Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerlige ministre skal da også give rigtige oplysninger

Ministre kan ikke tørre ansvaret for forkerte beregninger og oplysninger af på Folketinget

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er næppe gået nogen forbi, at der er vrede i resten af den borgerlige lejr over, at Konservative sammen med et flertal i Folketinget mistede tilliden til Eva Kjer Hansen.

Der er endnu ingen, der har præsteret et komme med argumenter for, hvorfor det er i orden, at en minister opfinder sine egne regnemetoder og bruger dem til at give offentligheden et forkert billede af politiske beslutninger. Men der er mange, der mener, at K forråder det borgerlige projekt ved at vælte en minister.

Vi har aldrig ønsket at fælde en minister. Men vi afviger ikke fra princippet om, at ministre står til ansvar overfor Folketinget, og at de skal levere retvisende oplysninger til både Folketinget og ikke mindst offentligheden. Dette gælder også for borgerlige ministre.

Jeg læser hver dag indlæg, hvor ministerens misformation til Folketinget og offentligheden forsøges retfærdiggjort med en udokumenteret påstand om, at jeg ikke skulle have fulgt godt nok med i forhandlingerne.

Sagen handler først og fremmest om vigtige demokratiske principper, som alle uanset partifarve burde tilslutte sig

Det er ikke rigtigt, og logikken er fraværende. Ingen af de seks partiers forhandlere gennemskuede fiflerierne. Men om så vi havde været fraværende til samtlige møder og i øvrigt var tungnemme ud over alle grænser, ville det stadig ikke fjerne et gran af ansvar fra ministerens skuldre for at have givet forkerte oplysninger.

Ministeren har i svar til Folketinget og overfor offentligheden igen og igen påstået, at udledningerne af kvælstof vil falde i de kommende år. Det er forkert. Det har et enigt korps af fagfolk slået klokkeklart fast. Det er ikke et spørgsmål om forskellige skøn eller metoder. Ministeren har simpelthen lagt sine egne tal forkert sammen. Hvis man gør det rigtigt, viser beregningerne, at udledningerne vil stige i de kommende år. Det var syv ud af syv indkaldte eksperter enige om, da de var indkaldt til en høring i Folketinget.

Vi har dog ikke fældet ministeren på grund af en enkelt forkert beregning. Vi endte kun med at miste tilliden til hende, fordi hun på trods af at have al faglighed imod sig, nægtede at rette sine beregninger. Hun fik alle chancer. 117 skriftlige spørgsmål, to samråd, flere møder med K, en eksperthøring og endda en tredje behandling af lovforslaget i folketingssalen. Hver gang forsømte ministeren overhovedet at anerkende problemet. I stedet har hun holdt fast i den underlige påstand om, at når Folketinget ikke i første omgang opdagede fiflerierne, havde hun dermed sin ryg fri. Den indstilling er ubrugelig for en minister. Så kan vi ikke en anden gang have tillid til, at hun gør sit bedste for at give retvisende oplysninger.

Debatten har været fuld af spin og forsøg på vildledning. Blandt andet har mange triumferende fremhævet, at en forskerrapport blev trukket tilbage. Denne rapport kom dog først ud tre dage efter, at et folketingsflertal havde mistet tilliden til ministeren og spillede derfor ingen som helst rolle i sagen. Men i mangel af rigtige argumenter har mange udlagt det som en frifindelse af ministeren, hvilket viser meget om, hvor tynde argumenterne er.

Sagen handler først og fremmest om vigtige demokratiske principper, som alle uanset partifarve burde tilslutte sig.

Det handler naturligvis også om miljøet. Konservative har stemt landbrugspakken igennem, fordi vi mener landbruget har brug for hjælp. Selv med de nye mere retvisende beregninger, mener vi ikke, at pakken belaster miljøet så meget, at vi ville aflyse denne redningspakke, som tusindvis af familier har brug for. Men vi er optaget af at bringe kvælstofudledningerne ned og vil derfor samarbejde med de partier, som vil, om at få oprettet flere naturområder og bedre rensning af vandet fra markerne, så miljøregnskabet bliver bedre.

Disse forhandlinger vil foregå over de kommende uger.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden