Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bureaukrati. Mange nyudklækkede iværksættere drukner også i bureaukrati inden de rigtig er kommet i gang.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Bureaukrati. Mange nyudklækkede iværksættere drukner også i bureaukrati inden de rigtig er kommet i gang.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem vil dog starte virksomhed i Danmark?

Danmark kan tilbyde verdens højeste skattetryk, middelgod uddannelse og gennemsnitlig produktivitet.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi får det hele tiden smidt i hovedet. Danmarks er det lykkeligste, rigeste og allerbedste i hele den store verden.

Også når det gælder vores erhvervsliv står én ting i hvert fald klart: Der findes ikke et bedre land at føre virksomhed i end Danmark.

Sådan er fortællingen vi lever efter og får proppet i hovedet fra barnsben af, for Gud ville det være forfærdeligt at stille spørgsmålstegn ved tingenes tilstand!

Virkeligheden er bare at Danmark ikke er verdens bedste land. Vi var det måske engang, men i dag er vi kun en sølle skygge af hvad vi engang var.

Hvordan kan det undre, at virksomhederne fosser ud af landet? Vi står med fine medaljer og priser om halsen og forstår slet ikke hvorfor jorden forsvinder under os

Danmark er i krise og en enkelt blik på vores virksomheder, tydeliggør krisens omfang. Verdensbanken har for nylig kåret Danmark som Europas bedste land at drive virksomhed i.

Så er det bare ærgerligt at de fine analyser og rapporter bare ikke helt afspejles i virkeligheden. Den private sektor har siden krisens start mistet 200.000 arbejdspladser, hvor særligt en industri- og byggeribranchen har lidt store tab.

Udviklingen forventes at fortsætte og i 2020 vil vi miste yderligere 60-80.000 arbejdspladser.

Politikernes svar er mere uddannelse og højere produktivitet, men udover det faktum at de højtuddannede stillinger forsvinder sammen med industrien, så er produktiviteten kun middelgod i forhold til andre lande.

Vi står dermed tilbage med verdens højeste skattetryk, middelgod uddannelse og gennemsnitlig produktivitet.

Hvordan kan det så undre, at virksomhederne fosser ud af landet? Vi står med fine medaljer og priser om halsen og forstår slet ikke hvorfor jorden forsvinder under os.

En måde man kan vurdere et lands evne til at tiltrække nye virksomheder, er ved at se på hvordan de behandler dem, der forsøger at starte dem op.

På trods af de fine iværksætterinitiativer, så behandles iværksætterne herhjemme som en besværlighed. Martin Thorborg, iværksætter-guru og stifter af Jubii har dette at sige om at starte virksomhed i Danmark:

»Det er helt idiotisk at starte ud på det danske marked, hvis man vil tjene penge. I dag er afstand fuldstændig irrelevant. Hvorfor ikke træde ind på et andet marked i udlandet, hvor konkurrencen er mindre (…) Når du vil starte virksomhed i Brasilien, bliver du modtaget med kys på kinden og en stor bunke penge. Sådan er det langt fra i Danmark.«

Men det handler ikke bare om konkurrenceevne, men også om den mur af regler politikerne sætter op, der fraholder mange fra at drive virksomhed i landet.

En af mine iværksætter-bekendte, Casper Blom, der startede sin første virksomhed som 12-årig, oplever ligesom mange af sine unge jævnaldrende at blive druknet i bureaukrati:

»Jeg snakker dagligt med 5-10 unge iværksættere. En dag tog jeg de sidste 100 samtaler jeg havde haft med dem, og delte dem ind i kategorier. 80% af dem, handlede om noget af administrativ karakter. Altså om at betale moms, få CVR-nummer, indberette løn som ung osv. Det er virkelig en skam. Vi vil da meget hellere have disse unge mennesker til at fokusere på vækst, fremfor administration

Der ligger noget begravet i vores mentalitet, der medfører at det skal være så besværligt som muligt at bygge noget op for sig selv

Han kan bl.a. berette om Kristian på 15, som ikke kunne få lov til noget så simpelt som at oprette CVR-nummer! Det tog ham godt et halvt år, før han endelig fik svar og derved kunne få lov til at drive virksomhed.

Problemet stikker dog meget dybere end bare det faktum at vi har verdens højeste skattetryk eller en massiv mur og regler og latterlig bureaukrati.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der ligger noget begravet i vores mentalitet, der medfører at det skal være så besværligt som muligt at bygge noget op for sig selv.

Hvis vi så endelig lykkedes, får vi indbegrebet af socialistisk tankegang, så fint eksemplificeret af Obamas »You didn’t build that«.

Det er samme mentalitet, der er skyld i at virksomheder skal betale kæmpe skatter for derefter at gå med hatten i hånden ned til det lokale kommunekontor og søge en eller anden EU-pulje for at gøre sig fortjent til en håndsrækning fra de gavmilde politikere.

Selv hvis man klarer sig godt, har økonomi til at betale skatterne, er energisk nok til at overskue reglerne og tolerant nok til at finde sig i ydmygelserne, får man stemplet »rige svin« i panden og må finde sig i socialdemokrater fortæller en hvor ydmyg og taknemmelig man bør være.

Vi burde modtage iværksætterne som helte, men behandler dem som skidt.

Hvem vil dog i virkeligheden starte virksomhed i Danmark?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden