Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Per Marquard Otzen

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du bør aldrig falde til patten i det omsiggribende massehysteri

Kravet om afstandtagen for misgerninger er en manipulatorisk konstruktion, som kun har til formål at mistænkeliggøre og stigmatisere muslimer over én kam.

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis muslimer og imamer ikke tager afstand, freder de den voldelige islam. Det giver dem et medansvar for terrorhandlingerne«. (Naser Khader, TV2, 25. 7. 2016).

En af de mere uhyggelige udtalelser blandt mange uhyggelige udtalelser fra danske politikere i de senere år. Sådan taler den uforfalskede totalitære magtlogik.

Men lad os et øjeblik gå ind på præmissen og blot vende udsagnet lidt: »Hvis marxister ikke tager afstand, freder de den voldelige marxisme. Det giver dem et medansvar for Stalins og Maos grusomme rædsler«.

Kender du f.eks. en marxist, som har glemt lige at tage offentlig afstand fra Gulag? Så er vedkommende selvfølgelig medansvarlig stalinist.

Eller hvad med denne her: »Hvis kristne og præster ikke tager afstand, freder de den voldelige kristendom. Det giver dem et medansvar for korstog, hekseforfølgelser, atombomberne over Japan og talløse misgerninger historien igennem«.

Kender du f.eks. en kristen, som har glemt at tage offentlig afstand fra atombomben over Hiroshima? Og det tæller naturligvis ikke, at vedkommende har taget afstand privat, for så har Khader jo ikke set eller hørt det, vel?

FLEMMING YTZEN

Betænk derfor situationen, da præsident Harry S. Truman kaldte det »en overvældende succes« over for sine nærmeste officerer, at atombomben var smadret ned i Hiroshima, hvorefter officererne brød ud i spontan jubel.

Hver eneste kristen, der ikke har taget offentlig afstand fra den kristne præsident og hans officerer, er ifølge Khaders logik medansvarlig for titusinders øjeblikkelige udslettelse.

Kender du f.eks. en kristen, som har glemt at tage offentlig afstand fra atombomben over Hiroshima?

Eller hvad med skoleskyderiet i Charleston for et års tid siden, hvor ni sorte blev skudt ned af en 21-årig kristen racist? En klar terrorhandling – der naturligvis næsten aldrig omtales som sådan, fordi medier og politikere jo så nødigt kalder terror for terror, når det begås af ikke-muslimer.

POLITIKEN MENER

Men ifølge Khaders logik klæber medansvaret ikke desto mindre til enhver kristen, hvis afstandstagen endnu ikke er set på TV2 News, læst i Berlingske eller delt på Facebook.

Det er selvfølgelig lige så absurd og idiotisk, som det er skræmmende totalitært at abonnere på denne logik.

Ideologier og religioner er ekstremt multifacetterede. Fortolkningsspændvidden er kolossal, hvilket virkeligheden konstant minder os om. Der er ikke ét enkelt program, som det er tilfældet i et politisk parti, hvor man kan tale om et kollektivt medansvar blandt partiets repræsentanter.

Derfor kan, skal eller bør muslimer eller kristne ikke tage afstand fra enhver misgerning, der begås i islams eller kristendommens navn, ligesom heller ikke liberalister eller socialister skal tage afstand fra enhver misgerning i henholdsvis liberalismens eller socialismens navn.

Kravet om afstandtagen er en manipulatorisk konstruktion, som i dag har ét og kun ét formål: at mistænkeliggøre og stigmatisere muslimer over én kam. Enhver. Alle. Det er med andre ord et propagandistisk greb, der er indlysende ideologisk beslægtet med racismen.

RELIGIONSHISTORIKER

Kravet om afstandtagen er en manipulatorisk konstruktion, som i dag har ét og kun ét formål: at mistænkeliggøre og stigmatisere muslimer over én kam. Enhver. Alle. Det er med andre ord et propagandistisk greb, der er indlysende ideologisk beslægtet med racismen.

At medierne overhovedet bliver ved med at køre dette endeløst tilbagevendende dogme om kollektiv synd, som om det overhovedet skulle være et seriøst og reflekteret anliggende, frem for at afklæde 'logikken' som hjernelam totalitær propaganda, fortæller hvor lavt store dele af pressen er sunket i apatisk medløberi.

Derfor bør du droppe afstandtagen fra de idioter, der tilfældigvis deler din religion eller din ideologi, for de er ikke dig, de handler ikke for dig, og de taler ikke for dig

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har I glemt, at ethvert menneske er uskyldigt i enhver gerning, som vedkommende ikke har deltaget i eller opfordret til? Har I glemt, at et menneske er et menneske og ikke en klon i en kollektiv grød? Har I glemt, at et menneske er et unikt individ?

Khader har åbenbart. ISIS har. Og Trump har. Sammen med alle de millioner, der åbenbart også hellere vil være en masse end et menneske.

EU-KORRESPONDENT

Derfor bør du droppe afstandtagen fra de idioter, der tilfældigvis deler din religion eller din ideologi, for de er ikke dig, de handler ikke for dig, og de taler ikke for dig.

Derfor bør du aldrig falde til patten i det omsiggribende massehysteri og den fordummende generaliseringsmani, der har storm i sejlet i denne tid. Derfor bør du altid huske det:

Du er unik. Et individ. Et menneske.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden