Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Folkver
Foto: Per Folkver
Gry Möger Poulsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyske lønninger kan hurtigt blive 'The New Normal'

Tyskland er bestemt ikke et forbillede for Danmark, skriver SFU-formand.

Gry Möger Poulsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gå ned til 85 kr. i timen eller skrid!

Det var kravet fra rengøringsgiganten ISS til 100 vinduespudsere. Et ja til de 85 kr. vil være det første skridt mod indfrielsen af Venstres våde drømme om tysk løn. En ekstremt farlig udvikling, der alt for hurtigt kan blive ’The New Normal’, hvis ikke centrum-venstre træder op imod højresidens naive tro på, at vi bliver rige af alle sammen at blive fattigere.

Venstre er stormet til højre med tysk løn i den ene hånd og svensk skat i den anden. Den vigtigste politiske kamp i mange år er dermed fløjtet i gang: Hvordan overlever dansk økonomi i den globale konkurrence. Og derved også: Hvilket samfund, job og arbejdsliv kan danskerne se frem til i morgen?

Men Venstres plan er hverken en holdbar konkurrence- eller samfundsmodel. De tyske erfaringer er ikke værd at importere.

DEBAT

Sagen er den, at ligesom eurosamarbejdet i realiteten betød en overvurdering af de sydeuropæiske landes valuta, har det betydet en undervurdering af den tyske. Det har Tyskland understøttet ved at presse lønningerne ned og derved vredet det økonomiske samarbejde helt skævt.

Og her findes forklaringen på den tyske succes: en ekstremt eksportdreven økonomi båret frem af pres på løn. Den hjemlige efterspørgsel er gået helt i stå over de seneste 10 år, og den tyske produktivitet er ringere end hos handelspartnerne USA og Kina.

Kort og godt har lave lønninger og en undervurderet valuta gjort det muligt for Tyskland at ’eksportere arbejdsløshed’. I det lys fristes man til at kalde Tyskland for ’Europas Kina’. Og det er logik for burhøns, at den strategi ikke virker, hvis alle følger den.

Der er brug for en samlet politik, der gør det bedre og lettere at producere i Danmark

Men ensidig priskonkurrence er ikke kun en uholdbar økonomisk strategi. Det rejser også et politisk spørgsmål om, hvilket samfund vi vil have. Over 20 procent af de tyske lønmodtagere med fuldtidsarbejde får en løn, der knap er nok til at hive dem op over fattigdomsgrænsen.

De er fattige, selv om de arbejder. For de lavest lønnede er lønnen faldet med 14 procent fra 1995 til 2007. Er det et stærkt samfund? Nej. For selv om den tyske ingeniør tjener pænt, så skaber lavtlønssektoren et ekstremt lønpres.

Og vigtigst af alt konfronteres vi med spørgsmålet: Vil vi have et samfund, hvor arbejdsmarkedet polariseres og mennesker i den ene ende knokler i usikre job til en løn, de ikke kan leve af?

Nej – og den kan ikke reddes ved at råbe op om lavere skat for 65 mia. kr. Udgifterne til uddannelse og sundhed forsvinder ikke af den grund. Hvis ikke de behov finansieres over skatten, så står vi med regningen hver især.

LÆS ARTIKEL

Hvis ikke centrum-venstre – og i særdeleshed regeringen – ranker ryggen, smøger ærmerne op og giver højrefløjen en lige venstre, bliver krav om 85 kr. i timen hurtigt ’The New Normal’.

Der er brug for en samlet politik, der gør det bedre og lettere at producere i Danmark. Selv om nogle synes, at der er noget næsten ’altmodisch’ over ordet produktion, kan vi ikke leve af at kigge ned i reagensglas alene.

Produktion er ikke bare skorsten og røg. Velfærdsteknologiske produkter skal også laves – de skal produceres. Særligt skal respekten for erhvervsuddannelserne genvindes, og efteruddannelse skal tages seriøst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et samfund har brug for hårdt arbejde og kreativitet, ikke totalt arbejdsfri præmierSamtidig skal medarbejderindflydelsen på gulvet styrkes. Innovation opstår nemlig i samspillet mellem produktion og udvikling. Skattebyrden skal flyttes fra de brede lag af lønmodtagere til arbejdsfri gevinster – som spekulation og boligprisstigninger – og til de allerrigeste, der har råd til at bidrage lidt ekstra.

Et samfund har brug for hårdt arbejde og kreativitet, ikke totalt arbejdsfri præmier. Danskerne er villige til at holde igen med lønnen, så længe det er inden for rimelighedens grænser. Hele 91 procent er imod drastiske lønreduktioner a la SAS.

Så når lønmodtagerne udviser løntilbageholdenhed, er det kun rimeligt at sikre de brede lags købekraft og opmuntre til arbejdsindsats frem for spekulation.

Ønsker om adfærdsregulering skal ikke blandes med behovet for penge i kassen. Begravelsen af sukker-, fedt- og iværksætterskatten var godt.

Det skal kombineres med mindre offentligt bureaukrati og fremme af investeringer i nye maskiner og produktivitetsforbedringer, f.eks. gennem afskrivningsfordele.

Den offentlige sektors milliardstore indkøbsbudget, offentlig-private partnerskaber og målrettede støtteordninger skal bruges til at fremme innovation og produktudvikling inden for de områder, hvor vi ved, der er global efterspørgsel nu og i fremtiden.

En langt mere klog brug af ressourcer og affald er ikke kun nødvendig på grund af klimatruslen. Det vil også gøre det billigere at producere i Danmark.

Venstres tyske vej vil gøre Danmark fattigere og må for alt i verden ikke blive ’The New Normal’.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden