Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Dennis Nørmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er besat af lønmodtagerkulturen i Danmark

Vi bryster os af, at det er let at starte virksomhed i Danmark, men sandheden er, at det blot er nemt at få et cvr-nummer.

Dennis Nørmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er et lønmodtagerland. Her ved man, hvad man får.

1 arbejdsgiver, 37 timer, fast månedsløn, også under sygdom og barsel, 5 ugers ferie og ofte også en pensionsindbetaling.

Ja, faktisk er den skabelon så tryg og velkendt, at den bare kopieres, når staten tager over, og du bliver arbejdsløs. I dit nye pseudojob på dagpenge eller kontanthjælp får du også ’løn’ for 37 timers ikke-arbejde; du skal melde ind, hvis du er syg, og du har tilmed ret til ferie.

I dit nye pseudojob på dagpenge eller kontanthjælp får du også 'løn' for 37 timers ikke-arbejde; du skal melde ind, hvis du er syg, og du har tilmed ret til ferie

Danskerne er så trygge ved lønmodtager-livsformen, at den tilmed spejles af det offentlige. Problemet opstår imidlertid for alle dem, der ikke har et almindeligt lønmodtagerjob, alle de sære danskere, der lever af honorar, er selvstændige, iværksættere eller noget andet irregulært.

Disse mennesker har altid passet umanerlig dårligt ind i det offentliges efterligning af lønmodtagermodellen. Det har Dagpengekommissionen i denne uge også erkendt, og derfor er det blevet en anelse lettere for danskerne at tage småjobs i perioden, hvor de er på dagpenge.

Men det er langtfra nok, hvilket formanden, Nina Smith, da også har erkendt. Der var bare ikke tid til at se på de selvstændiges problemer, forklarer hun.

Enhver, der har været på dagpenge og haft småjobs ved siden af, ved, at man i forvejen skal være af en særlig arbejdsivrig, protestantisk støbning for at udholde det. Det kan nemlig sjældent betale sig. For i Danmark skal du enten være fuldtids på arbejde eller fuldtids arbejdsløs, alt det indimellem er noget rod. Systemet kan ikke rigtig håndtere det, og ej heller kan danskerne.

For problemet i administrationen er i virkeligheden kun en spejling af et kulturelt problem. Lønmodtagerkulturen står nemlig stærkt i Danmark.

Det ved vi eksempelvis fra undersøgelsen Global Entrepreneurship Index, der hvert år måler på barriererne for lønmodtagermentalitetens modsætning: iværksætterkulturen. Her er Danmarks rating faldet støt de sidste 8 år. Helt konkret måles på, om der er en ’kulturel støtte’ til iværksætterlivsformen. Her får Danmark en score på 37 ud af 100, hvilket er meget lavt og væsentligt under verdensgennemsnittet.

Ligeledes spørges danskerne om, i hvor høj grad det opfattes som prestigefyldt at være iværksætter i Danmark. Også her får vi kun en jævn middelkarakter.

Hvor gruppen af indvandrere sagtens kan finde ud af det og åbne det ene pizzabageri efter det andet, synes gammeldanskerne stadig, at det er bedst at arbejde for nogle andre

Hvor gruppen af indvandrere sagtens kan finde ud af det og åbne det ene pizzabageri efter det andet, synes gammeldanskerne stadig, at det er bedst at arbejde for nogle andre.

Mange selvstændige oplever nemlig, at støtten til deres livsstil mangler. Familie og venner synes, det lyder spændende, at man forsøger sig med sin egen virksomhed, men hemmeligt tænker de, at det nok var, fordi man ikke kunne få sig ’et ordentligt job’.

Og skulle den lille entreprenør være heldig med sit foretagende, håber de ’for hans egen skyld’, at hans lille biks bliver opkøbt af en større. Så han igen kan blive lønmodtager med 37 timers kontrakt, løn under sygdom, pension og 5 ugers ferie. Trygt og godt.

Og går det alligevel galt for entreprenøren, så han må henvende sig i a-kassen, mødes han af et træt blik af bureaukraten, der ikke forstår, hvad manden har brugt sin tid på i alle de år. »Kan jeg få de sidste 3 måneders lønsedler«, siger hun, men den nyslåede arbejdsløse iværksætter kan ikke fremskaffe den slags.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Vi bryster os af, at det er let at starte virksomhed i Danmark, men sandheden er, at det blot er nemt at få et cvr-nummer. Resten er på ingen måde let, blandt andet fordi det komplicerede danske samfund kræver professionel hjælp fra første færd, og fordi vi ingen kompetencer får i skolen til at håndtere dette. Også skolerne regner med, at eleverne får sig ’et ordentligt job’ som lønmodtagere.

Man ihukommer Johnny Madsens ord, da han engang blev spurgt om, hvordan man bliver rockmusiker: Først skal I være en guitarist, en sanger og en revisor. Hvis det går godt, kan I så udvide med trommer og bas.

Vi er besat af lønmodtagerkulturen i Danmark, og alle, der ikke passer ind i den, presses til at blive en del af den alligevel. Systemisk og kulturelt. Men vi skal leve af iværksættere, så vi bør i stedet hylde de honorarlønnede, der har 5 ’arbejdsgivere’ og svingende indtægter. Ikke ynke dem.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden