Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sørgeligt at se Danmark blive forvandlet til et land, der er glad for krig

Krigene i Afghanistan og Irak har været spild af ressourcer og menneskeliv - vi burde have lært lektien.

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rudy Giuliani har lige været i Danmark (2.dec), og det skaber sensation, når en tidligere republikansk borgmester for New York City besøger København.

En borgmester, som stadigvæk mener, at Al-Queda og IS udgør den største trussel mod Vesten, og at der derfor er god grund til at kritisere Barack Obama for at ikke at reagere kraftigere mod Islamisk Stat (IS).

Hvis man kun læser og hører danske medier, kan man nemt komme til at tro, at IS er verdens største trussel, og at det er Vestens ansvar at reagere kraftigt mod dem med alle midler.

IS får masser af dækning i danske elektroniske medier. Danskerne tror også på, hvad man vælger at vise i TV som et vigtigt tema. Meningsmålingerne påpeger, at danskerne er overbeviste om, at Danmark skal øge det militære engagement mod IS i Irak og Syrien.

LÆS DEBAT

Jeg forstår det simpelthen ikke. Har vi ikke lært noget af de sidste 13 års krig mod muslimske stater? Først Afghanistan og senere Irak. Tænk at man kunne have givet gratis uddannelse til alle børn i hele verden for den sum penge, vi har investeret i krig.

Tænk hvor mange unge mænd fra Vesten, der har mistet livet, tænk hvor mange familier i Danmark og USA, der snart skal fejre jul, hvor et vigtigt medlem er gået bort eller lemlæstet på grund af den forfærdelig krig, som vi kunne have håndteret anderledes.

Nej Vesten har ikke vundet noget. Krigene i Afghanistan og Irak har været spild af ressourcer, spild af menneskeliv, og vi burde have lært lektien. Der er ingen grund til at involvere sig i en krig, som er et internt opgør mellem flere muslimske etniske og religiøse grupper. Det er primært de muslimske lande, der har ansvar for det.

Er verdens befolkning ikke træt af, at Amerika fører dyre krige i verden ved at låne penge af Kina? Amerikas gæld er vokset voldsomt, og når det drejer sig om at investere lidt flere penge i skoler for fattige amerikaneres børn eller investere i folkesundhed , så vil republikanerne ikke give nogen væsentlig støtte.

USA’s vicepræsident Joseph Biden har sagt noget meget interessant for nylig i en tale på Harvard Universitetet. Han sagde, at Tyrkiet, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi-Arabien har bidraget til en optrapning af krigen mellem sunnierne og shiaerne. De har pumpet flere hundrede millioner dollars ud og sendt masser af tunge våben til sunni-jihadisterne.

Husk lige, at IS er en sunni-jihadistisk gruppe. IS havde ikke eksisteret, hvis ikke den afgørende støtte havde været der. Mon ikke vi burde lytte til Joseph Biden og konkludere, at IS først og fremmest er resultatet af en intern kamp om dominans i Mellemøsten mellem shia- og sunni- grupperinger? Men til derfra at konkludere, at IS udgør en direkte trussel mod Vesten, er endnu en fejltagelse, som kan og vil koste os unødvendigt mange penge og menneskeliv.

LÆS MAGASINET

Vesten er ikke skyld i alle problemer. Måske skulle man nogle gange holde fingrene væk fra hvepsereden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stedet for at lytte til Rudi Guiliani burde man lytte til andre eksperter i verden, som har en mere korrekt vurdering af komplekse udenrigspolitiske dilemmaer. CNN´s stjernejournalist Fareed Zakaria har sagt det, der skal siges i dag til befolkningerne i vesten. Ifølge ham kommer den største trussel mod fred og fremskridt i Vesten ikke fra en flok barbarisk massemordere i Syrien (læs IS), men fra den måde, Kina kommer til at regere verden på.

For mens Vesten har engageret sig i den ene unødvendige krig efter den anden, har kineserne stille og roligt konsolideret deres magt. Det er derfor vigtigt, at Vesten samler sine kræfter og investerer i uddannelse for at skabe bedre relationer til de asiatiske lande.

Kinas indflydelse er så stor, at ingen politiker i Danmark vil turde invitere Dalai Lama til sit kontor, når han snart aflægger besøg i København. Det er den nye virkelighed, som banker på vores dør.

Det er sørgeligt at se Danmark blive forvandlet fra en lille nation uden stor ammunition til et land, der er glad for krig.

Mon ikke tiden er kommet til, at danskerne stiller sig spørgsmålet: Hvad er Danmarks kompetence? Skal Danmark virkelig markedsføres som et land, der er glad for krig og ballade og et land, som frivilligt og blindt følger i USA’s spor med alle de fejltagelser, de begår? Skal Danmark holde op med at føre en selvstædig udenrigspolitik? Er det ikke gået op for journalisterne, at verden er i hastig forandring, og at det måske er slut med Vestens hegemoniske dominans? Mon ikke vi skal lære vores børn at være forberedte på den kolossale forandring, der på vej? Skal vi lytte til Rudy Guiliani, som holder fast i en gammeldags forestilling om Vestens dominans, eller til Fareed Zakaria, som vil have, at vi bliver mere realistiske og pragmatiske?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden