Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Iværksætteri. Elever, der har mødt entreprenørskab på deres vej gennem uddannelsessystemet, har tre gange så stor sandsynlighed for at åbne egen virksomhed.
Foto: DANIEL HJORTH (arkiv)

Iværksætteri. Elever, der har mødt entreprenørskab på deres vej gennem uddannelsessystemet, har tre gange så stor sandsynlighed for at åbne egen virksomhed.

Jakob Engel-Schmidt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sæt iværksætteri på skoleskemaet

Der er behov for at fremelske en ny iværksætterkultur, så flere skaber deres egen virksomhed.

Jakob Engel-Schmidt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lysten til at starte egen virksomhed er i bund i Danmark.

Danskerne elsker sikkerheden ved den faste lønseddel og daglige frokostbuffet og har ikke lyst til at risikere lønmodtagertilværelsen for et usikkert iværksætterprojekt.

Det er uheldigt, da nye virksomheder er en gevinst for hele samfundet, da entreprenante selvstændige bidrager med job og innovation.

Krisen har taget livet af hver 5 selvstændig, mens antallet af danskere, der har startet virksomhed er historisk lavt.

Konsekvensen er manglende arbejdspladser til de kommende generationer, et voksende hul i statskassen samt udhulet velfærd.

Egentlig er det ret let at starte egen virksomhed, det tager 10 min at få et CVR-nummer på plads, og så mangler bare den gode ide og motivationen.

Noget tyder på, at det navnlig er det sidste der mangler. Det er vi ganske enkelt nødt til at gøre noget ved!

Danmarks velstand skyldes viden, bliver der ofte sagt, og det kan siges endnu mere præcist; Danmarks velstand skyldes gode ideer. Legoklodser, Grundfos-pumper, Danfoss-termostater og Endomondo-appen er alt sammen noget, der er opfundet i et lille værkssted, foran hjemmecomputeren eller ved køkkenbordet.

Tilbage til de triste fakta: En OECD-rapport fra august viste, at antallet af nye virksomheder i Danmark er faldet med næsten en fjerdedel i løbet af de sidste fem år.

Og Erhvervsstyrelsens konkluderede i sit iværksætterindeks fra 2012, at de danske iværksætteres kompetencer var tvivlsomme.

Det er dyster læsning, og det understreger, at der er brug for, at vi i Danmark tager os sammen, hvis vi fortsat ønsker at have råd til skoler, folkepension og sygehuse.

Et af de redskaber, vi kan benytte, er netop iværksætteri, der skaber de mange jobs, som vi har så meget brug for. Som direktør for Dansk Iværksætterforening var jeg selv med til at forslå en helhjertet satsnings på iværksætteri i uddannelsessystemet.

LÆS DEBAT

Undervisning i entreprenørskab er ikke en mirakelkur, der med et snuptag vil gøre os til en førende iværksætternation.

Kultur er ligesom et løg, hvor man lag på lag arbejder sig ind mod kernen. Entreprenørskabskulturen skal derfor fremelskes som en fast bestanddel af vores identitet, ligesom det er tilfældet i USA, Korea og Israel, og dermed være et bærende fundament for vores velstand.

Iværksætteri på skoleskemaet lyder som en floskel fra en skåltale. Tomme ord er netop hvad der er tale om, for på den ene side foreslår de radikale, at iværksætteri skal på skoleskemaet, imens har de som en del af regeringen for andet år i træk reduceret bevillingen på finansloven til Fonden for Entreprenørskab (FFE).

FFE arbejder netop med at sætte iværksætteri på skoleskemaet og uddanne landets undervisere i selvsamme disciplin, og har gennem de seneste år leveret lovende resultater.

Selvom regeringen melder et, men bruger pengene på noget andet, er ambitionen stadig rigtig.

Ved at sætte iværksætteri og entreprenørskab på skoleskemaet giver vi eleverne den nødvendige viden, der kræves for at starte egen virksomhed, sætter kommercielle tanker bag kreativitet og vi øger deres interesse for selv samme.

At sætte iværksætteri på skoleskemaet kan gøres spændende og lærerigt for eleverne på mange måder, for eksempel blev begge 3. klasser på Videbæk Skole sat til, at finde ideer til hvordan det kunne blive spændende at komme på besøg på Ringkøbing Museum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fakta er, at elever der har mødt entreprenørskab på deres vej gennem uddannelsessystemet har tre gange så stor sandsynlighed for at åbne egen virksomhed.

Med iværksætteri på skoleskemaet for alle niveauer i uddannelsessystemet, skaber et gunstigt miljø omkring det at starte egen virksomhed og fremelsker en ny iværksætterkultur.

Det gavner ikke kun den enkelte, at vi øger deres mulighed for at starte virksomhed. Med en kulturændring fra den nuværende lønmodtagerkultur til en stærk og blomstrende iværksætterkultur tror jeg på, at vi kan flytte nogle af dem, der i dag er på offentlig forsørgelse ud på arbejdsmarkedet.

Enten ved at de starter egen virksomhed, eller som ansatte i de mange nystartede virksomheder som Danmark forhåbentligt kommer til at have.

Det er altså ikke kun til gavn for den enkelte, der får et mere indholdsrigt og udfordrende liv, men også for velstanden i Danmark, og dermed os alle sammen.

Da det er kommunalbestyrelserne som står for implementering af folkeskolereformen, er det op til den enkelte kommunalbestyrelse hvordan og hvor meget, der skal undervises i iværksætteri og entreprenørskab.

Derfor håber jeg, at de Radikale vil fortsætte, hvor de slap før juleferien, så vi sammen kan fortsætte arbejdet for vækst og innovation i Danmark, for vi har brug for det.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden