Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristendommen skal favoriseres i Danmark

Staten er ikke og skal ikke være værdineutral.

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg gætter på, at overskriften allerede har fået paraderne op hos mange multikulturelle, som tror, at alle kulturer og religioner er og bør være lige i Danmark og nu sidder klar med en masse skældsord om, at jeg vil indføre alt muligt grimt og diskriminerende.

Men egentlig er overskriften blot et forsvar for status quo, hvor den danske stat på flere forskellige måder allerede i dag favoriserer kristendommen i forhold til andre religioner i Danmark. Sådan skal det blive ved med at være.

Et par eksempler: Børn lærer mere om kristendom end om andre religioner i skolen. Grundloven dikterer, at vores statsoverhoved SKAL være lutheraner. Helligdagene i Danmark er i det store hele fastlagt af kirken. Vores flag er et kors. Folkekirken er det eneste trossamfund, som kan opkræve kontingent (kirkeskat) via skattevæsenet. Biskopperne tilhører officielt rangklasse II i Danmark, hvilket ikke er tilfældet for andre trossamfunds ledere.

Værdineutralitet er et fatamorgana, som ikke i praksis kan lade sig gøre

Der er sikkert endnu flere eksempler. Kirken har domineret i Danmark i tusind år og har vundet sin velfortjente plads i vores samfund. Der er der intet galt i.

Det fremhæves ofte som et ideal eller en underforstået præmis i debatten, at staten skal være værdineutral og ikke må favorisere nogen kultur eller religion over andre. Heller ikke sin egen danske kultur og vores kristne kulturbaggrund.

Det kunne jeg som konservativ ikke være mere uenig i. Værdineutralitet er et fatamorgana, som ikke i praksis kan lade sig gøre. Streng værdineutralitet ville forudsætte en udrensning af litteratur, traditioner, sprog og symboler fra Danmark, som ville få Maos kulturrevolution til at ligne en moderat og rolig samfundsudvikling.

Staten kunne dog naturligvis godt tilstræbe værdineutralitet. Men hvorfor skulle den dog det? Er det ikke den danske stats fornemste opgave at værne om og beskytte danskernes levevis? Det vil jeg mene. Danmark er ikke en tilfældig klat jord. Det er ikke en forretning, hvor målet blot er at sikre overskud på statsbudgettet. Danmark er et fædreland. Danskernes land. Den danske stat har ingen forpligtelse til at give andre kulturer lige så mange rettigheder i Danmark som vores egen kultur. Vi kan give dansk kultur forrang, hvis vi har lyst.

Lige så vel som staten giver kulturstøtte til dansk musik, litteratur og film, fordi vi ønsker, at der skal være et dansk kulturliv i stedet for at leve af udenlandske kulturprodukter, lige så legitimt er det at give støtte og forrang til den danske folkekirke i Danmark.

Folkekirken og kristendommen er måske den vigtigste byggesten for dansk kultur overhovedet. Vores kalender, vores arkitektur, vores talemåder, vores etik, vores moral, vores love, vores flag, vores styreform bygger i al væsentlighed på kristendommen. Der er sket meget, siden Det Nye Testamente blev skrevet, men kristendommen er udgangspunktet og fundamentet, som vi har bygget på og udviklet os fra.

Sjovt nok er det altid de danske venstreorienterede, som hader deres egen kultur, som brokker sig, når den danske stat står ved sin kulturarv. Det er næsten aldrig udlændinge. De ser ofte klarere end danskerne selv, at der er en stærk kultur i Danmark og finder det ikke underligt, at vi værner om den. Det er de vant til fra deres egne lande, og de forventer ikke andet, når de selv kommer til et fremmed land. Bortset fra de forvirrede svenskere gør alle andre lande jo det samme.

Det er helt naturligt og bevarer kun verdens diversitet, at lande værner om deres kultur i stedet for, at de alle bliver til multikulturel vælling.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden