatens indtog i retssamfundet. Applauderet af Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti (med Trine Mach som beundringsværdig undtagelse).

Amnesty Internationals kommunikationschef Ida Thuesen udtaler: »Det er helt ude af proportioner. Med så mange præventive anholdelser bekræfter det, at lømmelpakken ikke fungerer, og den bør gås grundigt efter i sømmene.« ( Politiken.dk, 13.12.2009).

Ifølge Dansk Journalistforbund er fotografer og journalister endvidere blevet udsat for chikane og sågar vold fra politiets side under deres dækning af klimademonstrationerne og en af de største masseanholdelser i danmarkshistorien.

Formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, udtaler: »Det er en helt uacceptabel behandling, som medierne har været udsat for. Det er meget kritisabelt, det her. Jeg har aldrig været ude for, at der var så mange episoder på en gang.« ( Politiken.dk, 13.12.2009).

Ikke alene er både fremfærden over for pressen og det kolossale antal vilkårlige anholdelser et retssikkerhedsmæssigt helt uacceptabelt træk - det er også kontraproduktivt. Enhver burde vel kunne sige sig selv, at de mange demonstranter, der oplever vilkårlig masseanholdelse, sammenstuvet i plastichåndjern i timevis på kold asfalt og efterfølgende indespærring - uden at have gjort noget som helst ulovligt - fuldkommen forudsigeligt vender tilbage til den næste demonstration en tand eller to mere offensive og aggressive.

Og de mest radikale demonstranter - hvad enten de er anholdt eller ej - vil selvfølgelig bare finde et andet tidspunkt at aktionere på, og så har vi den fortsatte spiral, der fører til yderligere forargelse, yderligere krav om yderligere retssikkerhedsindskrænkning og politistatsmetoder fra politisk hold, og som atter fører til intensivering og radikalisering af flere demonstranter og aktivister.

Du er anholdt; ikke fordi du har gjort noget ulovligt, men fordi vi gætter på, at du kan finde på at gøre noget ulovligt - eller fordi du bare var i nærheden, punktum.

Det er devisen for præventive anholdelser.

Velkommen til en bid af Steven Spielbergs dystopiske Minority Report - velkommen til Bush-doktrinens udenrigspolitiske preemptive strikes overført til indenrigspolitik på dansk gadeplan.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere